Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό.Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή.
Σ’ αυτό εκτίθενται μοναδικές συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη σχετικές με την ελληνική εκπαίδευση και την παιδεία γενικότερα. Η παρουσίαση των εκθεμάτων είναι απόλυτα ανθρωποκεντρική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.
ΕΚΘΕΜΑΤΑ
- Βιβλία που διδάχτηκαν στα σχολεία της Ελλάδος από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους (Δημοτικά, Σχολαρχεία, Γυμνάσια, Λύκεια) και στα ελληνικά σχολεία εκτός Ελλάδος (Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Αμερική, Ρωσία κ.α.).
- Βιβλία των Μεγάλων Διδασκάλων του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Αδ. Κοραή, Ευγ. Βουλγάρεως, Ν. Δούκα) και ιδιαίτερα των Θεσσαλών λογίων (Κ. Κούμα, Θ. Φαρμακίδη, Δ. Πύρρου και άλλων).
- Βιβλία Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων της περιόδου 1500-1830 (μετά την ανακάλυψη της τυπογραφίας)που εκδόθηκαν σε Βενετία, Βιέννη, Παρίσι, Λονδίνο κ.α.
- Μύθους του Αισώπου σε εκδόσεις 1600-1850. Συλλογή παραμυθιών σε εκδόσεις του 19ου και 20ού αιώνα.
- Σχολικές ενδυμασίες και αντικείμενα, τετράδια και σχολικές φωτογραφίες.
- Συλλογές χαρακτικών, φωτογραφιών και περιοδικών με θέμα τους βράχους των Μετεώρων, τα μοναστήρια και τη ζωή των μοναχών.
Το Μουσείου Ελληνικής Παιδείας φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με τα Ελληνικά Γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό με τρόπο απλό και βιωματικό ώστε να αποτελέσει ένα χώρο πολιτισμού, μάθησης, εκπαίδευσης και επιστήμης
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ
- Παλαιά Αίθουσα διδασκαλίας μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα διδασκαλίας με τα παλιά ξύλινα θρανία, το μαυροπίνακα και τους παλιούς χάρτες όπου ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την πλάκα και το κοντύλι, να γράψει με την πένα και το μελάνι και να παρακολουθήσει σχετικές επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές προβολές
- Αίθουσα Αισώπου: είναι αφιερωμένη στον μεγάλο μυθοπλάστη Αίσωπο όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την αφήγηση και προβολή μύθων
- Αίθουσα Μετεώρων: εδώ υπάρχουν χαρακτικά, γκραβούρες περιηγητών που επισκέφθηκαν τα Μετέωρα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το μεγαλείο των Μετεώρων με τρισδιάστατες φωτογραφίες χρησιμοποιώντας παλιές στερεοσκοπικές μηχανές και να μάθει, την ιστορία των μετεωρίτικων μονών και τον τρόπο δημιουργίας του εκπληκτικού γεωτοπίου των μετεωρίτικων βράχων.
Παράλληλα με τη μόνιμη συλλογή στο Μουσείο φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικές ημερίδες, διαλέξεις και πλήθος άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας λειτουργεί καθημερινά από 10.00 έως 20.00
Διεύθυνση: Χατζηπέτρου & Μ. Αλεξάνδρου, ΤΚ 42200, Καλαμπάκα
- Τηλέφωνο: +30 2432075219
- Email: info@bookmuseum.gr
- Ιστοσελίδα: http://www.bookmuseum.gr
http://www.filologikos-istotopos.gr/