10 δεξιότητες πληροφορικής που θα σας κάνουν να ξεχωρίζετε στην αγορά εργασίας από το 2023
Σύμφωνα με το ITCareerFinder, το οποίο ανέλυσε τη ζήτηση στην αγορά εργασίας, μέσα από ιστότοπους επαγγελματικής δικτύωσης, κατέληξε σε εκείνες τις δεξιότητες που σας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς στην εύρεση εργασίας και όχι μόνο. Παρατήρησε ότι οι εργοδότες λαμβάνουν υπόψιν τους τις δεξιότητες των εργαζομένων, πέρα από τα πτυχία, όπου φαίνεται να αποτελούν και το «κλειδί» για μία επιτυχημένη πορεία ανέλιξης, υψηλότερων αμοιβών αλλά και το κριτήριο των προσλήψεων. Με άλλα λόγια, οι δεξιότητες αρχίζουν «να γίνονται γρήγορα το νέο νόμισμα εργασίας». Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει αύξηση που φθάνει στο 21% για θέσεις εργασίας όπου οι απαιτήσεις εστιάζονται στις δεξιότητες.
Για κάποιον που επιθυμεί να προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καριέρα του, οι δεξιότητες που αφορούν την τεχνολογία μπορούν να μπουν σε 10 κατηγορίες:
- Υπολογιστικό Νέφος (Cloud Computing)
Υπολογιστικό Νέφος ονομάζεται η κατ’ αίτηση διαδικτυακή κεντρική διάθεση υπολογιστικών πόρων (όπως δίκτυο, εξυπηρετητές, εφαρμογές και υπηρεσίες) με υψηλή ευελιξία, ελάχιστη προσπάθεια από τον χρήστη και υψηλή αυτοματοποίηση.
Στο Υπολογιστικό Νέφος η αποθήκευση, η επεξεργασία και η χρήση δεδομένων, λογισμικού και υπηρεσιών γίνεται διαδικτυακά, μέσω απομακρυσμένων υπολογιστών σε κεντρικά Datacenter. Υπηρεσίες όπως η κατ’ αίτηση παροχή εικονικών μηχανών, το διαδικτυακό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα κοινωνικά δίκτυα συχνά βασίζονται στην τεχνολογία του Υπολογιστικού Νέφους (ΕΠΣΕΤ).
Η ζήτηση για δεξιότητες υπολογιστικού νέφους έχει εκτοξευθεί, ιδίως με τις επιχειρήσεις που απαιτούν πιο αποδοτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης ολοένα και πιο αποκεντρωμένων δεδομένων, συστημάτων και εργαζομένων μετά την πανδημία. Αρκετές θέσεις εργασίας αναζητούν έντονα μηχανικούς, ειδικευμένους στο αντικείμενο αυτό, όπου παρατηρείται έλλειψη επαγγελματιών.
- Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence)
Ήδη θεωρείται ότι υπήρξε αύξηση για αυτές τις δεξιότητες την προηγούμενη χρονιά που άγγιξε το 33% των θέσεων εργασίας. Μελέτες δείχνουν ότι θα δημιουργηθούν 97 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας έως το 2025.
- Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity)
Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλέψεων για την απασχόληση, αναφέρει ότι η αγορά εργασίας για τους ειδικούς ασφάλειας πληροφορικής θα εκραγεί κατά 35% από το 2021 έως το 2031 – πολύ πιο γρήγορα από τον ρυθμό ανάπτυξης 15% για όλες τις θέσεις εργασίας τεχνολογίας και 7 φορές ταχύτερα από το ποσοστό 5% για όλα τα επαγγέλματα.
- Επιστήμη δεδομένων (Data Science)
Σύμφωνα με την Gartner (Εταιρεία Τεχνολογικής Έρευνας Και Συμβούλων με έδρα το Στάμφορντ του Κονέκτικατ), η οποία αναφέρει ότι το 91% των επιχειρήσεων δεν έχουν ολοκληρωμένα συστήματα δεδομένων και πληροφόρησης. Το αποτέλεσμα είναι να αναμένεται ότι μέχρι το 2026 οι θέσεις εργασίας σε αυτόν το τομέα θα έχουν μία αύξηση κατά 27,9%.
- Ανάλυση Δεδομένων (Data Analysis)
Η ανάλυση δεδομένων είναι η διεξοδική μελέτη ενός συνόλου πληροφοριών, στόχος της οποίας είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων που επιτρέπουν σε μια εταιρεία ή οντότητα να λάβει απόφαση.
Μια καριέρα υψηλής αμοιβής ως αναλυτής δεδομένων, μηχανικός δεδομένων, σύμβουλος, επιχειρηματικός αναλυτής, αναλυτής μάρκετινγκ, αναλυτής συστημάτων πληροφορικής, διαχειριστής έργου ή ακόμα και επιστήμονας δεδομένων (με πρόσθετη εκπαίδευση).
- DevOps
Το DevOps είναι ένα σύνολο πρακτικών που συνδυάζει ανάπτυξη λογισμικού και λειτουργίες πληροφορικής. Στόχος του είναι να συντομεύσει τον κύκλο ζωής ανάπτυξης συστημάτων και να παρέχει συνεχή παράδοση με υψηλή ποιότητα λογισμικού.
Το DevOps επιβλέπει π.χ. ολόκληρη τη διαδικασία παράδοσης ενός νέου προϊόντος από τον αυτοματισμό έως την τελική παράδοση. Το DevOps έχει μεγάλη ζήτηση καθώς οι οργανισμοί πρέπει συνεχώς να καινοτομούν τα μοντέλα εργασίας τους και οι μηχανικοί που αναζητούν εργασία σε αυτόν τον τομέα θα συναντήσουν πολλές ευκαιρίες.
Σύμφωνα με έρευνα της Global Market Insights, το μέλλον του κλάδου δείχνει ενθαρρυντικά νούμερα. Το 2019, για παράδειγμα, το μέγεθος της αγοράς ξεπέρασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να αυξηθεί άνω του 20% μεταξύ 2020 και 2026.
- Μηχανική Μάθηση (Machine Learning)
Το ML είναι ένα υπο-πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να δώσει στους υπολογιστές τη δυνατότητα να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται πιο έξυπνα χωρίς να προγραμματίζονται.
Όσον αφορά τις πραγματικές εφαρμογές, ο τεχνολογικός ιστότοπος ZDNet αναφέρει: «Από την οδήγηση αυτοκινήτων έως τη μετάφραση ομιλίας, η μηχανική μάθηση οδηγεί σε έκρηξη στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης – βοηθώντας το λογισμικό να κατανοήσει τον ακατάστατο και απρόβλεπτο πραγματικό κόσμο».
Ο ιστότοπος απασχόλησης Indeed.com ανέφερε τον μηχανικό μηχανικής μάθησης ως # 1 μεταξύ των καλύτερων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, αναφέροντας ρυθμό ανάπτυξης 344%. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση για το μέλλον των θέσεων εργασίας από το 2020 προέβλεπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε 26 χώρες έως το 2025!
- Διαχείριση Προϊόντων (Product Management)
Υπεύθυνος προϊόντων είναι ο επαγγελματίας ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την ανάπτυξη και εφαρμογή της πολιτικής marketing, τη στρατηγική προώθησης και τον σχεδιασμό της μελλοντικής ανάπτυξης των προϊόντων ευθύνης του στην αγορά, βασιζόμενος στην παρακολούθηση του ανταγωνισμού και της δυναμικής της αγοράς.
Για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία, οι επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς προσλαμβάνουν διευθυντές προϊόντων για να ξεκινήσουν και να διαχειριστούν επιτυχημένα τεχνολογικά προϊόντα. Αν και το τεχνικό υπόβαθρο είναι ένα πλεονέκτημα, επί του παρόντος μόνο το 30% των διαχειριστών προϊόντων έχουν εμπειρία κωδικοποίησης.
- Ανάπτυξη Λογισμικού (Software Development)
Οι μηχανικοί λογισμικού σχεδιάζουν, αναπτύσσουν και βελτιώνουν τα προγράμματα υπολογιστών που χρησιμοποιούμε καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματικών εφαρμογών, λειτουργικών συστημάτων, συστημάτων ελέγχου δικτύου και κοινωνικών δικτύων. Οι μηχανικοί λογισμικού μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριες ταξινομήσεις: Μηχανικούς Λογισμικού Εφαρμογών και Μηχανικούς Λογισμικού Συστημάτων.
Σύμφωνα πάντα με το ITCareerFinder οι προβλέψεις αναφέρουν 162.900 θέσεις εργασίας, για προγραμματιστές λογισμικού, αναλυτές διασφάλισης ποιότητας και δοκιμαστές, κάθε χρόνο, κατά την επόμενη δεκαετία.
- Συστήματα και Δίκτυα (Systems and Networks)
Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά στους επαγγελματίες δικτύων, οι θέσεις εργασίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 4% έως 5%.
Για να ανταγωνιστούν για τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος, οι επαγγελματίες δικτύων θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι και με τις τεχνολογίες δικτύωσης cloud, τις δυνατότητες αρχιτεκτονικής cloud, την ασφάλεια ασύρματων δικτύων και το edge computing κ.ά.
Επιμέλεια: Ζωγραφιά Βακάλογλου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Πηγή: itcareerfinder.com