Ο Υπουργός Νίκος Φίλης και η αναπληρώτριά του Σία Αναγνωστοπούλου, προκειμένου να διαψεύσουν πληροφορία ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν να μπουν δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές, χθες, υποστήριξαν ότι πρόθεσή τους είναι να καταργηθούν τα δίδακτρα και στα μεταπτυχιακά και όχι να επιβληθούν δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Οι πληροφορίες αυτές ωστόσο προκαλούν αναστάτωση καθώς συνδυάζονται με την πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να εισαγάγει σύντομα διάταξη στη Βουλή, η οποία θα κόβει από τους πανεπιστημιακούς το δικαίωμα να αμείβονται έξτρα όταν διδάσκουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, αλλά και να αναμορφώσει συνολικά τον θεσμό των μεταπτυχιακών σπουδών καταργώντας ορισμένα και ενισχύοντας άλλα. Η αναστάτωση προκαλείται για τον επιπλέον λόγο ότι τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολλοί οι καθηγητές που συμπληρώνουν τους μισθούς τους διδάσκοντας σε μεταπτυχιακά. Αλλά, πάλι διδάσκουν δωρεάν. Πολλοί εκ των πρώτων λοιπόν, κατηγορούν το ΄δίδυμο Φίλη – Αναγνωστοπούλου ότι αν τους κόψουν τις αμοιβές τους θα αποδυναμώσουν τις μεταπτυχιακές σπουδές. Ειδικά οι καθηγητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), το οποίο λόγω της ειδικής της φύσης έχει περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα από όσα προπτυχιακά, ζητούν να εξαιρεθούν γιατί «ενδεχόμενη ερμηνεία του νόμου ως καθολική απαγόρευση στα μέλη ΔΕΠ των ελληνικών ΑΕΙ να διδάσκουν στα μεταπτυχιακά του ΕΑΠ με αμοιβή θα οδηγήσει άμεσα σε υποβάθμιση».
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια τα μεταπτυχιακά σε πολλά πανεπιστήμια – αλλά όχι σε όλα, αφού υπάρχουν και δωρεάν όπως λ.χ. στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο – λειτουργούν περίπου σαν μαγαζάκια μέσα στο μεγαλύτερο μαγαζί. Χρησιμοποιούν το όνομα του πανεπιστημίου, τις υποδομές, τα υλικά και τις υπηρεσίες ακόμα και της κοινής ωφέλειας όπως η ΔΕΗ, αλλά έχουν ξεχωριστό ταμείο. Έχουν εξελιχθεί δηλαδή σε ένα είδος «τεταρτοβάθμιας» εκπαίδευσης που λειτουργεί μέσα στην Τριτοβάθμιας, συνήθως επί πληρωμή και με τους δικούς της όρους.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ