Open Close

Συνεδρίασε το Εθνικό Συντονιστικό Όργανο Μαθητείας (Ε.Σ.Ο.Μ.)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη, 10/4/2019 η 2η συνεδρίαση του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου Μαθητείας (Ε.Σ.Ο.Μ.), σκοπός του οποίου είναι η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τη μαθητεία και ο σχεδιασμός, η εφαρμογή και ο τρόπος αξιολόγησης των προγραμμάτων μαθητείας. Στο όργανο αυτό συμμετέχουν, εκτός από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ, των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την εκπλήρωση του σκοπού του το Ε.Σ.Ο.Μ. μπορεί να συνεργάζεται με Επιμελητήρια, Ιδρύματα, Οργανισμούς Ερευνών και Μελετών και λοιπούς Φορείς ενώ καλεί διάφορους εμπειρογνώμονες, υπηρεσιακούς παράγοντες ή Φορείς στις συνεδριάσεις του, για την  παροχή πρόσθετων πληροφοριών, γνωμοδοτήσεων ή εισηγήσεων σχετικών με τα προς συζήτηση θέματα.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης απεύθυνε χαιρετισμό η  Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη,  η οποία αφού καλωσόρισε τα μέλη του ΕΣΟΜ αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), στις θεσμικές αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί και στους σημαντικούς πόρους που έχουν εξασφαλιστεί για το εγχείρημα αυτό. Τόνισε ότι για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, γεγονός που αποδεικνύεται από το σύνολο των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουν δρομολογηθεί για την ουσιαστική της αναβάθμιση. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές αλλαγές που γίνονται στα Επαγγελματικά Λύκεια, στη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και εργασιακών προοπτικών των αποφοίτων τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιτυχή εφαρμογή του θεσμού του μεταλυκειακού έτους – τάξης μαθητείας που συνεχώς διευρύνεται και βελτιώνεται και στο γεγονός ότι ο θεσμός αυτός αποτελεί σημαντική, κομβική μεταρρύθμιση για την σύνδεση των ΕΠΑΛ με την αγορά εργασίας, αλλά συγχρόνως αποτελεί και μια «πόρτα» για το άνοιγμα των σχολείων στην τοπική κοινωνία. Η υφυπουργός Παιδείας τέλος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει για την εξέλιξη τους θεσμού της μαθητείας και ευρύτερα της ΕΕΚ, η συμβολή των κοινωνικών εταίρων και των θεσμικών τους οργάνων, συνεργασία στην οποία η λειτουργία του ΕΣΟΜ μπορεί να συμβάλλει σημαντικά.

Στη συνεδρίαση του ΕΣΟΜ, στην οποία συζητήθηκαν σημαντικά θέματα για το θεσμό της μαθητείας, προήδρευσε η κα Κατερίνα Ζιώγα συντονίστρια του ΕΣΟΜ, η οποία έθεσε την ημερήσια διάταξη και τους στοχεύσεις της συνεδρίασης του οργάνου.  Έγινε ενημέρωση για την υλοποίηση του Μεταλυκειακού έτους – Τάξη Μαθητείας των ΕΠΑΛ και  παρουσίαση των Α’, Β’ και Γ΄ φάσεων εφαρμογής του από την κ. Όλγα Καφετζοπούλου, Προϊστ. της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο τμήμα Γ’ Μαθητείας ΕΠΑ.Λ. και Μάθησης στο χώρο εργασίας. Ακολούθησε ενημέρωση για την υλοποίηση της μαθητείας των σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ από την κ. Νατάσα Παπαϊωάννου-Σακκά από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Παράλληλα έγινε συζήτηση  για την ενσωμάτωση νέων ειδικοτήτων στο «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας». Την πρόταση του ΥΠΠΕΘ για τις ειδικότητες παρουσίασε ο κ. Θέμης Κοτσιφάκης, συνεργάτης της Υφυπουργού για θέματα ΕΠΑΛ.

Παρόντες στη συνεδρίαση παρουσιάζοντας θέσεις και προτάσεις του φορέα που εκπροσώπησαν ήταν η κα Αναστασία Σαχινίδου από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Νικόλας Ζωητός  από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), ο κ. Παρασκευάς Λινζτέρης από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ο κ. Μιχάλης Κουρουτός και ο κ. Χρήστος Γούλας από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.), η κ. Τέσσα Μίχου από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), ο κ. Ανδρέας Παπαδαντωνάκης από την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), ο κ. Ανδρέας Σκαρτσιάνης από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο κ. Νικόλαος Πατσαρίνος από την ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ και ο κ. Δημήτριος Πρίφτης από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.).

Οι ειδικότητες που προτάθηκαν να ενταχθούν στο Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας των ΕΠΑΛ από το σχολικό έτος 2019-20 είναι οι παρακάτω:

 Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος  

 Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου

 Τεχνικός ζυθοποιίας

Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας

 Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού

Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών

 Αργυροχρυσοχοΐας

Τομέας Μηχανολογίας 

Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Τομέας Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας 

 Βοηθός Οδοντοτεχνίτη

Comments are closed.