Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 18.500 ανέργους σε 49 Δήμους της χώρας, πρόκειται να αρχίσει να υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας μέσα στον Μάρτιο.
Η αρχή, όπως αποκαλύπτει το ένθετο «Αγορά Εργασίας», θα γίνει με 6.000 προσλήψεις σε 17 Δήμους της χώρας που συγκεντρώνουν τα τρία πιο δυσμενή χαρακτηριστικά της ανεργίας, δηλαδή έχουν ταυτόχρονα, υψηλό ποσοστό ανέργων, υψηλό ποσοστό μακροχρόνια –άνω των 12 μηνών- ανέργων και το κυριότερο η τάση είναι αρνητική, δηλαδή εκτιμάται ότι στους Δήμους αυτούς η ανεργία θα συνεχίσει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Αργότερα θα ακολουθήσει και δευτεροπακέτο θέσεων για 12.500 θέσεις σε 32 δημους όλης της χώρας.
Οι πρώτοι 510 άνεργοι θα προσληφθούν από το Δήμο Περάματος, όπου η μακροχρόνια ανεργία αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, ενω στους πρωτους δημους θα ειναι και ο Δημος Σαλαμινας και Κερατσινίου.
Για τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό των ενεργειών που απαιτεί η υλοποίηση του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύσκεψη μεταξύ των 17 Δήμων που θα ενταχθούν στη «νέα κοινωφελή» και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου.
Η διάρκεια των συμβάσεων για τους ανέργους που θα επιλεγούν θα είναι 8 μήνες, δηλαδή 3 μήνες περισσότερο από τα προηγούμενα προγράμματα καθώς θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το διάστημα της απασχόλησης των ανέργων αλλά και την κατάρτιση και πιστοποίησή τους για τις θέσεις στις οποίες θα εργαστούν.
Η αμοιβή θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα προγράμματα, δηλαδή στα 495 ευρώκαθαρά το μήνα για τους άνω των 25 ετών και 419 ευρώ το μήνα για τους κάτω των 25. Μια από τις καινοτομίες της νέας κοινωφελούς εργασίας είναι ότι στους ανέργους θα καταβάλλονται και τα ανάλογα επιδόματα για τη νυχτερινή εργασία καθώς και για όσους ασχολούνται σε ειδικότητες βαρέων και ανθυγιεινών.
Η επιλογή των ανέργων θα γίνει με κριτήριο την ηλικία (κατά προτεραιότητα θα συμμετάσχουν όσοι είναι άνω των 45 ετών), το διάστημα ανεργίας, αλλά και τη μοριοδότηση που θα εξασφαλίζουν ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.
Τα νέα προγράμματα εμπεριέχουν ένα νέο μίγμα πολιτικής που συνδυάζει την εργασία, το κοινωνικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες με την βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και την στήριξη της τοπικής αγοράς.
Τα νέα κοινωφελή προγράμματα δε θα χρησιμοποιούνται για υποκατάσταση του μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο από ανέργους, αλλά θα συνδυάζουν κατάρτιση, συμβουλευτική και πιστοποίηση προσόντων, ώστε ο άνεργος να μπορεί να εργάζεται και μετά τη λήξη του προγράμματος.
http://www.e-dimosio.gr/