Δεν θέλει ΤΥΧΗ θέλει ΠΛΑΝΟ: πως με το σωστό πλάνο καριέρας μπορείς να πετύχεις τον στόχο σου
Όλα ξεκίνησαν πολλά χρόνια πριν όταν ο Αλέξανδρος, αυτός που κάποτε θα ονομαζόταν «Μέγας», ρώτησε το δάσκαλό του Αριστοτέλη, αν υπάρχει τύχη. Ο Αριστοτέλης που ως παιδαγωγός φρόντιζε και για την ενδυνάμωση του χαρακτήρα του μαθητή του, του αποκρίθηκε: «τύχη παιδί μου, είναι όταν μία σκληρή και συστηματική προετοιμασία, συναντά την ευκαιρία…». Και από τότε, στο πέρασμα των χρόνων η ρήση του σοφού Αριστοτέλη επαληθεύεται συνεχώς στους ανθρώπους που θεωρούμε καλότυχους αλλά συνήθως αγνοούμε τη διαδρομή που τους οδήγησε στην επιτυχία.
Το σημείο εκκίνησης για να πετύχεις επαγγελματικά, είναι να έχεις στόχο, όχι να ξέρεις ακριβώς ποιο είναι το κατάλληλο επάγγελμα για σένα αλλά να έχεις αποσαφηνίσει τι ζητάς από την επαγγελματική σου ζωή και πως θέλεις να φαίνεσαι και να αλληλεπιδράς με τους άλλους, ως επαγγελματίας. Κάθε επιμέρους στόχος σου θα πρέπει να συνδεθεί με ενέργειες που θα κάνεις για να τον πετύχεις, χωρίς να ξεχάσεις να συμπεριλάβεις στο πλάνο σου και διορθωτικές παρεμβάσεις σε περιπτώσεις αστοχίας!
Ξεκίνησε καταγράφοντας τις επιλογές που έχεις με βάση τις γνώσεις σου, τις εμπειρίες σου, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σου, λαμβάνοντας υπόψη και τις αξίες σου και πως αυτές θα ήθελες να ενυπάρχουν στο επαγγελματικό σου περιβάλλον. Αναζήτησε πληροφορίες για οργανισμούς και εταιρίες που σε ενδιαφέρουν, προσπάθησε να συνδεθείς με επαγγελματίες του κλάδου σου, παρακολούθησε διαλέξεις και αξιοποίησε ευκαιρίες για εθελοντική απασχόληση ή πρακτική άσκηση στο πεδίο του ενδιαφέροντός σου. Ακόμη και μία εργασία στο πλαίσιο μαθήματος, μπορεί συχνά να είναι η αφορμή, για το ξεκίνημα μίας λαμπρής σταδιοδρομίας.
Στη συνέχεια ταξινόμησε τις επιλογές σου με βάση τα ενδιαφέροντα, τις δεξιότητες και τις αξίες σου και δημιούργησε το δικό σου «ΤOP 10». Τώρα μπορείς να συγκρίνεις τις περιγραφές των επαγγελμάτων που έχεις επιλέξει, με το δικό σου προφίλ και τις προσωπικές σου προτιμήσεις. Λάβε υπόψη σου και άλλους παράγοντες όπως αν υπάρχει προσφορά εργασίας στην ειδικότητα του ενδιαφέροντός σου, αν ο ανταγωνισμός στις θέσεις χωρίς προϋπηρεσία είναι μεγάλος, αν είναι απαραίτητες κάποιες επιπλέον γνώσεις, μεταπτυχιακές σπουδές, οι πιστοποιήσεις. Σκέψου πως η απόφαση να ακολουθήσεις μία επιλογή, έναντι κάποιας άλλης, θα επηρεάσει την προσωπική σου ζωή και τις σχέσεις σου με τους ανθρώπους που σε ενδιαφέρουν και στάθμισε τα αποτελέσματα της απόφασής σου και τα πιθανά εμπόδια, για την κάθε μία από τις εναλλακτικές κατευθύνσεις που διάλεξες.
Επέλεξε 2-3 ειδικότητες που θεωρείς καταλληλότερες για σένα, στη δεδομένη στιγμή. Μην ανησυχείς αν στην πορεία χρειαστεί να αλλάξεις διαδρομή. Αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αν αλλάξουν οι δικές σου προτεραιότητες ή αν μεταβληθούν δραστικά οι συνθήκες στον κλάδο σου. Σε κάθε πλάνο καριέρας, λαμβάνονται υπόψη οι αστάθμητοι παράγοντες που σε αναγκάζουν να αποκλίνεις, όχι πάντα για κακό, από την αρχική, γραμμική σου πορεία και σημειώνονται ως κόμβοι αναστοχασμού και ανασυγκρότησης για τη λήψη μία νέας επαγγελματικής απόφασης.
Σχεδίασε «έξυπνα» το πλάνο δράσης σου. Καθόρισε με ακρίβεια και προγραμμάτισε χρονικά τις ενέργειες που πρέπει να κάνεις σε κάθε στάδιο στην πορεία επίτευξης του στόχου σου. Συγκέντρωσε τις απαραίτητες πληροφορίες, προετοιμάσου επικοινωνιακά, εκπαιδεύσου στις συνθήκες αξιολόγησης και προσδιόρισε το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επίτευξη κάθε ενέργειας που θα σε οδηγήσει στην θετική έκβαση που επιθυμείς
Το προσωπικό σου πλάνο καριέρας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό, με αναλυτική περιγραφή όλων των βημάτων που θα πρέπει να κάνεις ΕΣΥ. Είναι ο οδηγός που θα σε βοηθήσει να οργανώνεις και να ελέγχεις τα διάφορα στάδια, ώστε να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις για την εξέλιξη της πορείας σου.
Δημιούργησε λοιπόν το προσωπικό σου πλάνο καριέρας, μέσα από τεκμηριωμένες αποφάσεις και συνειδητές ενέργειες και τότε η «τύχη» θα είναι σίγουρα με το μέρος σου!
Σύνταξη: Σοφία Παναγιωτίδου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας