Τρομακτικούς ρυθμούς συρρίκνωσης ακολούθησε το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων από την αρχή της κρίσης. Στη διάρκεια της πενταετίας 2009-2013 καταγράφονται, σωρευτικά, μεσοσταθμικές μειώσεις από 25% έως 38% στις αποδοχές πολιτικών υπαλλήλων, ανάλογα με το υπουργείο, την εκπαιδευτική βαθμίδα και τα χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ στα ειδικά μισθολόγια οι περικοπές κυμαίνονται από 21% (σε αστυνομικούς) έως 35% (γιατρούς ΕΣΥ), ανάλογα με τον βαθμό του εργαζομένου, σύμφωνα με στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Όπως προκύπτει από μια προσεκτική εικόνα των στοιχείων, μεγαλύτερες μειώσεις υπέστησαν υπάλληλοι μικρής προϋπηρεσίας και χαμηλότερης εκπαιδευτική βαθμίδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι συνολικές απώλειες των υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και απασχόληση 5 χρόνων υπέστησαν περικοπές 38%.
Στα ίδια επίπεδα όμως κινήθηκαν και οι περικοπές σε υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) αντίστοιχης προϋπηρεσίας.
Στο τομέα της Παιδείας, οι μισθολογικές απώλειες κινήθηκαν από 34% (5ετής προϋπηρεσία) έως 18% (29ετής προϋπηρεσία).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο έπεσε από τα 24,5 δις ευρώ στα 15,8 δις. Βέβαια, αυτή η μείωση συνδέεται άμεσα και με την «αιμορραγία» του Δημοσίου σε προσωπικό στη χρονική διάρκεια.
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες: