Γεια σας κι από μένα, θα είμαι πολύ σύντομη μην ανησυχείτε αλλά επειδή θεωρώ ότι πρέπει όταν αποχωρεί ένα υπουργός να κάνει δημόσιο απολογισμό, είμαι υποχρεωμένη να το κάνω, παρά το γεγονός, ότι μετά τους δύο υπουργούς είναι λίγο δύσκολο να μιλήσει κι ένας τρίτος αναπληρωτής. Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι η μόνη στρατηγική που είχα όταν ο Πρωθυπουργός με τίμησε με αυτή τη θέση ήταν η δημόσια δωρεάν Παιδεία, στρατηγική αξιακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο αντί για την αλλαγή του dna των Πανεπιστημίων εγώ δήλωνα ένα πράγμα και είχα ένα στόχο. Κατ αρχάς την αιμοδοσία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Θα ξέρετε οι περισσότεροι τις χίλιες θέσεις μελών ΔΕΠ, τις Υποτροφίες και απ’ αυτή τη θέση, θέλω να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Αθανασίου, τον Πρόεδρο του ΙΚΥ ο οποίος βοήθησε πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση, μια δύσκολη δουλειά, και τον ευχαριστώ πάρα πολύ.
Θέλω να πω ότι δεν μπορείς να κάνεις μία υψηλή πολιτική, να φτιάξεις πάλι τον κόσμο, εάν δεν κρατήσεις τον κόσμο εδώ και κυρίως τους νέους επιστήμονες. Νομίζω ότι σ’ αυτούς τους ελάχιστους μήνες που είχαμε στη διάθεση μας, αυτό το κάναμε. Το δεύτερο είναι ότι το βασικό σημείο της πολιτικής μας ήτανε η εφαρμογή στην πράξη του παραλλήλου προγράμματος που διακήρυξε η Κυβέρνηση με το οποίο δεσμεύτηκε και με το οποίο εκλέχτηκε πέρυσι το Σεπτέμβρη. Πρώτο λοιπόν, ορθολογική κατανομή των πόρων σε συνθήκες πολύ περιορισμένου προϋπολογισμού . Είμαι ευγνώμων στον Ανδρέα Καμπά για την επεξεργασία του για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα που κατορθώσαμε να έχουμε, μείωση του προϋπολογισμού κατά 25% δηλαδή 13 με 15 εκατομμύρια και να δώσουμε σε πολύ περισσότερους φοιτητές και σ’ αυτούς με κατατακτήριες εξετάσεις αλλά και του ΕΑΠ, να δώσουμε συγγράμματα δωρεάν και σ΄ αυτούς. Πλήρης απορρόφηση του ΕΣΠΑ.
Να ευχαριστήσω απ’ αυτή τη θέση τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο, τη Χρύσα Τσαγκαρουλάκη, όλους τους υπηρεσιακούς και το Γενικό Γραμματέα που βοήθησαν να γίνει αυτή η απορρόφηση του ΕΣΠΑ και να ανακουφίσουμε πολλές ομάδες του επιστημονικού προσωπικού. Θέλω να πω και θα τα πω στη νέα ηγεσία αν και τα ξέρει ήδη, ότι τελευταία στιγμή καταφέραμε να εξασφαλίσουμε 2.700 υποτροφίες για τους αδύναμους οικονομικά φοιτητές, για να μπορέσουν να σπουδάσουν όλοι όπως και για τους οικονομικά αδυνατούντες να σπουδάσουν φοιτητές. μέσα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Θέλω να πω για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, που ολοκληρώνεται επιτέλους κι αυτό το πρόγραμμα που θα δώσει και πάλι ανάσα στα Πανεπιστήμια, νομίζω ότι η υπογραφή θα είναι αρχές Δεκεμβρίου και θέλω να πω και για ένα άλλο θέμα, για το προσφυγικό, τη θερινή Ακαδημία, να ευχαριστήσω τους συνεργάτες που κατόρθωσαν χωρίς σχεδόν καθόλου χρήματα, με συλλογική διαδικασία να φτιάξουνε μια Ακαδημία για τους νέους αυτούς ανθρώπους που πρέπει να ενταχτούν στα Πανεπιστήμια ή στα ΤΕΙ ή οπουδήποτε αλλού. Είχαμε τη χαρά να έρθει προχθές το Συμβούλιο της Ευρώπης εδώ για δημιουργία αυτού του ευρωπαϊκού διαβατηρίου φοίτησης για τους πρόσφυγες, τα κριτήρια δηλαδή που πρέπει να έχουν οι πρόσφυγες.
Ένα άλλο θέμα του παράλληλου προγράμματος ήταν οι μετεγγραφές. Πρώτη φορά στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς μέσα σε μία εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι μετεγγραφές, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση.
Να ευχαριστήσω και πάλι τους συνεργάτες μου αλλά και την Υπηρεσία εδώ του Υπουργείου, με την κυρία Μαρούγκα επικεφαλής, που δώσαμε μία μάχη στην κυριολεξία για να εφαρμοστεί η διαλειτουργικότητα, ίσως, κυρία Μαρούγκα για πρώτη φορά στο δικό μας Υπουργείο με μηδέν κόστος. Αυτή η διαλειτουργικότητα θα απαιτούσε ένα εκατομμύριο ευρώ και κατορθώσαμε να την κάνουμε με μηδέν κόστος αλλά με τεράστιο κόπο και κόστος σε ανθρώπινη δουλειά. Σε αυτό το πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος εντάσσεται και η πλήρης αναδιάρθρωση του πιο δυναμικού Πανεπιστημίου που είναι το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Απ’ αυτή τη θέση να ευχαριστήσω τον πρόεδρο τον κύριο Καλδάκη, που κατορθώσαμε να κάνουμε βήματα μπροστά και να καταργηθεί αυτή η επαίσχυντη επιλογή των φοιτητών με κλήρωση αλλά και να φανεί και το κοινωνικό πρόσωπο του Πανεπιστημίου. Πρόσφυγες, κρατούμενοι, δικαίωμα στη φοίτηση κατ’ αρχάς απ’ αυτό το Πανεπιστήμιο.
Να κλείσω τέλος μ αυτήν την προσπάθεια που είπα και στην αρχή, όχι να αλλάξει το dna αλλά όταν είσαι σε κρίση, προσπαθείς να κρατήσεις όρθιες τις δομές και τους ανθρώπους, αυτά που εξασφαλίζουν τη συνοχή της κοινωνίας.
Θέλω να πω για τα Μεταπτυχιακά. Δεν έκανα τα τεράστια βήματα στο θεσμικό επίπεδο, προσπάθησα να είμαι πάρα πολύ προσεκτική. Τα Μεταπτυχιακά λοιπόν για μένα είναι, στη βάση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, δίδακτρα και ποιος αποφασίζει γι’ αυτά τα δίδακτρα. Όταν στην πολιτική ζωή τους τελευταίους μήνες έχει επικρατήσει αυτή η συζήτηση για το Συμβούλιο της Επικρατείας περί Συνταγματικότητας και όλα αυτά, απορώ γιατί κανένας δεν μιλάει γι’ αυτό όταν το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι κατά παρέκκλιση του Συντάγματος τα δίδακτρα τα αποφασίζει ο αρμόδιος Νομοθέτης δηλαδή ο Υπουργός όχι μόνος του ο καθένας. Στην πράξη στα Μεταπτυχιακά εφαρμόζεται ο ενιαίος χώρος για τον οποίον ο νυν υπουργός έχει προσπαθήσει πάρα πολύ όπως και ο κύριος Λιάκος, η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου κλπ. Θέλω λοιπόν να πω ότι ο ενιαίος χώρος μόνο στην πράξη μπορεί να εφαρμοστεί ….
Κι αν αφήνουμε μία παρακαταθήκη στην Πολιτική Ηγεσία, είναι ότι κατορθώσαμε με πάρα πολύ κόπο να έχουμε κοινωνική ειρήνευση στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Δεν είναι εύκολο, γιατί εκεί χτυπάει η καρδιά του πιο νευραλγικού κομματιού της κοινωνίας και αυτού που είναι και το πιο οραματικό κομμάτι. Η κοινωνική ειρήνευση λοιπόν για μας ήτανε πάρα πολύ σημαντική.
Να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους συνεργάτες μου. Ήταν λίγοι αλλά ήταν εξαιρετικοί. Υποχρεώθηκαν να δουλέψουν στο κόκκινο πάρα πολλές φορές. Να ευχαριστήσω τους διοικητικούς, Διευθυντές και υπαλλήλους για την άψογη συνεργασία που είχαμε, που ήτανε δύσκολη μερικές φορές, γιατί είναι ένα Υπουργείο δύσκολο και πολύπλοκο, ανοιχτό σε όλη την Κοινωνία, την κυρία Διονυσοπούλου, τον κύριο Μάλλιο, την κυρία Μαρούγκα, ζητώ συγνώμη που δεν μπορώ να αναφέρω όλους, να ευχαριστήσω το Γενικό Γραμματέα, να ευχαριστήσω και τον απερχόμενο Υπουργό για τη συνεργασία μας, άλλοτε εύκολη άλλοτε δύσκολη, όπως γίνεται με ανθρώπους που γνωρίζονται πάρα πολλά χρόνια, αγωνίζονται για τα ίδια πράγματα έχουν τους ίδιους αγώνες και μπορεί να διαφέρει καμιά φορά ο τρόπος υλοποίησης.
Κλείνοντας θέλω να πω ένα πράγμα επειδή άκουσα και τον απερχόμενο Υπουργό. Να πω ότι από αυτόν το χώρο από τον οποίο προέρχομαι και στον οποίον ανήκω από τα 18 μου, το ΚΚΕ εσωτερικού με όλες τις αλλαγές που υπέστη αυτός ο χώρος και στη συνέχεια με αυτή τη λαίλαπα του φιλελευθερισμού, αν ο φιλελευθερισμός αντιμάχεται κάτι, αυτό είναι ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος ως οντότητα και ο άνθρωπος ως πολίτης. Αυτό που έμαθα εγώ σε όλη μου τη ζωή και στον πολιτικό χώρο που ανήκω από τα 18 μου και με τους ανθρώπους με τους οποίους ήμουν μαζί είναι να πολεμήσουμε για να κρατήσουμε όρθια την έννοια του πολίτη ως οντότητα. Εκεί κρίνονται για μένα οι Αριστεροί και η Αριστερά. Ο άνθρωπος με ισότητα, με ίσες ευκαιρίες, ίση πρόσβαση στην Εκπαίδευση, όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να οραματιστούν κάτι καινούριο και να μπορούν να αποκτήσουν θετικές σκέψεις και για μένα αυτό είναι το σημαντικό.
Και κλείνω με ένα πράγμα. Είμαι ιστορικός και μπορώ να συνδιαλέγομαι ώρες όταν δεν πνίγομαι από την καθημερινότητα με το μεγάλο Χρόνο. Σε όλη μου τη ζωή πολέμησα εναντίον των γκρίζων ζωνών. Πρέπει να υπάρχουν καθαρά πεδία, καθαρές ζώνες. Ήδη από την πρώτη στιγμή που έβαλα το πόδι μου σ αυτό το Υπουργείο έδωσα το στίγμα ότι ως Αριστερή δεν μπορώ τις γκρίζες ζώνες. Σ αυτές τις γκρίζες ζώνες λοιπόν, όπου δημιουργούνται, είτε είναι θέμα Εκκλησίας είτε είναι οποιοδήποτε θέμα όπου ανακατεύονται οι Εξουσίες και δημιουργούνται γκρίζες ζώνες εκεί εγώ θα πολεμήσω και με όλους και όλες που έχουν πολεμήσει τόσα χρόνια.
Ευχαριστώ και καλή επιτυχία