Έτοιμο να κατατεθεί είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος για τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, δεν αποκλείεται, δε, να πάρει το δρόμο για τη Bουλή και εντός της εβδομάδας. Κατά την έκδοση του ν/σ που είχε ανέβει σε δημόσια διαβούλευση, σε αντίθεση με τις έντυπες γραπτές, συμβατικές εξετάσεις, που διενεργούνται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, οι ηλεκτρονικές δύνανται να γίνουν οποτεδήποτε, στα προφορικά ωστόσο θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τους υποψηφίους των έντυπων εξετάσεων.
Η ηλεκτρονική εξέταση καθιερώνεται επί τη βάσει του διεθνούς γνωστού συστήματος «Προσαρμοστική Ηλεκτρονική Εξέταση Γλωσσών» (Computer Adaptive Language Testing), και προβλέπεται οι υποψήφιοι να εξετάζονται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στο ν/σ προβλέπεται επίσης η ίδρυση ειδικών πιστοποιημένων εξεταστικών κέντρων με την ονομασία «Κέντρα Ηλεκτρονικών Εξετάσεων» (ΚΗΕ), στα οποία θα γίνονται οι εξετάσεις, εντός ορισμένων σχολικών μονάδων. Δεν αποκλείεται στην τελική μορφή του ν/σ να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν και την προετοιμασία των μαθητών στις ξένες γλώσσες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται ρύθμιση και για τα ζητήματα αυτοαξιολόγησης των σχ. μονάδων, ωστόσο δεν είναι γνωστό αν θα κατατεθεί εντός αυτού του νομοσχεδίου.
Προς νέο ΕΣΥΠ
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου συμβουλευτικού οργάνου, που φέρεται να αντικαθιστά το ΕΣΥΠ, υπό το όνομα Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα ηγεσία του ΕΣΥΠ είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για την «άρνησή του να συγκληθεί η Ολομέλεια του συμβουλίου», δηλαδή ουσιαστικά για τη μη ενεργοποίησή του. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός μπορούσε να ζητήσει τις παραιτήσεις των προέδρου Νίκου Θεοτοκά και επικεφαλής των επιμέρους συμβουλίων Βασίλη Καρδάση, Δημοσθένη Σταμάτη και Δημήτρη Χασάπη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί. Στο ενδιάμεσο και η αντιπόλιτευση πίεζε για την ενεργοποίησή του.
Άλλες διατάξεις
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται κατά τις πληροφορίες η ρύθμιση που θα τροποποιεί το νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση, όπως είχε συμφωνηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με τοςυ Θεσμούς.
Ακόμη θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τις βιβλιοθήκες, αλλά και τις πανελλαδικές εξετάσεις. Για τα ΕΠΑΛ θα κατατεθούν διατάξεις που θα διευκολύνουν τα προγράμματα μαθητείας, και όσον αφορά στην αναβολή του στρατού για τους μαθητές του μεταλυκειακού έτους. Παράλληλα, θα υπάρξουν βελτιωτικές ρυθμίσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια.
Για τα ΣΔΕ
Τέλος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα ρυθμιστεί η λειτουργία της μετατροπής των ΣΕΚ σε ΙΕΚ για τους αποφοίτους των Γυμνασίων Δεύτερης Ευκαιρίας. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η θεσμοθέτηση μιας ακόμη λυκειακής βαθμίδας ΣΔΕ, ωστόσο προς ώρας παραμένει εκκρεμότητα. Αναμένονται και νομοθετικές ρυθμίσεις για το ΣΑΕΠ, που θα ευνοούν την εύρυθμη λειτουργία του, μικραίνοντας το σχήμα του συμβουλίου του, ώστε να καταστεί πιο ευκίνητο.
Πηγή: Η ΑΥΓΗ