Συμφωνία μεταξύ του ΑΠΘ και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard (Center for Hellenic Studies) υπογράφηκε σήμερα, Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 11.00, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ (7ος όροφος, Κτίριο Διοίκησης). Τη συμφωνία υπέγραψε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής κ. Περικλής A. Μήτκας και ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard, Καθηγητής κ. Gregory Nagy.
Στη συνάντηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του Κέντρου που αποτελείται από τη Διοικητική Διευθύντρια κα. Zoie Lafis (Ζωή Λάφη), τον Συντονιστή Προγραμμάτων και Υποτροφιών κ. Lanah Koelle, τον Μεταδιδακτορικό Συνεργάτη κ. Keith Stone και τον Λέκτορα κ. Nicolas Prevelakis (Νικόλας Πρεβελάκης).
Επίσης, συμμετείχε αντιπροσωπεία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα που αποτελείται από τον Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Χρήστο Γιαννόπουλο, τον Διευθυντή του Κέντρου, Καθηγητή κ. Ιωάννη Πετρόπουλο, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Αν. Καθηγήτρια κα. Άννα Σταυρακοπούλου, τον Συντονιστή Προγραμμάτων και Εκδηλώσεων κ. Ευάγγελο Κατσαρέλη και την Υπεύθυνη Ανάπτυξης Περιεχομένου και Βοηθό Προγραμμάτων κα. Χριστίνα Λάφη.
Η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, εκπροσωπήθηκε από τον Κοσμήτορα, Καθηγητή κ. Δημήτρη Μαυροσκούφη, τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, Καθηγητή κ. Αιμίλιο Μαυρουδή, τον Διευθυντή του Τομέα Κλασσικών Σπουδών, Καθηγητή κ. Χρήστο Τσαγγάλη και τον Καθηγητή και Ακαδημαϊκό του Τμήματος Φιλολογίας κ. Αντώνη Ρεγκάκο.
Στόχος της συμφωνίας είναι η ενίσχυση της ακαδημαϊκής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, η υποστήριξη της διδασκαλίας και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες και ειδικότερα στον τομέα της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας και η υποστήριξη νέων ερευνητών που έχουν ολοκληρώσει τα διδακτορικά τους στον Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Η Συμφωνία θα έχει διάρκεια έως τον Δεκέμβριο του 2019.
To Κέντρο Ελληνικών Σπουδών αποτελεί σημαντικό κόμβο του διεθνούς δικτύου του Πανεπιστημίου του Harvard, με βασικό σκοπό λειτουργίας την υποστήριξη των ελληνικών σπουδών και την προβολή των ανθρωπιστικών αξιών. Επιπλέον, επεκτείνει και συμπληρώνει την αποστολή του μητροπολιτικού Κέντρου στην Ουάσιγκτον (Center for Hellenic Studies, Washington) και επιδιώκει μέσα από ποικίλες δράσεις την εφαρμογή του θεμελιακού ιδρυτικού σκοπού του, δηλαδή την προαγωγή της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού.
Περισσότερες πληροφορίες: http://chs.harvard.edu/ και http://chs.harvard.edu/CHS/