Tο 10% των αποφοίτων από τα πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης κερδίζει πάνω από 100.000 στερλίνες ανά έτος. Βέβαια, οι απόφοιτοι του London School of Economics εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα υψηλότερα εισοδήματα μία δεκαετία μετά την αποφοίτησή τους. Eάν επιθυμείτε να χαράξετε μια σταδιοδρομία με υψηλές αποδοχές, αρκεί να ανήκετε στο ισχυρό φύλο, να έχετε εύπορους γονείς και να είστε απόφοιτος του London School of Economics, ένα από τα πανεπιστήμια όπου συνηθίζουν να φοιτούν και οι γόνοι πλουσίων οικογενειών.
Αυτό προκύπτει από έρευνα των πρώτων ετών της επαγγελματικής σταδιοδρομίας 260.000 Βρετανών αποφοίτων, με στοιχεία που διασταυρώθηκαν από ερευνητές τεσσάρων αμερικανικών και βρετανικών πανεπιστημίων που δημοσιοποίησε το Bloomberg.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μια δεκαετία μετά την αποφοίτησή τους, το χάσμα αποδοχών μεταξύ τέκνων πλουσίων γονέων και εκείνων με χαμηλότερη οικονομική επιφάνεια ήταν 8.000 στερλίνες ή 10.068 ευρώ για τους άντρες και 5.300 στερλίνες ή 6.668 ευρώ για τις γυναίκες την περίοδο 2012-13. Τα παιδιά των εύπορων κέρδιζαν 10% περισσότερα από τους φοιτητές μιας μεσαίας οικογένειας.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα φορολογικά στοιχεία και τα δάνεια 260.000 αποφοίτων. Τα ευρήματα της έρευνας ανακοινώθηκαν, μάλιστα, την εβδομάδα που ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αναγκάστηκε να υπερασπιστεί δημοσίως τις φορολογικές πρακτικές του πατέρα του, ενισχύοντας την υποψία ότι οι εύποροι γονείς δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να αποκτήσουν επικοινωνιακά και κοινωνικά πλεονεκτήματα μαζί με το αντικείμενο των σπουδών τους.
Ευνοημένο από αυτό το καθεστώς είναι, επίσης, το αδύναμο φύλο που, κατά κανόνα, κερδίζει λιγότερα από τους άντρες. Οι γυναίκες απόφοιτοι του LSE, ένα από τα πιο διακεκριμένα πανεπιστήμια της Βρετανίας μαζί με το Κέιμπριτζ και την Οξφόρδη, κερδίζουν πάνω από 100.000 στερλίνες ετησίως. Οι γόνοι των εύπορων οικογενειών μπορούν να αποκτήσουν ευκολότερα πρόσβαση στα πιο αναγνωρισμένα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, με τους ερευνητές να κάνουν λόγο για ανάγκη αλλαγής των πολιτικών προσεγγίσεων στον τομέα της παιδείας.
Κορυφαίο το LSE
«Τα πλεονεκτήματα προέλευσης από μια εύπορη οικογένεια γίνονται αντιληπτά όταν οι απόφοιτοι πλησιάζουν την ηλικία των 30», σχολιάζει ο Τζακ Μπρίτον, οικονομολόγος-ερευνητής στο Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Σπουδών στο Λονδίνο και ένας από τους συγγραφείς της υφιστάμενης έρευνας. «Και ενώ τα ευρήματα αυτά δεν υπαινίσσονται κάτι για πανεπιστήμια ή εταιρείες, εκθέτουν το πόσο σημαντικό είναι για τους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του διευρυνόμενου κοινωνικού χάσματος», προσθέτει ο κ. Μπρίτον.
Οπως σχολιάζει ο Ρόμπερτ Χάτον του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, δεν είναι μόνον οι γονείς με την υψηλή οικονομική επιφάνεια που κάνουν τη διαφορά για τα παιδιά τους. Δεν θα πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, παρατηρεί ο κ. Χάτον, που μια δεκαετία μετά την αποφοίτηση, το 10% των αποφοίτων από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης κερδίζουν πάνω από 100.000 στερλίνες ανά έτος. Βέβαια, οι απόφοιτοι του London School of Economics εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα υψηλότερα εισοδήματα μια δεκαετία μετά την αποφοίτηση τους.
Οικονομικοί αναλυτές έχουν τονίσει τα τελευταία χρόνια την εισοδηματική ανισότητα που διευρύνεται τα τελευταία χρόνια και έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Είναι ένα ζήτημα που σχολιάζεται δε εκτενώς από τους υποψηφίους των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στο πλαίσιο της διαμάχης για τη συμπίεση της μεσαίας τάξης.
Το πανεπιστήμιο «κρίνει» την αξία του πτυχίου
Η φοίτηση σε πανεπιστήμιο αυξάνει τις απολαβές των αποφοίτων του σε σχέση με αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) στη Βρετανία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι διπλώματα που χορηγούν ορισμένα βρετανικά πανεπιστήμια μάλλον δεν αξίζουν τα χρήματα που έχουν δαπανήσει οι φοιτητές, τουλάχιστον όχι από οικονομικής απόψεως. Το μέσο εισόδημα ανδρών που έχουν αποφοιτήσει από 23 από τα 168 βρετανικά πανεπιστήμια που ελέγχθηκαν ήταν χαμηλότερο από το μέσο εισόδημα μη αποφοίτων πανεπιστημίου, σύμφωνα με το IFS. Για τις γυναίκες αποφοίτους πανεπιστημίων το μέσο εισόδημα είναι χαμηλότερο για όσες είχαν αποφοιτήσει από 9 πανεπιστήμια σε σύνολο 166.
Το θέμα του κόστους και της απόδοσης είναι σημαντικό, δεδομένου ότι σε ορισμένα πανεπιστήμια τα δίδακτρα μπορεί να φτάσουν μέχρι τις 9.000 λίρες τον χρόνο. Ωστόσο, το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών δεν κατονομάζει τα πανεπιστήμια τα πτυχία των οποίων δεν οδηγούν σε υψηλότερες απολαβές στη συνέχεια, υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει τους πόρους ώστε να ζητήσει άδεια για δημοσίευση από κάθε πανεπιστήμιο το οποίο είχε ελέγξει. Υπάρχει ακόμη ένα ζήτημα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.
Ορισμένα πανεπιστήμια και κολέγια της περιφέρειας, που προσελκύουν κυρίως ντόπιους φοιτητές, δύσκολα θα εξασφαλίσουν στους αποφοίτους τους μισθούς που να υπερβαίνουν τον μέσο όρο της χώρας, δεδομένου ότι οι αμοιβές στο Λονδίνο μπορεί να είναι μέχρι και κατά 50% υψηλότερες απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές της χώρας. Από την ανάλυση οικονομικών στοιχείων 260.000 αποφοίτων από βρετανικά πανεπιστήμια, προκύπτει ότι έπειτα από δέκα χρόνια το μέσο εισόδημα των αποφοίτων πανεπιστημίων ήταν 30.000 λίρες και των μη αποφοίτων 22.000 λίρες.
Έντυπη Καθημερινή
http://www.kathimerini.gr/