Open Close

Tο νόμπελ δασκάλων σε δασκάλα που διδάσκει σε προσφυγικό καταυλισμό

Η Χανάν Αλ Χρουμπ, από τη Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, πήρε  το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου σε τελετή στο Ντουμπάι την Κυριακή.

Η Παλαιστίνια Χανάν Αλ Χρουμπ ανακηρύχθηκε η καλύτερη δασκάλα στον κόσμο, ανάμεσα σε 8.000 υποψήφιους, από την κριτική επιτροπή του ιδρύματος Varkey Foundation, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και ο ηθοποιός Κέβιν Σπέισι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που απονέμεται το βραβείο «Global Teacher Prize», γνωστό και ως Νομπέλ των Δασκάλων. Η 43χρονη Αλ Χρουμπ, μητέρα πέντε παιδιών, διδάσκει στον προσφυγικό καταυλισμό της Βηθλεέμ. Πριν από μερικά χρόνια εμπνεύστηκε μια μέθοδο διδασκαλίας, η οποία βασίζεται στο παιχνίδι. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο συμπεριελήφθη στην ομάδα των πενήντα καλύτερων δασκάλων (εκεί ήταν και η Ελληνίδα Αγγελική Παπά, ιδρύτρια των εκπαιδευτηρίων I Love Dyslexia), και στη συνέχεια στην ομάδα των δέκα φιναλίστ.

Για την καλύτερη δασκάλα του κόσμου, όλα ξεκίνησαν από μια τραγωδία: τα παιδιά της είδαν τον πατέρα τους να πυροβολείται μπροστά στα μάτια τους στον καταυλισμό προσφύγων της Βηθλεέμ όπου ζούσαν από ισραηλινούς. Από το σοκ τούς ήταν αδύνατον να διαβάσουν. Εκείνη αποφάσισε τότε να εγκαταλείψει τις σπουδές της στην αγγλική φιλολογία και να γίνει η δασκάλα τους. Πώς; Μετατρέποντας τη μετάδοση της γνώσης σε παιχνίδι. Η μέθοδος διδασκαλίας τής Χανάν ήταν ένας τρόπος για να ξεπεράσουν το σοκ της βίας τα παιδιά της. Και σύντομα έγινε μέθοδος διδασκαλίας και για τα άλλα παιδιά του καταυλισμού.

«Οι στόχοι μας είναι ευγενείς»

«Μερικά παιδιά δεν μπορούν να επεξεργαστούν άμεσα πράγματα όπως οι συλλήψεις, οι επιθέσεις, τα σημεία ελέγχου και όλη την βία στη χώρα μας, παρόλο που τα βλέπουν στις τηλεοράσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξακολουθούν να μας επηρεάζουν» δήλωσε η Χρουμπ.

«Λέω σε όλους τους εκπαιδευτικούς, είτε είναι Παλαιστίνιοι είτε από κάποιο άλλο μέρος του κόσμου: “Η δουλειά μας είναι ανθρώπινη, οι στόχοι της είναι ευγενείς. Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας πως το μόνο μας όπλο είναι η γνώση και η εκπαίδευση’».

Μια Ελληνίδα μεταξύ των πρώτων 50 καλύτερων δασκάλων

Ανάμεσα στους 8.000 υποψήφιους, στη δεύτερη φάση πέρασαν πενήντα δάσκαλοι. Μέσα σε αυτούς ήταν και η Ελληνίδα Αγγελική Παπά, ως ιδρύτρια και επιστημονικά υπεύθυνη του οργανισμού Ι Love Dyslexia, η οποία έχει αφιερώσει τις δυνάμεις της στην εκμάθηση της γλώσσας των Αγγλικών σε παιδιά που πάσχουν από δυσλεξία.

www.alfavita.gr

Comments are closed.