Webinar
Στο σεμινάριο αυτό οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το φαινόμενο της παιδικής επιθετικότητας όπως αυτή εμφανίζεται στο σχολικό περιβάλλον. Η προσέγγιση αυτή θα αφορά την κατανόηση του φαινομένου αλλά και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του. Έμφαση θα δοθεί στο ζήτημα της πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού καθώς μόνο σε αυτή την περίπτωση μπορεί κανείς να μιλήσει για εξάλειψη των κρουσμάτων βίας στο σχολείο. Ακόμη η όλη προσέγγιση θα αφορά τόσο στο ρόλο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων που είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας στο σχεδιασμό δράσεων και προγραμμάτων που υλοποιούνται με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Στόχος του σεμιναρίου είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες θεωρητικές γνώσεις:
• για το φαινόμενο της επιθετικότητας (για τις αιτίες του φαινομένου, τα είδη της επιθετικότητας, τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνεται, τις συνέπειες, τα χαρακτηριστικά των παιδιών θυμάτων και των παιδιών θυτών)
• για παιδαγωγικές πρακτικές και χρήσιμα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και την αντιμετώπισή του (ενίσχυση αυτοεκτίμησης, αξιοποίηση των τεχνών, καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης, επικοινωνιακές δεξιότητες, χρήση της οπτικοακουστικής αγωγής)
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την παιδική επιθετικότητα και να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση για το φαινόμενο αυτό, τις συνέπειές του στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον και κυρίως τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής του. Το σεμινάριο μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν ειδικοί της ψυχικής υγείας (ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ) που εργάζονται με παιδιά και νέους και καλούνται να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν παιδιά και νέους που είτε ως θύματα είτε ως θύτες χρήζουν ψυχικής βοήθειας. Ακόμη η επιμορφωτική αυτή δράση αφορά στο επιστημονικό προσωπικό σωφρονιστικών καταστημάτων, επιμελητών ανηλίκων, διάφορων κοινωνικών δομών (ΚΑΑΜΕΑ) αλλά και αθλητικών σωματείων (ακαδημίες διάφορων αθλημάτων). Τέλος απευθύνεται και σε γονείς που θέλουν να κατανοήσουν το φαινόμενο της παιδικής επιθετικότητας ώστε να αναλάβουν έναν πιο υποστηρικτικό και καθοδηγητικό ρόλο.