Open Close

365 ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑΜΒΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 55 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ – Μπάχαλο στην Παιδεία: Αριστεία… ρετσινιά και χιλιάδες κενά στα σχολεία

Eνας χρόνος έχει περάσει από την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστερά», με το χώρο της Παιδείας να αιμορραγεί σε οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας άλλαξε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όμως η πολιτική της ισοπέδωσης των προηγούμενων νόμων που δεν αντιστοιχούν στην «ιδεολογία» του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται ακάθεκτη. Τα σχολεία παραμένουν ακόμα με τεράστια κενά, με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, την ώρα που πολιτικά γραφεία και διοικητικές υπηρεσίες έχουν γεμίσει με εκπαιδευτικούς, τα Συμβούλια Ιδρυμάτων αποδυναμώθηκαν με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μπαράζ παραιτήσεων από
πανεπιστημιακούς, τα πρότυπα σχολεία συρρικνώθηκαν, ενώ αντίθετα οι πελατειακές πρακτικές ενισχύθηκαν.
Με μικρό νομοθετικό έργο, παρά τις εξαγγελίες για σαρωτικές πλην ανακουφιστικές για την εκπαίδευση αλλαγές και νομοθετικές παρεμβάσεις που δεν λύνουν κανένα από τα καίρια ζητήματα της Παιδείας, αλλά εξυπηρετούν μονάχα το πελατειακό κράτος και εύκολες υποσχέσεις που έδινε προεκλογικά η κυβέρνηση, το υπουργείο επικαλείται την ανάγκη συναίνεσης στο χώρο της Παιδείας, αλλά δεν έχει πείσει κανέναν μέχρι στιγμής. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν μέσα σε δύο μήνες έχει προχωρήσει αιφνιδιαστικά σε δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς τον περιβόητο διάλογο που ευαγγελίζεται.

Παράλληλα, έχει αναστατώσει την εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή κοινότητα, τους φοιτητές, τους μαθητές και τους γονείς με νομοσχέδια που αν και δίνει στη δημοσιότητα, μέχρι στιγμής κανένα δεν έχει φτάσει στη Βουλή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, ενώ νωπές είναι ακόμα οι μνήμες για τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Συμβούλια Ιδρυμάτων
Επικαλούμενο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που όμως αφορούσαν τυπικά ζητήματα, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για να εκτοπίσει τα Συμβούλια Ιδρυμάτων από τη διαδικασία των πρυτανικών εκλογών. Ηδη ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεντο στο θεσμό με μένος και ήταν από τις πρώτες εξαγγελίες του η κατάργησή τους.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατηγόρησε τα Συμβούλια ότι «αποκόπηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα και πως η μοναδική αρμοδιότητά τους ήταν να ασκούν την επιλογή, δηλαδή τον αποκλεισμό των πρυτάνεων». Αν θυμηθεί κανείς και τις δηλώσεις του προκατόχου του Αριστείδη Μπαλτά που είχε κατηγορήσει τα μέλη των Συμβουλίων για μακαρθικές επιλογές, δεν φαντάζει περίεργο ότι τους τελευταίους μήνες έγινε μπαράζ παραιτήσεων με σημαντικούς πανεπιστημιακούς σε εμβληματικά πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως ο Δημήτρης Μερτσιμάς (Συμβούλιο ΕΚΠΑ) και ο Γρηγόρης Σηφάκης (Συμβούλιο Πανεπιστημίου Κρήτης) να κάνουν λόγο για προσβολή και υποτίμηση.

Αντίθετα, τα ουσιαστικά προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν έχουν λυθεί. Με εξαίρεση μικρές νομοθετικές παρεμβάσεις που διευκολύνουν τη μεταφορά χρημάτων από ιδίους πόρους, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την τρομακτική συρρίκνωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα οποία φέτος είδαν επιπλέον μείωση 22% στον προϋπολογισμό τους. Μάλιστα, οι πρυτάνεις έθιξαν το γεγονός ότι ενώ τα ιδρύματα στραγγαλίζονται οικονομικά, ο προϋπολογισμός για το υπουργείο Παιδείας μειώθηκε μόνο κατά 1,8%.

Ελλείψεις
Μέχρι και εκ περιτροπής μάθημα έγινε σε νηπιαγωγείο της Αττικής φέτος εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς. Αν και έχει φτάσει Ιανουάριος, οι σχολικές τάξεις παραμένουν με τεράστια κενά, ειδικότερα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με τον αιρετό Κώστα Τουλγαρίδη, δείχνουν ότι στην Ανατολική Αττική τα κενά αγγίζουν τα 250 σε νηπιαγωγεία και δημοτικά, με 30 τάξεις και τμήματα νηπιαγωγείων να παραμένουν χωρίς εκπαιδευτικούς.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

e-typos.com

Comments are closed.