Α’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Κόρινθος, 23/01/2016
ΑΡΓΟΥΣ 17-19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ 20100 Α.Π.: 24
ΤΗΛ: 2741026860 Προς: Σχολεία Α’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΟΛΜΕ-Εκπ. Σωματεία
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου που ψήφισε μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, κατέθεσε προς τους «θεσμούς»-δανειστές την πρότασή της για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μετά την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων με το PSI, μετά το «τζογάρισμα» των αποθεματικών με τα δομημένα ομόλογα, μετά από δεκαετίες πολιτικών εισφοροαπαλλαγής και ανοχής στην εισφοροδιαφυγή κυρίως του μεγάλου κεφαλαίου με δικαιολογία τους «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θυσιάζονται για άλλη μια φορά, κατ’ εντολή ΕΕ και ΔΝΤ, προκειμένου να δοθούν «επενδυτικά» κίνητρα στα ντόπια και ξένα συμφέροντα,να εξυπηρετηθεί το χιλιοπληρωμένο ληστρικό χρέος και να ενισχυθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Το αντιασφαλιστικό αυτό νομοσχέδιο (το οποίο θα συμπληρωθεί αργότερα από αντίστοιχο νομοσχέδιο για το Δημόσιο) πλήττει όλους τους εν ενεργεία ασφαλισμένους εργαζόμενους, τους ήδη συνταξιούχους, τους ανέργους, τους ελαστικά εργαζόμενους, τη νεολαία. Επιπλέον, τσακίζει τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, εξωθώντας τους είτε στην ετεροαπασχόληση είτε στην ανεργία είτε στη βίαιη υπαλληλοποίησή τους προς τα κάτω και προς όφελος μεγάλων εταιρειών.
Συγκεκριμένα, πέραν των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που έχουν ήδη περάσει (αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια ή 62 με 40 χρόνια δουλειάς, αύξηση των εισφορών υγείας σε παλαιούς συνταξιούχους, κ.ά.):
1. Ενοποιεί όλα τα Εθνικά Συστήματα σε έναν φορέα με κορμό τον Ε.Φ.Κ.Α. (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης), με στόχο τη μακροπρόθεσμη εξίσωση-ισοπέδωση όλων των παροχών σε χαμηλότερα επίπεδα.
2. Καθιερώνει ουσιαστικά το νεοφιλελεύθερο σύστημα των 3 πυλώνων: Κύρια, Επικουρική, Ατομική. Η βασική λογική του συστήματος των 3 πυλώνων είναι η μετάβαση από το δημόσιο στο ιδιωτικό καθεστώς ασφάλισης. Με αυτήν την έννοια, αυτός ο Νόμος είναι ένα βασικό βήμα για να ιδιωτικοποιηθεί η Ασφάλιση, είτε μέσω των Κλαδικών Επαγγελματικών Ταμείων (2ος πυλώνας) είτε μέσω της Ατομικής Ιδιωτικής Ασφάλισης (3ος Πυλώνας).
3. Α’ Πυλώνας: Μειώνει τις κύριες συντάξεις των νέων συνταξιούχων με μία 3ετία προσαρμογής («προσωπική διαφορά»). Η Κύρια Σύνταξη (ο πρώτος πυλώνας) θα έχει πλέον 3 μέρη: (α) την Εθνική Σύνταξη (384 ευρώ), για την οποίαν η Κυβέρνηση θέλει Α.Τ.Α. αλλά στην οποία η Τρόικα επιδιώκει να μπούνε και εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να μην την παίρνουν όλοι, β) την Ανταποδοτική, με συντελεστές πολύ χαμηλότερους από όσους προβλέπει ο ισχύων Νόμος, πχ ασφαλισμένος με συμπληρωμένα τα 35 έτη ασφάλισης έχει συντελεστή αναπλήρωσης με το προτεινόμενο Νόμο 37,5%, ενώ με τον νόμο που ισχύει μέχρι σήμερα, ο συντελεστής αναπλήρωσης κυμαίνεται από 56% έως και 66%. Αυτό ισχύει γιατί οι συντάξιμες απολαβές προκύπτουν από το σύνολο του ασφαλιστικού βίου κι όχι με βάση το ποσοστό αναπλήρωσης του τελευταίου μισθού. (γ) την Προσωπική Διαφορά, που θα υπάρχει για τους νυν συνταξιούχους και θα βαίνει μειούμενη για όσους βγαίνουν τα 3 επόμενα χρόνια. Μέρος της μείωσης των σημερινών συντάξεων θα δίνεται δηλαδή ως προσωπική διαφορά, μέχρι και αυτή να καταργηθεί σε έναν επόμενο γύρο «διαπραγμάτευσης».
4. Β’ Πυλώνας: Μειώνει τις επικουρικές (το ΤΕΑΔΥ που τώρα έχει υπαχθεί στο ΕΤΕΑ). Ταυτόχρονα, αυξάνει το ποσοστό της μηνιαίας εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση σε 3,5% (από 3%) για μας τους εργαζόμενους και 4% για τους εργοδότες. Δεν αναφέρει τίποτε, επίσης, για το ΜΤΠΥ και το μέρισμα που δίνει: το Μετοχικό μας Ταμείο για το οποίο μας κρατάνε 4%. Με βάση το Πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, το προορίζουν για να γίνει προαιρετικό και επαγγελματικό-κλαδικό με τελικό στόχο τις συνέργειες με ιδιώτες.
5. Γ’ Πυλώνας: Ο τρίτος πυλώνας (που δεν αναφέρεται στον Νόμο αλλά υπάρχει ήδη) θα είναι η ατομική ιδιωτική ασφάλιση (πχ προγράμματα σε Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρείες, κτλ), που θα προκύψει ως φυσιολογική ανάγκη για τη συμπλήρωση του πολύ μικρού εισοδήματος των συνταξιούχων.
6. Καταργεί σταδιακά το ΕΚΑΣ.
7. Αυξάνει τις εισφορές αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών σε τέτοιο βαθμό που να τους εξοντώνει, αφού υπολογίζεται ότι μέχρι και το 60% του εισοδήματός τους θα πηγαίνει σε εισφορές και φόρους.
Φυσικά, όλα αυτά τα μέτρα τελούν υπό την έγκριση των «εταίρων» και των «δανειστών» και δεν θα εξαντληθούν στην ψήφιση του νομοσχεδίου (όποτε αυτό έρθει), αλλά θα αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με τους επιβαλλόμενους δημοσιονομικούς στόχους.
Η ουσία, πάντως, είναι η υποχρέωση -σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο- να μειωθεί το «κόστος» του ασφαλιστικού συστήματος κατά 1,8 δις €, να αποσυνδεθεί σιγά-σιγά το κράτος από τη συνεισφορά του στην κοινωνική ασφάλιση και να ανοίξει ο δρόμος προς την ιδιωτική ασφάλιση.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αποκρούσουμε την προπαγάνδα αλλά και τις τάσεις κοινωνικού αυτοματισμού που επιδιώκει η Κυβέρνηση και να ενωθούμε με όλες τις δυνάμεις της εργασίας για να απαιτήσουμε:
· Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια.
· Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά και να λογοδοτήσουν όσοι, εξυπηρετώντας εντολές τραπεζών-εργοδοτών-κράτους, αρπάξανε τα χρήματά μας.
· Να συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία.
· Να γίνει άμεση και σκληρή πάταξη της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας με αυστηρό νομικό πλαίσιο, ιδιαιτέρως εναντίον των περίφημων «υπεράκτιων εταιριών».
· Να δοθεί τώρα λύση από την Κυβέρνηση στο πρόβλημα της ανεργίας, με άμεση κατάργηση των πολιτικών λιτότητας που το δημιούργησαν και εφαρμογή ενός αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο θα έχει έναν μόνο στόχο: τα οφέλη του να επιστραφούν αποκλειστικά στον λαό και όχι στο κεφάλαιο, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Διεκδικούμε:
· Ένα αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για όλους τους εργαζόμενους με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για να ζούμε αξιοπρεπώς.
· Δωρεάν κάλυψη υγείας και περίθαλψη για όλους.
· Πρόνοια και παροχές με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες.
· Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας.
· Όχι στη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης και του Μετοχικού. Όχι στη μείωση του εφάπαξ.
· Πλήρη ασφάλιση για τους ελαστικά εργαζόμενους και τους ανέργους.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΣ !
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ !
ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-2016
Το Νέο Μισθολόγιο-2016 υλοποιεί τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στους δανειστές, έτσι όπως αυτές προκύπτουν από το Μνημόνιο 3 που ψήφισαν το καλοκαίρι μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ, και συνεχίζει την πολιτική λιτότητας, χωρίς να αποκαθιστά τις απώλειες που είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αν και το Νέο Μισθολόγιο-2016 καταργεί το προηγούμενο απαράδεκτο Μισθολόγιο-2011 που είχε ως προμετωπίδα του την Αξιολόγηση-χειραγώγηση και τη σύνδεση Μισθολογίου με το Βαθμολόγιο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το συνολικό κόστος του Νέου Μισθολογίου-2016 είναι περίπου στο 1/3 του κόστους που θα είχε το Κράτος αν προχωρούσε τώρα σε επανακατάταξή μας, χωρίς αξιολόγηση, με βάση το «παγωμένο» Μισθολόγιο-2011.
Στο Νέο Μισθολόγιο-2016:
· Επανακατατάσσονται όλοι οι υπάλληλοι, με βάση την προϋπηρεσία που είχαν στις 31/12/2015. Μετά την επανακατάταξη, την επόμενη ημέρα ξαναπαγώνουν οι μισθοί και η εξέλιξή μας για 2 ολόκληρα χρόνια, μέχρι τις 31/12/2017! Δε θα παίρνουμε δηλαδή το Μισθολογικό Κλιμάκιο (Μ.Κ.) μόλις κλείνουμε τα 2 χρόνια αλλά στο τέλος της ημερολογιακής διετίας.
· Μάλιστα, σε 2 χρόνια, όταν θα ξαναγίνει επανακατάταξη, δε θα συνυπολογιστούν αυτά τα 2 χρόνια που θα έχουν περάσει (2016-2017)! Αυτό καθιστά ουσιαστικά άκυρη την «ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη» που ζητάμε ως κλάδος.
· Μένει ίδιος ο αρχικός ονομαστικός βασικός μικτός μισθός για τους ΠΕ (1.092 για το Μ.Κ.1) και ίδια η σχέση καταληκτικού-αρχικού μισθού(2:1).
· Μετά από μεγάλη πίεση, διατηρείται η διάταξη για τους εκπαιδευτικούς σε σχέση με τους αποφοίτους ΤΕΙ κτλ (μένουν ΠΕ). Όπως ζητάμε πάντα, «ίση αμοιβή για ίση εργασία».
· Η διαφορά από το ένα Μ.Κ. στο άλλο δεν είναι ποσοστιαία, όπως μέχρι τώρα, αλλά αριθμητική (59 ευρώ για κάθε Μ.Κ. για τους Π.Ε.). Άρα, πχ ο κατατασσόμενος με 9 χρόνια υπηρεσίας στο Μ.Κ.5, χωρίς μεταπτυχιακό και άλλα επιδόματα, θα πάρει 1.092 (τόσο παίρνει το Μ.Κ.1) + (4Μ.Κ.*59 ευρώ) = 1.092 + 236 = 1.328 μικτά.
· Η αύξηση, όμως, που ενδεχομένως προκύψει θα δοθεί σε 4 ετήσιες δόσεις. Δηλαδή, τα 78 ευρώ μικτά που παίρνει ο συνάδελφος με Μ.Κ.5 της προηγούμενης περίπτωσης δε θα τα πάρει αμέσως τώρα αλλά την 01 Γενάρη του 2016, 2017, 2018, 2019. Δηλ για το 2016 αυτός θα πάρει αύξηση 78/4=19,5 ευρώ μικτά το μήνα. Θα πάρει επιπλέον 19,5 ευρώ το 2017, κ.ο.κ. Εδώ προκύπτει και ένα πρακτικό ερώτημα: πώς θα ξαναγίνει η κατάταξη μετά την 01/01/2018 εάν ανέβει σε άλλο Μ.Κ. (πχ Μ.Κ.6), αφού μέχρι και το 2019 θα παίρνει την αύξηση της Προσωπικής Διαφοράς; Στην πράξη, μήπως πρόκειται για κρυφό «πάγωμα» 4 ετών κι όχι μόνο 2;
· Δεν προβλέπεται καμιά επιστροφή από τις τεράστιες περικοπές (μέχρι 40%) που έγιναν με τα προηγούμενα Μνημόνια (πχ το κόψιμο των Δώρων). Για θετική Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (Α.Τ.Α.), ούτε λόγος.
· Η μείωση που προκύπτει για κάποιους δε θα «φαίνεται» αρχικά, γιατί θα δίνεται ως επίδομα Προσωπικής Διαφοράς μέχρι αυτή να εξομαλυνθεί από τη μισθολογική εξέλιξη στο επόμενο Μ.Κ. (ή να κοπεί σε έναν επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης με την Τρόικα…). Αυτό ισχύει για όλες τις τακτικές αποδοχές, πλην επιδόματος ευθύνης και οικογένειας. Επιπλέον, εκτιμούμε ότι η Προσωπική Διαφορά δε θα μετράει για υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.
· Τα Καθαρά που θα παίρνουμε τελικά στο χέρι, σχετίζονται με όλα τα είδη των κρατήσεων. Πέρα από την αναγγελθείσα αύξηση των εισφορών μας για το ΕΤΕΑ από 3% στο 3,5%, εδώ συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο και στο Μισθολόγιο-2016 να γίνονται κρατήσεις για την Ασφάλιση, με βάση όσα παίρναμε το …2011. Επιπλέον, σημαντικό μέρος των ελάχιστων αυξήσεων που θα πάρουν οι χαμηλόμισθοι θα χαθεί λόγω υπέρβασης του ορίου των 12.000 και της συνακόλουθης επιβολής της μνημονιακής «εισφοράς αλληλεγγύης». Τέλος, αναμένουμε εδώ και το Νέο Φορολογικό (αφορολόγητο, κλίμακες, κ.ά.).
· Μια πολύ αρνητική εξέλιξη είναι ότι καθιερώνεται η «προωθημένη μισθολογική εξέλιξη» μέσω Αξιολόγησης από 01/01/2018: υπάλληλος που αξιολογείται για 3 συνεχή χρόνια με άριστα παίρνει ένα Μ.Κ. επιπλέον, ενώ αυτός που αξιολογείται ως ανεπαρκής, θα τιμωρείται μένοντας, καταρχάς, στάσιμος.
· Στα επιδόματα, το Μεταπτυχιακό παίρνει 2 Μ.Κ. (δηλ 4 χρόνια) και το διδακτορικό 6 Μ.Κ. (δηλ 12 χρόνια), δηλαδή διπλάσια από ότι μέχρι τώρα. Το επίδομα τέκνων παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα, δηλ 50 το πρώτο παιδί, άλλα 20 για 2ο, άλλα 50 για κάθε ένα από τα δύο επόμενα, και μετά 70 για επιπλέον. Τα επιδόματα θέσης ευθύνης παραμένουν σχεδόν αυτούσια. Το επίδομα παραμεθορίων περιοχών, μετά από αγώνες, παραμένει τελικά για όσους το παίρνανε.
· Για τις Υπερωρίες, δίνονται 10 ευρώ μικτά την ώρα και μέχρι 20 ώρες τον μήνα, όπως και τώρα.
· Για τις Πανελλαδικές θα υπάρξει Κοινή Υπουργική Απόφαση με το Υπουργείο Οικονομίας.
· Με την Αναγνώριση Προϋπηρεσίας, διατηρείται η ίδια απαράδεκτη διάταξη του ορίου των 7 ετών, που πλήττει ιδίως τους αναπληρωτές. Επίσης, η Προσωπική Διαφορά για τους αναπληρωτές παύει να υπάρχει από το 2016-17.
· Δεν ικανοποιείται το αίτημα της ΟΛΜΕ για καταβολή των μισθολογικών απωλειών του 25% του χρονικού διαστήματος της διαθεσιμότητας για τους συναδέλφους μας διαθέσιμους αν και, μετά από αγώνες, θα υπολογίζεται το διάστημα αυτό για την επανακατάταξή τους.
· Απαράδεκτο είναι το γεγονός ότι, ενώ ο μήνας υπολογίζεται στις 30 εργάσιμες μέρες, ο υπολογισμός περικοπών αποδοχών λόγω Απεργίας γίνεται, όπως και στο Μισθολόγιο-2011, στις 25 μέρες, και μάλιστα επί των μικτών εργοδοτών+εργαζομένων(!).
· Αναφέρεται ρητά ότι το Μισθολόγιο τελικά ΔΕΝ υπόκειται σε Συλλογικές Διαπραγματευσεις, δηλ ούτε καν από την ΑΔΕΔΥ.
Ο κλάδος πρέπει να ανασυνταχθεί και να ξεπεράσει τις όποιες πολιτικές απογοητεύσεις αλλά και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Μέχρι στιγμής το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δε βοηθάει προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς δεν έχει βγάλει καν ανακοίνωση για το Μισθολόγιο. Πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε συγκροτημένα:
· την αποκατάσταση όλων των απωλειών μας,
· πραγματική ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη,
· ποσοστιαία (κι όχι αριθμητική όπως τώρα) αύξηση κάθε κλιμακίου επί του προηγούμενου,
· κατάργηση της «προωθημένης μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης» μέσω αξιολόγησης-χειραγώγησης,
· να αναγνωριστεί κανονικά η προϋπηρεσία των ετών 2016-17,
· αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, χωρίς το όριο των 7 ετών,
· αυτόματη επανακατάταξη με τη συμπλήρωση της προσωπικής διετίας προϋπηρεσίας του καθενός σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κι όχι στο ημερολογιακό της τέλος (31/12/2017),
· άμεση καταβολή (κι όχι σε 4 ετήσιες δόσεις) της όποιας αύξησης,
· άμεση ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς (των μειώσεων) στον βασικό μισθό και προσμέτρησή της στις συντάξιμες αποδοχές,
· οι ασφαλιστικές κρατήσεις να γίνονται στους πραγματικούς τωρινούς μικτούς μισθούς κι όχι σε αυτούς του 2011,
· κατάργηση όλων των μνημονιακών κρατήσεων,
· να δοθούν πάλι τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα-επίδομα αδείας, όπως ακριβώς και στον ιδιωτικό τομέα,
· θετική Α.Τ.Α. (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή),
· Αύξηση της σχέσης καταληκτικού-αρχικού.
Πηγή: dictyo.gr