Η επιλογή του τμήματος Χημείας είναι θέμα «Χημείας» τελικά;
Αρκετοί μαθητές αγαπούν τη χημεία και επιθυμούν να σπουδάσουν αλλά τους προβληματίζει κάποιες φορές που μπορούν να δραστηριοποιηθούν πέρα από την εκπαίδευση, τρόφιμα ή φάρμακα. Είναι κάποιες από τις επιλογές που θεωρούν ότι έχουν, μέσα από την πρώτη τους επαφή με την επιστήμη που τους κέρδισε στα μαθητικά τους χρόνια. Όμως ακριβώς τι μπορεί να κάνει ακόμη και σε αυτούς τους τομείς, φαντάζει σαν ένα θολό τοπίο.
Όπως πρεσβεύουμε ως επιστημονική ομάδα όλοι εμείς στην Employ Edu Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας η ενημέρωση μας δίνει όλα εκείνα τα οποία χρειαζόμαστε για να μην νιώθουμε ότι χαθήκαμε στην πορεία. Σημασία έχει η σωστή ενημέρωση που θα οδηγήσει τους μαθητές να διεκδικήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά που επιθυμούν. Είναι σημαντικό να έχουν στόχους όπως επίσης και τις εναλλακτικές ευκαιρίες που τους δίνει το εκπαιδευτικό σύστημα.
Γνωρίζοντας ποια είναι τα αντικείμενα τα οποία μπορεί να ασχοληθεί ένας χημικός, ο μαθητής κατανοεί ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές όπου η διεπιστημονικότητα είναι αυτή που του δίνει διαδρομές και επιλογές!!!!
Έτσι ενισχύουμε τα όνειρα, δημιουργούμε τις συνθήκες για να ανθίσουν και στηρίζουμε τις προσπάθειες που μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και αυτό είναι υπέροχο και για εμάς τους Συμβούλους Σταδιοδρομίας. Τα χαμόγελα στα πρόσωπα των μαθητών μετά από κάθε συνεδρία είναι το μήνυμα ότι «Η Χημεία μας πέτυχε».
Περιεχόμενο της επιστήμης της Χημείας
Η Χημεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη της θεμελιώδους δομής της ύλης, τη σύσταση, τις μεταβολές, την ανάλυση, τη σύνθεση και την παραγωγή των διαφόρων ουσιών. Η πρόοδος της επιστήμης της Χημείας συνδέεται αναπόσπαστα με τη γενική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου.
Επίσης η χημεία βρίσκει εφαρμογές σε πολλά επιστημονικά πεδία όπως:
- Αρχαιολογία
- Βιολογία – βιοχημεία
- Γεωλογία -Γεωχημεία
- Γεωφυσικές επιστήμες
- Επιστήμες Τροφίμων
- Ιατρική
- Ιατροδικαστική -Τοξικολογία
- Κτηνιατρική
- Μεταλλουργία
- Περιβαλλοντικές Επιστήμες – Οικολογία
- Φαρμακευτική -Φαρμακολογία- Κοσμετολογία
Επαγγελματικές δυνατότητες πτυχιούχων Χημείας
Ο πτυχιούχος χημικός μπορεί να απασχοληθεί επαγγελματικά τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας παρέχοντας υπηρεσίες, συμβουλές και γνωμοδοτήσεις. Οι κυριότεροι επιμέρους τομείς επαγγελματικής απασχόλησης των χημικών είναι οι παρακάτω:
α) Δημόσιος τομέας
- Μέση Εκπαίδευση(κλάδος: ΠΕΟ4.02)
- Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
- Ερευνητικά Ινστιτούτα[ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.(Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας), ΕΚΕΤΑ(Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης), ΙΤΧΗΔ(Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών)]
- Γενικό Χημείο του Κράτους
- Εργαστήρια Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων(Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Παστέρ, Δημόκριτος κ.α.)
- Δήμοι, Νομαρχίες
- Ε.Φ.Ε.Τ.( Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων)
- Εγκληματολογική υπηρεσία
- Τμήματα Εθνικών, Ευρωπαϊκών ή Διεθνών Οργανισμών[EFSA(Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), EMA(Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών), ECHA(Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων) κ.λπ.]
- Σύστημα Υγείας(Κρατικά Κέντρα Υγείας και σε Εργαστήρια Νοσοκομείων και Κλινικών)
- Διάφορα Υπουργεία, και οι οργανισμοί που εποπτεύονται από αυτά. Στις θέσεις αυτές ο χημικός ασχολείται κυρίως με τον ποιοτικό έλεγχο των διαφόρων εισαγόμενων και εξαγόμενων προϊόντων (πρώτες ύλες βιομηχανίας, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα) και τον περιβαλλοντικό έλεγχο.
β) Ιδιωτικός τομέας
- Στη βιομηχανία: Ο χημικός αναλαμβάνει ευθύνες στην παραγωγή, τυποποίηση, τον ποιοτικό έλεγχο των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής, εφαρμογή συστημάτων ποιότητας(ISO, HACCP(Hazard Analysis and Critical Control Points κ.λπ.)καθώς και στην έρευνα για την παραγωγή και διάθεση νέων προϊόντων. Επομένως θα τον δούμε να δραστηριοποιείται σε τρόφιμα, φάρμακα, ποτά, πλαστικά, καλλυντικά, αρώματα, χαρτοποιία , πλαστικά, κεραμικά, λιπάσματα, ψυκτικά, απορρυπαντικά, καλώδια, χρώματα/βερνίκια, μεταλλεύματα κ.ο.κ.
- Σημαντικός αριθμός ασχολείται με τις εισαγωγές και εξαγωγές χημικών προϊόντων, πρώτων υλών, ειδών χημικής βιομηχανίας και οργάνων χημικών αναλύσεων και ελέγχου.
- Ο χημικός μπορεί να ιδρύσει ιδιωτικά εργαστήρια για αναλύσεις κάθε τύπου, όπως π.χ. εργαστήρια ελέγχου οίνων και τροφίμων.
- Δραστηριοποιείται ως Σύμβουλος ή Επιθεωρητής συστημάτων ποιότητας.
- Εργαστήρια βιομηχανικών μονάδων.
- Ως τεχνικός ασφαλείας σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες, όπως γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοπονία, θήρα, αλιεία, ορυχεία, μεταλλεία, υφαντικές βιομηχανίες, υδρογονάνθρακες και γηγενή καύσιμα αέρια κ.ά., βάσει του Ν.3850/2010.
Επίσης δραστηριοποιείται
- Συντήρηση αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και αναπαλαίωση έργων τέχνης
- Εκπονεί περιβαλλοντικές μελέτες σχετικές με ρύπανση υδάτων, εδάφους και ατμόσφαιρα
- Απολυμάνσεις χώρων- εγκαταστάσεων- μεταφορικών μέσων
- Ναυτιλία ως Σύμβουλος για τη διαχείριση αποβλήτων των πλοίων και εφαρμογή του Ναυτικού Δικαίου
- Φαρμακευτικές εταιρείες πέρα από το κομμάτι της παραγωγής και έρευνας ως ιατρικοί επισκέπτες
Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να ασχοληθεί ένας απόφοιτος του τμήματος Χημείας και αυτό το κάνει ακόμη πιο συναρπαστικό. Οι επιλογές αρκετές γι’ αυτό και ταυτόχρονα ανακουφιστικό, διότι δίνουν χώρο και χρόνο για να δει κάποιος τι θα τον κερδίσει καθώς θα έρθει σε επαφή και κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών με αρκετά από τα αντικείμενα αυτά.
Επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επιλογή του Τμήματος Χημείας μπορεί να λειτουργήσει ως «επιστήμη βάσης» μιας καλής αφετηρίας για πολλούς κλάδους και πολλούς μαθητές που αγαπούν το αντικείμενο.
Σύνταξη: Ζωγραφιά Βακάλογλου, Σύμβουλος εκπαίδευσης & σταδιοδρομίας