Η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στη Σύνοδο των Πρυτάνεων
Μετά την κατάργηση του ασύλου, η κυβέρνηση κομματικοποιεί την ΑΔΙΠ και μεθοδεύει συρρίκνωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων μέσω της «αξιολόγησης»
Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των πανεπιστημίων πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα, ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προαναγγέλλει μείωση της χρηματοδότησης -ιδιαίτερα των περιφερειακών πανεπιστημίων- μέσω της «αξιολόγησης» των ΑΕΙ και προχωρεί στη συρρίκνωση δημόσιων δομών (διετή προγράμματα – νέα τμήματα) σπρώχνοντας χιλιάδες νέους ως πελάτες στα κολέγια. Και όταν οι νέοι αντιδρούν, αντιμετωπίζουν το αυταρχικό πρόσωπο του «κράτους των αρίστων». Με τις εξαγγελίες της για τη νέα ανεξάρτητη Αρχή η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρεί στο ξήλωμα και στον κομματικό έλεγχο της ΑΔΙΠ, άλλη μια ένδειξη του πώς εννοεί το επιτελικό κράτος.
Αυτά τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στη Σύνοδο των Πρυτάνεων όπου παρευρέθηκε μαζί με την αναπλ. τομεάρχη Μερόπη Τζούφη.
Ο Ν. Φίλης αναφέρθηκε στις επιτυχίες των ελληνικών πανεπιστημίων και στις θετικές διεθνείς και εθνικές αξιολογήσεις, οι οποίες κλονίζουν την επιχειρηματολογία περί «διάλυσης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τόνισε επίσης, πως το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αδικαιολόγητη κλιμάκωση της έντασης και κλίμα αστυνομοκρατίας στις σχολές, που ναρκοθετούν την τόσο αναγκαία ακαδημαϊκή ειρήνη. Η κυβερνητική επιχείρηση «νόμος και τάξη στα πανεπιστήμια», με την νομοθετική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, συνιστά αφαίρεση δημόσιας εξουσίας από τα πανεπιστήμια και δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως δημιουργεί νέα. Στο πλαίσιο αυτό, σχολίασε αρνητικά τα επεισόδια αστυνομικής βίας της προηγούμενης ημέρας και τον τραυματισμό από τις δυνάμεις των ΜΑΤ φοιτητών οι οποίοι είχαν μάλιστα προσκληθεί από τους πρυτάνεις στη Σύνοδο.
Επιπρόσθετα, σημείωσε πως ο προϋπολογισμός για το 2020 προβλέπει καχεκτική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία κατά 2.4% κάτι που συνιστά σοβαρή υποχώρηση, λαμβάνοντας υπόψη τη βελτιωμένη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Κι αυτό -τόνισε ο Ν. Φίλης- τη στιγμή που εν μέσω μνημονιακού καταναγκασμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ετήσια αύξηση των δαπανών έως 6.2%. Ακόμα, πρωτοφανής μείωση καταγράφεται στις μεταβιβαστικές δαπάνες (-36%), η οποία στερεί από τα πανεπιστήμια τη δυνατότητα προμήθειας αναλώσιμων υλικών και της πρόσληψης έκτακτου προσωπικού.
Σχολιάζοντας την εξαγγελία του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία ένα μέρος της κρατικής χρηματοδότησης (20%) θα συνδέεται με την αξιολόγηση των πανεπιστημίων αλλά και των πανεπιστημιακών, προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της κρατικής επιχορήγησης, ιδίως εις βάρος των περιφερειακών πανεπιστημίων. Διερωτήθηκε επίσης πώς θα κάνουν αξιολόγηση των πανεπιστημιακών επιτροπές εκτός πανεπιστημίου, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει, σε πλήγμα για το αυτοδιοίκητό τους.
Σχετικά με τις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας για τη συγκρότηση μιας νέας ανεξάρτητης Αρχής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Ν. Φίλης επισήμανε ότι από τη σαββατιάτικη συνεδρίαση της Συνόδου είχε αποκλειστεί ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ. Και σχολίασε πως πρόκειται για άλλο ένα δείγμα οικοδόμησης κομματικού κράτους της Δεξιάς στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η ΑΔΙΠ συγκροτήθηκε και λειτουργούσε με βάση νόμο που προϋπήρχε της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνησή μας σεβάστηκε και το θεσμό και τα πρόσωπα που δεν είχε αυτή διορίσει. Η εξαγγελία για νέα «ανεξάρτητη αρχή» μόνο σε τέτοια δεν παραπέμπει… Ο Ν. Φίλης αναφερόμενος στις αρμοδιότητες της νέας αρχής άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για προσπάθεια μεταφοράς ευθυνών σε μη νομιμοποιημένες παραεξουσίες και τόνισε πως την πολιτική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση οφείλει να τη σχεδιάζει η εκλεγμένη κυβέρνηση, που ελέγχεται από τη Βουλή και διαχειρίζεται τους δημόσιους πόρους, και όχι μια ακόμα «Αρχή» κομματικά διορισμένων τεχνοκρατών.
Ως προς την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για «αναστολή» των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων ο Ν. Φίλης δήλωσε ότι το υπουργείο δεν σέβεται την αυτονομία και τις αποφάσεις των ιδρυμάτων, παραβιάζει το αυτοδιοίκητο και ακυρώνει το σχεδιασμό πολλών πανεπιστημίων που είχαν ήδη προβεί σε προκηρύξεις νέων θέσεων και σχεδιασμό αναπτυξιακών δράσεων, ακόμα και επενδύσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος, η «αναστολή» των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, τα οποία θεσμοθετήθηκαν έπειτα από τεκμηριωμένες αποφάσεις των Συγκλήτων και είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 1.8 εκατ. ευρώ, στερεί από 1.500 αποφοίτους των ΕΠΑΛ τη δυνατότητα δωρεάν φοίτησης σε σύγχρονες ειδικότητες και τους στέλνει πελάτες σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανε ειδική αναφορά στις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην προκήρυξη 1.650 θέσεων ΔΕΠ και τη θεσμοθέτηση του κανόνα 1:1 στις προσλήψεις- αποχωρήσεις. Σήμερα, επεσήμανε, με το νέο προϋπολογισμό και τη λογική του «σταγονόμετρου», δημιουργούνται αμφιβολίες για την τύχη των μόνιμων διορισμών. Υπογράμμισε επίσης πως τα πανεπιστήμια πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε οι εκατοντάδες νέοι επιστήμονες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΕΔΙΠ) που έχουν αξιοποιηθεί ήδη για διδακτικά και ερευνητικά καθήκοντα, να ενταχθούν στο ΔΕΠ, μετά από αξιόπιστες διαδικασίες και κρίσεις.
Όσον αφορά τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των Πανεπιστημίων, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η ένταξή τους στο δημόσιο λογιστικό επέφερε δυσλειτουργίες και συνεπώς απαιτείται βελτίωση και απο-γραφειοκρατικοποίηση, με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση χρηστής διαχείρισης.
Η Μερόπη Τζούφη χαιρέτησε τις διαδικασίες της Συνόδου και έθεσε την αναγκαιότητα δημιουργίας δικτύου πανεπιστημίων για τους φοιτητές ΑμεΑ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η δράση είναι καθοριστικής σημασίας για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα ιδρύματα και η υλοποίησή της είναι εφικτή στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Ως παράδειγμα υλοποίησης ανέφερε το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και της Πάτρας και κάλεσε τους πρυτάνεις να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες.