Open Close

Με συντονιστή το ΑΠΘ το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο «HECARRUS» για τον εξηλεκτρισμό της νέας γενιάς αεροσκαφών

Με συντονιστή το ΑΠΘ το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο «HECARRUS» για τον εξηλεκτρισμό της νέας γενιάς αεροσκαφών
Ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο, το «HECARRUS», ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, με τη σύμπραξη τριών εταίρων: του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), του Mälardalen University (Σουηδία) και του Limmat Scientific AG (Ελβετία).
Συντονιστής του έργου είναι ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Aνέστης Κάλφας. Μάλιστα, η εναρκτήρια συνάντηση του έργου «HECARRUS» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ το διήμερο 14 -15 Οκτωβρίου 2019. Κατά τη διάρκειά της, στελέχη της ευρωπαϊκής σύμπραξης «Clean Sky 2 Joint Undertaking (CS2JU)», καθώς, επίσης, και τα μέλη της Τεχνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους εταίρους του έργου.
Ο βασικός στόχος του «HECARRUS» είναι να συμβάλει στον εξηλεκτρισμό των ελαφρών μεταφορικών και βοηθητικών αεροσκαφών, αναπτύσσοντας και βελτιστοποιώντας τον προκαταρκτικό σχεδιασμό ενός επιβατικού αεροσκάφους 19 θέσεων, εφαρμόζοντας υβριδικές τεχνολογίες πρόωσης.
Ο σχεδιασμός του εν λόγω αεροσκάφους ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα αξιοπλοΐας, με βάση τις προδιαγραφές πιστοποίησης για αντίστοιχα αεροσκάφη (CS-23/FAR-23).
Για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου του έργου, η έρευνα της κοινοπραξίας του «HECARRUS» στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες:
• Διερεύνηση τεχνολογιών των στοιχείων της αρχιτεκτονικής πρόωσης που επιλέγεται
• Ενσωμάτωση των επιμέρους τεχνολογιών σε επίπεδο συστημάτων του αεροσκάφους
• Πρώιμος σχεδιασμός του αεροσκάφους
• Διερεύνηση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του προτεινόμενου υβριδικού συστήματος πρόωσης
• Ανακοίνωση και διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων
Με την αποτελεσματική εφαρμογή του πλάνου εργασίας θα διασφαλιστεί η αειφορία στις αερομεταφορές, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των απαιτήσεων των επιβατικών αεροσκαφών για καύσιμα, καθώς και των εκπομπών ρύπων και θορύβου, σύμφωνα με τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρότυπα.
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του «HECARRUS» προέρχεται από την ευρωπαϊκή σύμπραξη CS2JU, που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020 – HORIZON 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Comments are closed.