Open Close

Ενδεικτικά στοιχεία για λιγότερες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε διάφορες περιοχές


Προσπαθώντας να απαντήσει για τις απολύσεις (μη προσλήψεις) εκπαιδευτικών από Σεπτέμβρη, ο υπουργός Παιδείας είπε, μεταξύ άλλων: «Εμείς πήραμε πολλές χιλιάδες παραπάνω αναπληρωτές πέρυσι από όσες είχε πάρει η κυβέρνησή σας (σ.σ. της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ). Πολλές χιλιάδες παραπάνω. Και θα πάρουμε και φέτος πολλές χιλιάδες αναπληρωτές (…) γιατί καλύπτουν εκπαιδευτικές ανάγκες. Τέλος Ιουνίου θα ξέρουμε ποιες είναι οι εκπαιδευτικές ανάγκες και εγκαίρως θα γίνει ο προγραμματισμός για την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών».

Μόνο που η «αλχημεία» του υπουργείου είναι ότι φρόντισε να μειώσει ακριβώς αυτές τις εκπαιδευτικές ανάγκες: Με το κόψιμο χιλιάδων διδακτικών ωρών για πάνω από τους μισούς μαθητές των δημοτικών σχολείων, με την αύξηση του ελάχιστου αριθμού παιδιών στα νηπιαγωγεία που θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και κλεισίματα τμημάτων, με τους… «κανόνες» που θέτει για τη φοίτηση στο ολοήμερο πρόγραμμα και την κατάργηση της θέσης υπεύθυνου εκπαιδευτικού σε αυτό, οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς θα είναι πολύ μειωμένες από το Σεπτέμβρη σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα.

Και οι εκπαιδευτικοί που θα βγουν στην ανεργία και δε θα επαναπροσληφθούν το Σεπτέμβρη θα είναι χιλιάδες. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, από τα 350 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονται για προσλήψεις αναπληρωτών έως το 2020, το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποίησε τα 160 μόνο για το σχολικό έτος 2015 – 2016. Αντίστοιχα μειωμένα φαίνεται πως θα είναι και τα κρατικά κονδύλια, καθώς σύμφωνα με καταγραφή που έχουν κάνει οι εκπαιδευτικοί, για το 2016 – 17 υπάρχουν διαθέσιμα 38.000.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για αναπληρωτές, 32.000.000 ευρώ για παράλληλη στήριξη, ενώ σχεδιάζεται να δοθούν άλλα 80.000.000 ευρώ, δηλαδή τα μισά σε σχέση με πέρσι.

Ηδη, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, αιρετοί εκπρόσωποι και σωματεία εκπαιδευτικών μετρούν σε διάφορες περιοχές τις λιγότερες ώρες απασχόλησης και τις θέσεις εκπαιδευτικών που θα χαθούν σε κάθε περιοχή.

Στην Α” Αθήνας έχει υπολογιστεί ότι 400 μόνιμοι εκπαιδευτικοί θα βγουν σε κινητικότητα και θα βρεθούν στη διάθεση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης για μετακίνηση σε άλλες περιοχές.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ

ΓΥΜΝΑΣΤΕΣ

ΑΓΓΛΙΚΑ

ΘΕΑΤΡ.ΑΓ.

ΕΙΚΑΣΤ.

ΜΟΥΣΙΚΗ.

ΠΛΗΡΟΦ.

ΩΡΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΕΤΟΣ (πρωινό)

47294

5400

5827

1088

1452

2364

1455

ΩΡΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ (πρωινό)

43307

5669

4976

1765

2130

1409

1409

ΔΙΑΦΟΡΑ ΩΡΩΝ:

3987

-       269

     851

-    677

-    678

     955

       46

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ  (πρωινό)

      181  

       39  

       43  

         2  

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΛΕΙΠΟΝΤΑΙ (πρωινό)

-         12  

-         31  

-      31  

ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΕ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΦΕΤΟΣ

237

ΣΥΝΟΛΟ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ:

418

Αντίστοιχα, στο νομό Μαγνησίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι μειώσεις των θέσεων εκπαιδευτικών ενδέχεται να φτάσουν και τις 150. Επίσης, καταργούνται οι υπεύθυνοι εργαστηρίων φυσικών επιστημών και πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Χάνονται έτσι χιλιάδες ώρες, από τις οποίες στη Μαγνησία περίπου 400 ώρες τη βδομάδα, που αντιστοιχούν σε 20 θέσεις εκπαιδευτικών.

Στην Ανατολική Αττική, χάνονται 300 θέσεις αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών τη νέα χρονιά από τις ρυθμίσεις που έφερε η κυβέρνηση για δημοτικά και νηπιαγωγεία. Ακόμα 7 με 8 νηπιαγωγεία της περιοχής κινδυνεύουν με κλείσιμο (ενδεικτικά αναφέρονται: 2ο Αυλώνα, 2ο Καπανδριτίου, 3ο Κρυονερίου, 17ο Αχαρνών, Νηπιαγωγείο Μαλακάσας, Νηπιαγωγείο Αγίων Αποστόλων κ.ά.).

Και μπορεί ο υπουργός να επιμένει ότι δε θα κλείσει κανένα νηπιαγωγείο, ωστόσο ο νόμος που αυξάνει τον ελάχιστο αριθμό των μαθητών οδηγεί σε εικόνες είτε συγχωνεύσεων είτε κλεισίματος τμημάτων κι αυτό κατ” επέκταση σε απολύσεις (μη επαναπροσλήψεις) αναπληρωτών νηπιαγωγών. Ο υπουργός μάλιστα είπε παραπλανητικά στη Βουλή ότι «στην περιφέρεια έχουμε μειώσει των αριθμό των παιδιών για τα νηπιαγωγεία, το μίνιμουμ, από επτά σε πέντε και σε μερικά μικρά νησιά θα είναι ακόμα μικρότερο εάν χρειασθεί, δεν κάνουμε πολιτική σε βάρος της περιφέρειας». Ομως, η πραγματικότητα είναι ότι η μείωση του ελάχιστου αριθμού παιδιών αφορά μόνο τα χαρακτηρισμένα ως δυσπρόσιτα νηπιαγωγεία κι όχι γενικά την περιφέρεια…

Ας δούμε, λοιπόν, μερικά ενδεικτικά στοιχεία για τα νηπιαγωγεία σε περιοχές της περιφέρειας:

Στη Λέσβο και τη Λήμνο εκτιμάται ότι θα χαθούν 40 με 50 θέσεις νηπιαγωγών από κλεισίματα και συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων, ενώ αν ακολουθηθεί αυστηρά το γράμμα του νόμου ο αριθμός των χαμένων θέσεων ανεβαίνει στις 70.

Στη Λευκάδα, από τα 21 συνολικά νηπιαγωγεία, τα 10 έχουν λιγότερα από 14 παιδιά που είναι το νέο κατώτατο όριο για τη λειτουργία τους, ενώ και το ένα χαρακτηρισμένο δυσπρόσιτο νηπιαγωγείο του νησιού έχει λιγότερο από 5 νήπια.

Στη Θεσπρωτία εκτιμάται ότι 20 τμήματα νηπιαγωγείων είτε θα συγχωνευθούν, είτε θα κλείσουν, ενώ και 25 εκπαιδευτικοί, περίπου που εργάζονται στα δημοτικά σχολεία θα κριθούν υπεράριθμοι. Παρόλο που η τελική εικόνα θα οριστικοποιηθεί μετά τη διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών (αποσπάσεις – μεταθέσεις) και την οριστικοποίηση των ολοήμερων τμημάτων, προβλέπεται οι διορισμοί αναπληρωτών στο νομό από Σεπτέμβρη να είναι μηδενικοί.

Στο Δήμο Εορδαίας, σύμφωνα με καταγραφή που έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και κατέθεσε σχετική Ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με βάση το φετινό αριθμό (2015 – 2016) των φοιτούντων νηπίων και προνηπίων, θα κλείσουν τα παρακάτω νηπιαγωγεία, επειδή δε συγκεντρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 14 νηπίων: 11ο Νηπιαγωγείο Πτολεμαΐδας, Νηπιαγωγείο Ανατολικού, Νηπιαγωγείο Ασβεστόπετρας, Νηπιαγωγείο Κομνηνών, Νηπιαγωγείο Μεσοβούνου, Νηπιαγωγείο Μηλοχωρίου, Νηπιαγωγείο Προαστίου και Νηπιαγωγείο Πύργων. Επίσης, υποβαθμίζονται από διθέσια σε μονοθέσια λόγω μη συγκέντρωσης 26 μαθητών τα Νηπιαγωγεία Εορδαίας 1ο, 2ο, 6ο, 8ο, 13ο και 19ο Πτολεμαΐδας καθώς και τα Νηπιαγωγεία Αρδασσας και Περδίκκα. Δημιουργείται δηλαδή τεράστιο πρόβλημα στα 16 από τα 30 συνολικά Νηπιαγωγεία της Εορδαίας (αν εξαιρέσουμε το Ειδικό)!

www.alfavita.gr

Comments are closed.