Το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ διοργανώνει, στις 26 και 27 Μαΐου 2016, Επιστημονική Διημερίδα, με τίτλο «Δημήτρης Δημητριάδης: Παραβιάζοντας τα όρια», στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ. Η Επιστημονική Διημερίδα που είναι αφιερωμένη στο έργο του επιφανούς και διεθνώς αναγνωρισμένου θεατρικού συγγραφέα, μεταφραστή και δοκιμιογράφου Δημήτρη Δημητριάδη επιδιώκει, σύμφωνα με τους διοργανωτές «να αποτελέσει ένα γόνιμο σημείο συνάντησης των επιστημόνων, με στόχο την προώθηση της έρευνας γύρω από το πολυσχιδές και ρηξικέλευθο έργο του».
Οι εισηγήσεις θα καλύψουν όλες τις πτυχές της δημιουργικής έκφρασης του συγγραφέα: μυθιστόρημα, ποίηση, θέατρο, μεταφραστικό και δοκιμιακό έργο, συμπεριλαμβανομένων των παραστάσεων.
Σύντομο βιογραφικό Δημήτρη Δημητριάδη
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1944, ο Δημητριάδης σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες. Το 1966 γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο, το οποίο ανέβηκε στο Παρίσι, στο Théâtre de la Commune d’Aubervilliers. Ακολουθούν πολλά ακόμη πεζά, ποιητικά και, βέβαια, θεατρικά έργα, όπως Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή (2000), Διαδικασίες Διακανονισμού Διαφορών (2003), Insenso (2007), κ.ά. Από το 1971, ο Δημητριάδης ασχολείται επαγγελματικά και με τη μετάφραση. Μεταξύ άλλων έχει μεταφράσει: J. Genet, J.-P. Sartre, M. Blanchot, G. Bataille, Κ. Αξελό, W. Gombrowicz, Molière, M. Butor, W. Shakespeare, D. de Nerval, M. Duras, G. Courteline, M. Maeterlinck, H. de Balzac, B.-M. Koltès, P. D. la Rochelle, S.l Beckett, J. Green, E.M. Cioran, T. Williams, A. Robbe-Grillet, καθώς και αρχαίο δράμα. Το 1978 δημοσιεύεται το πρώτο του πεζογράφημα Πεθαίνω σαν χώρα και προκαλεί σάλο, παραμένοντας μέχρι σήμερα ένα κείμενο-ορόσημο για τον ελληνικό νεωτερισμό.
Έχει τιμηθεί από το θέατρο Odéon-Théâtre de l’Europe ως Ευρωπαίος Συγγραφέας της Χρονιάς (2010), έχει λάβει το παράσημο του Chevalier dans l’ordre des Arts et des Lettres από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας (2011), ενώ από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2013 πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση μεγάλο αφιέρωμα, με σειρά εκδηλώσεων με αναλόγια έργων του, καθώς και αναμεταδόσεις από το κανάλι France Culture.