Συμμετοχή του ΑΠΘ στη συνάντηση, στις Βρυξέλλες, για τον θεσμό των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων
Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των 17 συμμαχιών Πανεπιστημίων της Ευρώπης, η πρόταση των οποίων εγκρίθηκε για τη δημιουργία του θεσμού των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», “European Universities”. Στη συνάντηση-Ημερίδα, συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τα επόμενα βήματα της λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, τις δυσκολίες και τις προοπτικές.
Ανακοινώθηκε επίσης η προκήρυξη νέας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ως μέλος μίας εκ των 17 προτάσεων που έγιναν αποδεκτές, εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση αυτή από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητή Δημήτριο Κωβαίο.
Στην Ημερίδα, εκτός από τους περίπου 140 εκπροσώπους των συμμαχιών (ένας από κάθε Πανεπιστήμιο), συμμετέσχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, ο Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, πολλοί Υπουργοί Παιδείας χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανώτεροι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, συναντήθηκαν, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Υπουργοί Οικονομικών και Παιδείας των χωρών της Ένωσης, για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τον θεσμό των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.
Δύο λόγια για τον θεσμό των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων
Στόχος του θεσμού των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων είναι η δημιουργία συμμαχιών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ενθάρρυνση της δημιουργίας, από το 2014, 20 Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, που θα αποτελούνται από αντίστοιχα δίκτυα Πανεπιστημίων από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια θα δώσουν τη δυνατότητα σε φοιτητές από διαφορετικές χώρες να αποκτήσουν πτυχίο με σπουδές σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και να συνεισφέρουν στη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.
Η συμμετοχή του ΑΠΘ
Η πρώτη πρόσκληση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον θεσμό των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, έγινε την προηγούμενη χρονιά.
Το ΑΠΘ συμμετείχε ως εταίρος σε μία πρόταση μαζί με τα ακόλουθα 7 Πανεπιστήμια:
• University of Strasburg, France (Coordinator)
• Adam Mickiewicz University (Polland)
• University of Amsterdam, The Netherlands
• University of Freiburg, Germany
• University of Haute Alcace, France
• Kalrsruhe Institute of Technology, Germany
• University of Natural Resources and Life Sciences
Η πρόταση με το ακρωνύμιο EPICUR (European Partnership for Innovative Campus Unifying Regions) έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου που θα παρέχει βασικό πτυχίο στο αντικείμενο “Liberal Arts and Sciences”.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, υπογραμμίζει ότι «το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με άοκνες προσπάθειες και συστηματική δουλειά, δεν σταματά να πρωτοπορεί, διαμορφώνοντας τις εξελίξεις στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, προς όφελος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Με τη συμμετοχή του στη στρατηγική συμμαχία EPICUR, το ΑΠΘ εντάσσεται στην πρώτη γενιά των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, κερδίζοντας ακόμη περισσότερο κύρος σε διεθνές επίπεδο».
Επιπλέον, στόχος των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ είναι το πρόγραμμα να έχει επιτυχία με τη μέγιστη συμμετοχή όσων ακαδημαϊκών του Αριστοτελείου το επιθυμούν. Προς την κατεύθυνση αυτή, πολύ σύντομα θα οργανωθεί μία ενημερωτική συνάντηση στην οποία θα προσκληθεί η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, οι Πρόεδροι και Κοσμήτορες των Σχολών του ΑΠΘ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι.