Διαδικτυακό Σεμινάριο
Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι μαθητές με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας και με Αυτισμό και οι μέθοδοι παρέμβασης που μπορούν να εφαρμοστούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα εστίασης και συντήρησης της προσοχής σε ένα συγκεκριμένο έργο, χαρακτηρίζονται από υπερβολική ενέργεια, επιδεικνύουν παρορμητικές αντιδράσεις στο λόγο και στη συμπεριφορά και διαταρακτικές συμπεριφορές στη σχολική τάξη. Από την άλλη πλευρά, παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν ανεπάρκειες ή καθυστερήσεις σε λειτουργίες που σχετίζονται με την ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η ανάπτυξη κοινωνικών, επικοινωνιακών και γνωστικών δεξιοτήτων. Το παρόν σεμινάριο, σε επίπεδο συμβουλευτικής προτείνει τρόπους προσαρμογής της διδασκαλίας στις γνωστικές, κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών με ΔΕΠΥ και Αυτισμό, καθώς και μεθόδους και παρεμβάσεις για την υποστήριξη αυτών των μαθητών στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Στόχος Επιμόρφωσης
Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, αναμένεται οι συμμετέχοντες/ουσες: να μπορούν: (α) να κατανοούν τις γνωστικές λειτουργίες και τις κοινωνικές-συναισθηματικές ικανότητες και ανάγκες παιδιών με ΔΕΠΥ και Αυτισμό, (β) να διαχειρίζονται μαθητές με ΔΕΠΥ στη σχολική τάξη, (γ) να εφαρμόζουν εκπαιδευτικές μεθόδους κατάλληλες για παιδιά με Αυτισμό ανάλογα με τη λειτουργικότητά τους και (δ) να αντιλαμβάνονται επιπλέον ζητήματα που αφορούν μαθητές με ΔΕΠΥ και Αυτισμό, όπως η συνεκπαίδευση, ο ρόλος της οικογένειας, η φαρμακοθεραπεία κλπ.
Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και φοιτητές που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν μία βαθύτερη κατανόηση σε θέματα διαχείρισης παιδιών με ΔΕΠΥ και Αυτισμό. Επίσης, απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.α. που εργάζονται με παιδιά και εφήβους με ΔΕΠΥ και Αυτισμό και αναζητούν πρακτικούς τρόπους για την αποτελεσματικότερη παιδαγωγική παρέμβαση και υποστήριξή τους.
ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: http://bit.ly/DepyAweb