Με στόχο την αποτροπή της διαρροής των Ελλήνων επιστημόνων (brain drain) στο εξωτερικό και την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων, αμοιβαία επωφελών συνεργασιών ανάμεσα σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Καναδά, το ΑΠΘ συμμετέχει ξανά στη δεύτερη φάση του προγράμματος «Greek Diaspora Fellowship Program».
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τη διαχείρισή του έχει αναλάβει το Institute of International Education των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα «Greek Diaspora Fellowship Program» παρέχει τη δυνατότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια να φιλοξενήσουν Έλληνες επιστήμονες ακαδημαϊκούς που εργάζονται στις ΗΠΑ και τον Καναδά, με στόχο τις ερευνητικές συνεργασίες, την από κοινού ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη διδασκαλία και την καθοδήγηση φοιτητών.
Μετά τον επιτυχημένο πρώτο κύκλο για το ΑΠΘ, το Ίδρυμα συμμετέχει στη δεύτερη φάση του προγράμματος. Μεταξύ των 30 ερευνητικών προτάσεων που επιλέχθηκαν από το Institute of International Education των ΗΠΑ, οι 7 έχουν υποβληθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Συγκεκριμένα, οι Επιστημονικοί Υπεύθυνοι του ΑΠΘ, οι τίτλοι των επιλεγμένων προγραμμάτων και οι Καθηγητές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά στους οποίους έχουν απονεμηθεί υποτροφίες είναι:
-Ο Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Ορέστης Καλογήρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαγνητικά υλικά για βιο-ιατρικές εφαρμογές και τεχνολογικές εφαρμογές», θα φιλοξενήσει τον Καθηγητή Γεώργιο Χατζηπαναγή από το University of Delaware, το χρονικό διάστημα 4/12/2017-17/12/2017.
-Ο Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Μπίκος, στο πλαίσιο του προγράμματος «Προλαμβάνοντας τη βία στα σχολεία: ελαττώνοντας τον θυμό και βελτιώνοντας τη συνεργασία σε τάξεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της αγωγής στη συγχώρηση», θα φιλοξενήσει τη Δρ. Καλλιόπη Γαλίτη από το University of Wisconsin-Madison, το χρονικό διάστημα 6/10/2017–29/10/2017.
-Η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Χριστίνα Μπουτσούκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης & Υποστήριξη Διδακτορικού Προγράμματος Mentoring υποψήφιων Διδακτόρων του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών», θα φιλοξενήσει τη Δρ. Πασχαλίνα Ζιάμου από το The City University of New York, το χρονικό διάστημα 2/10/2017-16/10/2017.
-Η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Τατιανή Ραπατζίκου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγγλο-Αμερικανική μοντερνιστική ποίηση και η αρχαιολογική γραμματεία: Ανάπτυξη προγράμματος σπουδών, ερευνητική συνεργασία και καθοδήγηση μεταπτυχιακών φοιτητών στην επιμέλεια, τον σχολιασμό και την ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού», θα φιλοξενήσει τον Δρ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλο, από το Brandon University-Canada, το χρονικό διάστημα 1/10/2017-21/10/2017.
-Η Καθηγήτρια Νεογνολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Βασιλική Σούμπαση-Γρίβα, Διευθύντρια Β΄ Νεογνολογικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασία σε κλινικό/διδακτικό/ερευνητικό επίπεδο, στην ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και την καθοδήγηση εκπαιδευομένων και νέων ερευνητών στον τομέα της Νεογνολογίας», θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά την Αν. Καθηγήτρια Ελένη Χρήστου από το Harvard Medical School, το χρονικό διάστημα 30/11/2017-14/12/2017.
-Η Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Βασιλεία Χατζητάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ για την προώθηση της έρευνας και της διδασκαλίας στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κίνησης», θα φιλοξενήσει τον Δρ. Νικόλαο Στεργίου από το University of Nebraska at Omaha, το χρονικό διάστημα 1/11/2017-10/12/2017.
-Ο Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Μιχαήλ Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνητική συνεργασία και διδασκαλία/επίβλεψη μεταπτυχιακών φοιτητών στην περιοχή της Μηχανικής Συστημάτων Διεργασιών», φιλοξένησε την Καθηγήτρια Μαριάνθη Ιεραπετρίτου από το Rutgers‚ The State University of New Jersey, το χρονικό διάστημα 24/6/2017-7/7/2017.