«Αναζήτηση και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» είναι ο τίτλος της Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Απριλίου 2017 και ώρες 10:00-13:00, στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του ΑΠΘ και διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και το Aristotle University of Thessaloniki Student Chapter της Society of Economic Geologists.
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Μιχάλης Βαβελίδης θα αναφερθεί στη σπουδαιότητα του χρυσού στην Αρχαία Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αρχαία Μακεδονία. Ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Ανέστης Φιλιππίδης θα κάνει μία συνοπτική αποτίμηση των ορυκτών πόρων της Ελλάδας, σχετικά με τα αποθέματα και την αξία τους και θα αναπτύξει τις δυνατότητες χρήσης των ζεολίθων της Ελλάδας. Τέλος, ο Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία, Lluís Fontboté, θα περιγράψει έναν πολύ σημαντικό τύπο κοιτασμάτων από τον οποίο η παγκόσμια βιομηχανία προμηθεύεται τεράστιες ποσότητες μετάλλων και θα κάνει μία εκτίμηση για την προμήθεια σε ορυκτές πρώτες ύλες στο μέλλον.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές «οι ορυκτοί πόροι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και διαχρονικά συμβάλουν στη βελτίωση του τρόπου ζωής των ανθρώπινων κοινωνιών. Από τα αρχαία χρόνια η αναζήτηση και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αποτελούσε το ζητούμενο για την ανάπτυξη του πολιτισμού και η κρισιμότητα αυτού του παράγοντα παίρνει άλλες διαστάσεις εάν ληφθεί υπόψη το σημερινό περιβάλλον της οικονομικής αστάθειας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και οι αυξανόμενες υλικές ανάγκες των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κοινωνιών».
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Προεγγραφές στο https://goo.gl/forms/NQf6CQJ0G