Webinar, 8 Απριλίου 2017
Πέρα από τη νοημοσύνη, με την ευρέως γνωστή έννοια (εξυπνάδα, ευφυΐα), ένα άλλο είδος έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, η «συναισθηματική νοημοσύνη».
Τα άτομα με συναισθηματική νοημοσύνη είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους, να εμπιστεύονται και να χειρίζονται τα συναισθήματά τους, να λύνουν προβλήματα, να έχουν αυξημένη αυτοεκτίμηση και ικανότητες μάθησης, καθώς και καλές σχέσεις. Σε αυτό το σημείο, όμως, τίθεται το εξής ερώτημα: Πώς μπορώ να βοηθήσω ένα παιδί να αποκτήσει συναισθηματική νοημοσύνη;
Συναισθηματική νοημοσύνη ονομάζουμε την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε πότε βιώνουμε εμείς ή κάποιος άλλος ένα συναίσθημα, να μπορούμε να το κατονομάζουμε και τέλος να το χειριζόμαστε με αποτελεσματικό τρόπο. Έρευνες στον επιστημονικό χώρο έχουν δείξει πως παιδιά με χαμηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επικοινωνία και στην επαφή τους με τους άλλους, καθώς δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό που θέλουν, δεν μπορούν να αναγνωρίσουν συναισθήματα, τα οποία νιώθουν, δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν, νιώθουν αυξημένα επίπεδα έντασης και καταλήγουν να απομονώνονται.
Βασικός σκοπός του εν λόγω σεμιναρίου αποτελεί η παροχή επιστημονικής πληροφόρησης στους εκπαιδευτικούς και σε άλλους επαγγελματίες, π.χ. ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ, σχετικά με το πώς οι ίδιοι μπορούν μέσα από την εφαρμογή ασκήσεων να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών.
Το εν λόγω σεμινάριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εκπαιδευτικούς. Κατά δεύτερον, και σε άλλους επαγγελματίες, όπως είναι οι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ, καθώς και σε φοιτητές αντίστοιχων ειδικοτήτων.
Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση