Σύντομη Περιγραφή
Στην Ελλάδα, οι ενταξιακές πρακτικές προωθήθηκαν σημαντικά με το νόμο 2817 του 2000, οπότε ξεκίνησε η υλοποίηση μιας μορφής συνδιδασκαλίας με την ονομασία «παράλληλη στήριξη» (Π.Σ.) και άρχισε σταδιακά να αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Π.Σ. έχουν να επιτελέσουν καινούριους ρόλους. Καλούνται να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν για να πετύχουν τους στόχους, όπως αυτοί ορίζονται, με βάση τις ανάγκες των παιδιών που στηρίζουν. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει ως στόχο να καταρτίσει, τόσο εν ενεργεία όσο και μελλοντικά στελέχη της Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, σε θεμελιώδεις αρχές της αλλά και να εφοδιάσει με το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο τους συμμετέχοντες που επιθυμούν να εμβαθύνουν στο πεδίο της ενταξιακής εκπαίδευσης αλλά και να επιτελέσουν το σημαντικό ρόλο του εξειδικευμένου «συνδιδασκάλου» για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Κατηγορίες Δεκτών Υποψηφίων
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς ειδικής και γενικής εκπαίδευσης που εκπαιδεύουν μαθητές με ειδικές ανάγκες στα πλαίσια της ενταξιακής εκπαίδευσης, με χρήση Παράλληλης Στήριξης. Επίσης, σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς που προσδοκούν να εργαστούν στην εκπαίδευση ως εκπαιδευτικοί της Π.Σ. και θέλουν να λάβουν σχετική επιμόρφωση. Παράλληλα, μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι ειδικοί επιστήμονες και επαγγελματίες, οι οποίοι στηρίζουν εκτός αλλά και εντός σχολικού πλαισίου, παιδιά που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επιπρόσθετα, το σεμινάριο στοχεύει στην ενημέρωση στελεχών της εκπαίδευσης που έχουν τη γενική ευθύνη λειτουργίας της Ενταξιακής Εκπαίδευσης. Τέλος, σε γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες που φοιτούν σε γενικά σχολεία, για να κατανοήσουν τον τρόπο που εκπαιδεύεται το παιδί τους στα πλαίσια της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, αλλά και για να πάρουν ανατροφοδότηση, με σκοπό να έχουν πιο υποστηρικτικό και καθοδηγητικό ρόλο.
Μοριοδότηση
Η συγκεκριμένη επιμόρφωση,ενδεικτικά, μοριοδοτείται ή/και αποτελεί συνεκτιμώμενο προσόν σε Προκηρύξεις:
1. Σε ειδικότητες ειδικής αγωγής (π.χ. Προσχολικής Αγωγής, Δραστηριοτήτων, Δημιουργίας και Έκφρασης ή Προσχολικής Αγωγής για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες) σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με θέμα: «Απασχόληση ωρομισθίων εκπαιδευτών Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής και Δημόσιων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΣΕΚ)».
2. Σε ειδικότητες ειδικής αγωγής (π.χ. Προσχολικής Αγωγής) σύμφωνα με το ΦΕΚ με θέμα: «Καθορισμός Κριτηρίων και διαδικασίας αξιολόγησης και επιλογής, των με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εκπαιδευτών ενηλίκων, των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), των Πειραματικών Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Π.Σ.Ε.Κ.) και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του ΟΑΕΔ» (Αρ. Φύλλου 1961/30-06-2016).
Ακόμη, όπως αναφέρεται στο Ν.4547/ΦΕΚ 102/12.6.2018 αναφορικά με την επιλογή στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η επιμόρφωση συμπεριλαμβάνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί συμπληρωματικά πως, αναφορικά με το ρόλο και την εργασία του συνοδού παράλληλης στήριξης όσον αφορά το σχολικό πλαίσιο, σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ.18 του νόμου 4186/2013 (Φ.Ε.Κ. 193Α), η υποστήριξη του μαθητή μπορεί να υλοποιείται και από συνοδό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων.