Τα Θετικά συμπεράσματα από την ετήσια έκθεση για την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης
Με αφορμή την δημοσίευση της Ετήσιας Έκθεσης για την ποιότητα της Ανώτατης εκπαίδευσης θα αναφερθούμε σε συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από αυτήν.
1. Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25-34 που διαθέτουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (επίπεδο 5-8) ανέρχεται στο 44%, ενώ στις 23 ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Οργανισμού το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται στο 43%. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι νέοι πτυχιούχοι, ηλικίας 25-34, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα του εργατικού δυναμικού μιας χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. Η Ελλάδα, στις ηλικίες 25-34, βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ με ποσοστό 43%.
2. Η εξέλιξη στην Ελλάδα στα ποσοστά των ατόμων με ανώτατη εκπαίδευση στις ηλικίες 25-34 , μεταξύ των ετών 2008-2018 υπήρξε σημαντικά ανοδική. Το 2008 το ποσοστό βρίσκεται στο 28% ενώ το 2018 βρίσκεται στο 43%, δηλαδή παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξης του 53,5%.
3. Η Ελλάδα κατά τα έτη 2015-2019 εμφανίζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση ανεργίας νέων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από όλες τις χώρες της ΕΕ (-9,1%).
4. Η κατοχή πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης συνδέεται με καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης, υψηλότερο εισόδημα και κατ’ επέκταση καλύτερη ποιότητα ζωής. Η εκπαίδευση εξακολουθεί να αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, ενώ στην πλειονότητα των εξεταζόμενων περιπτώσεων υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σημαίνει και υψηλότερες απολαβές.
Δείτε την έρευνα εδώ
Σύνταξη EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας