Ομιλία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Νίκης Κεραμέως στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να συμμετέχω στην Κεντρική Εκδήλωση για τον Εορτασμό των 100 Χρόνων από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τον τελευταίο αιώνα, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες περιόδους που μεσολάβησαν, η χώρα μας σημείωσε σημαντική πρόοδο. Κατόρθωσε να επιτύχει ολοένα βελτιούμενες συνθήκες ζωής και να ανελιχθεί σε μία ανεπτυγμένη οικονομία της Δύσης.
Βασικό ρόλο στη βελτίωση των επιδόσεων αυτών διαδραμάτισε και η εκπαίδευση. Στο σύνολό της, αλλά και ειδικότερα στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η άλλοτε Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, συνέβαλε δραστικά.
Η ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλεται εν πολλοίς στην πολιτική αποφασιστικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου, την εθνική και κοινωνική ευαισθησία του Γρηγορίου Μαρασλή, τη διεθνή συνεργασία με τον Γεώργιο Παγιάρ. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έγινε πολύ σύντομα ένα σύγχρονο Ίδρυμα με συνεχώς διευρυνόμενο οικονομο-τεχνικό χαρακτήρα. Με σταθερό του μέλημα να προσαρμόζεται στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία γνωρίζει ταχύτατες μεταβολές και διαμορφώνει ολοένα πιο σύνθετα χαρακτηριστικά. Πάντα αντιμέτωπο με προκλήσεις, τις οποίες αντιμετώπιζε με συμπληρώσεις στα Προγράμματα Σπουδών του, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην έρευνά του, με ανάπτυξη των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων και των εργαστηριακών του υποδομών, με «ανοίγματα» στην διεθνή οικονομική ακαδημαϊκή κοινωνία, με ερευνητικές συνέργειες στο διεθνές περιβάλλον. Και όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε λαμπρούς αποφοίτους που διαπρέπουν στη χώρα μας και διεθνώς.
Κυρίες και Κύριοι, σήμερα δεν εορτάζουμε μόνο την έως σήμερα ιστορική πορεία του Ιδρύματος. Δίνουμε και το στίγμα για το μέλλον του ως κέντρου αριστείας στις επιστήμες της Οικονομίας, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Πληροφορίας.
Δίνουμε το στίγμα και της Ανώτατης Εκπαίδευσης εν συνόλω. Το ελληνικό Πανεπιστήμιο αποτελεί κεντρικό, καίριο, θεμελιώδη θεσμό για ένα κράτος δημοκρατικό, που στοχεύει στην ευημερία και την υγιή ανάπτυξη. Το ελληνικό Πανεπιστήμιο χρειάζεται:
- Να παράγει γνώση, να ερευνά, να αναπτύσσει γόνιμες ιδέες, να δίνει εφόδια στους νέους μας για την προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο, να είναι σύμμαχος της Πολιτείας με προτάσεις για λύσεις σε σύγχρονες προκλήσεις που απασχολούν την κοινωνία και την οικονομία, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η ενίσχυση του παραγωγικού ιστού, η διαφύλαξη της υγείας του πληθυσμού, κοινωνικά ζητήματα.
- Να λειτουργεί με μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία, και για αυτό έχουμε ήδη νομοθετήσει ρυθμίσεις που επιστρέφουν αρμοδιότητες εκεί που πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στα Πανεπιστήμια, για παράδειγμα απελευθερώνοντας το πλαίσιο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Και προετοιμάζουμε νέες ρυθμίσεις που προσδίδουν μεγαλύτερη ελευθερία στη διαχείριση κονδυλίων έρευνας, πάντοτε στο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας.
- Το ελληνικό Πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργεί σε ένα πιο εξωστρεφές περιβάλλον: και για το λόγο αυτό έχουμε ήδη δρομολογήσει ενέργειες για τη σύναψη συνεργασιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, για διεύρυνση της δυνατότητας εκπόνησης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, για προσέλκυση ξένων φοιτητών.
- Και όλα αυτά πρέπει να μπορεί να τα κάνει το Πανεπιστήμιο απερίσπαστα: έχουμε ήδη δώσει τα εργαλεία για τη διασφάλιση ενός βέλτιστου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, στεκόμαστε δίπλα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα, αλλά βεβαίως και τα Ιδρύματα οφείλουν να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί, όπως ήδη κάνουν.
Κυρίες και κύριοι,
Το σύγχρονο Πανεπιστήμιο μπορεί να καταστεί πραγματική κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη και την ανέλιξη στην οποία όλοι προσβλέπουμε.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και καλή συνέχεια στο πολύτιμο έργο σας.