Εργοθεραπευτής
Το επάγγελμα του εργοθεραπευτή είναι ένα επάγγελμα που πολλοί το ακούν λίγοι όμως γνωρίζουν ουσιαστικά το ακριβές αντικείμενο της εργασίας του. Ο εργοθεραπευτής θεραπεύει τόσο το σώμα όσο και την ψυχή. Για να το ασκήσει κάποιος, χρειάζεται να διαθέτει διάφορες δεξιότητες καθώς και την τάση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.
Με τι ασχολείται;
Όπως ακριβώς ορίζει και η ετυμολογία του όρου εργοθεραπευτής, πρόκειται για έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος θεραπεύει την διαταραχή μέσω του σωματικού έργου. Έργο ονομάζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα χρειάζεται ή θέλει το άτομο να εμπλακεί στην καθημερινότητά του, είτε αυτό αφορά την ψυχαγωγία του είτε την επιβίωσή του. Για παράδειγμα να ντυθεί, να βάλει τα παπούτσια του, να εργαστεί, να εκπαιδευτε,ί να κοιμηθεί, να παίξει, αλλά και να συμμετέχει κοινωνικά σε διάφορες εκδηλώσεις στην καθημερινότητά του .
Απαραίτητα προσόντα
Για να ασχοληθεί κάποιος με το συγκεκριμένο επάγγελμα απαιτούνται υψηλά επίπεδα ενσυναίσθησης καθώς θα πρέπει να είναι σε θέση να βοηθήσει το άτομο ανεξάρτητα με τη φύση και την ένταση της αναπηρίας του. Εργάζεται είτε αυτόνομα είτε μαζί με άλλους γιατρούς και θεραπευτές, όπως τον λογοθεραπευτή και φυσικοθεραπευτή. Απευθύνεται σε όλο το ηλικιακό φάσμα, αφού βοηθά τον οποιονδήποτε να εκτελέσει τις καθημερινές δραστηριότητες του και του παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρει στην ευρύτερη κοινότητα. Ο εργοθεραπευτής προγραμματίζει, οργανώνει και κατευθύνει διάφορες θεραπευτικές εκπαιδευτικές και ψυχολογικές μεθόδους στους ασθενείς του οι οποίοι μπορεί να πάσχουν από σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες.
Εργοθεραπεία
Η επιστήμη της εργοθεραπείας χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς τομείς όπου ο καθένας ασχολείται με κάτι διαφορετικό. Συγκεκριμένα:
1.Παιδιατρική αναπτυξιακή εργοθεραπεία
2.Εργοθεραπεία και ορθοπαιδικές νευρολογικές παθήσεις
3.Εργοθεραπεία και ψυχική υγεία
4.Εργοθεραπεία και τρίτη ηλικία.
Που μπορεί να απασχοληθεί;
Με βάση την παραπάνω διάκριση είναι εύλογο να κατανοήσει κανείς ότι ο εργοθεραπευτής πέραν του ιδιωτικού τομέα όπου μπορεί να δραστηριοποιηθεί είτε σαν ελεύθερος επαγγελματίας διαθέτοντας το δικό του εργοθεραπευτήριο, μπορεί να απασχοληθεί είτε σε νοσοκομεία, είτε σε κέντρα αποκατάστασης, είτε σε ιδρύματα χρονίων πασχόντων, είτε σε γηροκομεία, είτε σε φυλακές με το ρόλο του εργοθεραπευτή, είτε σε κέντρα απεξάρτησης.
Εάν ένας μαθητής λοιπόν έχει επιλέξει τις σπουδές υγείας, σε περίπτωση που φοιτά σε Γενικό Λύκειο, ή τον τομέα υγείας πρόνοιας και ευεξίας εάν φοιτά σε Επαγγελματικό Λύκειο και διαθέτει τα χαρακτηριστικά της ενσυναίσθησης, της αγάπης για το συνάνθρωπο καθώς και αν διακρίνεται από κοινωνική αλληλεγγύη τότε θα μπορούσε μεταξύ άλλων να σκεφτεί σοβαρά και το επάγγελμα του εργοθεραπευτή καθώς αυτό παρουσιάζει σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές στον τομέα της υγείας μελλοντικά.
Σύνταξη: Μαρία Κουμανδέρη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας | EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας