Open Close

Διευθυντές εκπαίδευσης: Η συνέντευξη ανέτρεψε τα δεδομένα υπέρ των εκλεκτών του ΣΥΡΙΖΑ

Οι μεθοδεύσεις και το παρασκήνιο για την ανάδειξη των 16 διευθυντών εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία
Ανατροπές προς όφελος των εκλεκτών του ΣΥΡΙΖΑ έφερε η περίφημη συνέντευξη, την οποία επανέφερε το υπουργείο Παιδείας στο τελικό στάδιο της διαδικασίας επιλογής των διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αρκετοί υποψήφιοι, οι οποίοι προηγούνταν στα μόρια που είχαν πάρει από τα τυπικά προσόντα τους και από την ψηφοφορία που έγινε στις 8 Ιανουαρίου όταν τέθηκαν στην κρίση των διευθυντών των σχολικών μονάδων, μετά τη συνέντευξη υποχώρησαν στη δεύτερη ή και σε χαμηλότερη θέση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιλεγούν για διευθυντές συνάδελφοί τους, οι οποίοι είχαν χαμηλότερη μοριοδότηση πριν από τη διαδικασία της συνέντευξης.
Ο νέος τρόπος επιλογής των διευθυντών και κυρίως η επαναφορά του κριτηρίου της συνέντευξης, που η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταργήσει την περασμένη άνοιξη, έφερε τα πάνω κάτω στη μοριοδότηση των υποψηφίων. Όπως προκύπτει από τους πίνακες τελικής βαθμολογίας, οι οποίοι ανακοινώθηκαν χθες, μέσα από το στάδιο της συνέντευξης επιχειρήθηκε να αναδειχθούν στελέχη προερχόμενα ή υποστηριζόμενα από το ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι, μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιλογή τους, έθεσαν υποψηφιότητα σε δυο περιφέρειες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Χρήστου Γεωργίου, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τη θέση του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ανατολική και στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώνοντας 37,50 μόρια στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ισοψήφησε με τη Ζαχαρούλα Πετράκη – Ασημακοπούλου, η οποία κατακτά τη θέση, και ο ίδιος αναλαμβάνει διευθυντής εκπαίδευσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι και οι δύο δεν είχαν πάρει κανένα μόριο από την κάλπη της 8ης Ιανουαρίου. Αντιθέτως, ο Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος είχε πρωτεύσει στην κάλπη της Ανατολικής Θεσσαλονίκης παίρνοντας 2,83 μόρια, στη συνέντευξη έλαβε 13,25 έναντι 15 που πήραν ο Χρήστος Γεωργίου και η Ζαχαρούλα Πετράκη – Ασημακοπούλου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Φωτόπουλος να συγκεντρώσει συνολικά 37,08 μόρια, υποχωρήσει τρίτος, χάνοντας έτσι τη θέση του διευθυντή από τους άλλους δύο, οι οποίοι με το άριστα 15 της συνέντευξης τον προσπέρασαν, συγκεντρώνοντας 37,50 μόρια.
Ανάλογη είναι η περίπτωση της Κατερίνας Τσέκου, η οποία βγήκε πρώτη σε μόρια για τη θέση της διευθύντριας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Χαλκιδική. Η κυρία Τσέκου συγκέντρωσε συνολικά 38,88 μόρια, 1,36 περισσότερα από τον Βασίλη Μάντσιο (37,54). Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η κυρία Τσέκου πήρε 1,40 μόρια περισσότερα στη συνέντευξη όπου βαθμολογήθηκε με άριστα 15 έναντι 13,60 του κ. Μάντσιου, παρότι ο δεύτερος από την κάλπη είχε εξασφαλίσει 7,94 μόρια έναντι 3,38 της κυρίας Τσέκου. Μάλιστα, η τελευταία είχε θέσει υποψηφιότητα και στην Ανατολική Θεσσαλονίκη όπου επίσης βαθμολογήθηκε με άριστα 15 στη συνέντευξη, αλλά ήρθε δεύτερη με μόλις 0,23 μόρια διαφορά, παρότι ο πρωτεύσας Απόστολος Αποστολίδης πήρε 2 μόρια λιγότερα στη συνέντευξη.
Εκείνοι που δεν απειλήθηκαν από τη διαδικασία της συνέντευξης ήταν όσοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν υψηλό ποσοστό στην κάλπη, με τη δυναμική τους να μην μπορεί να ανατραπεί μέσα από τη συνέντευξη.
Ο χάρτης των διευθυντών των σχολικών εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία αλλάζει. Σε σύνολο δεκαέξι θέσεων διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νικητές αναδείχθηκαν εννέα υποψήφιοι που προέρχονται ή υποστηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από το ΠΑΣΟΚ και δύο από τη ΝΔ. Τα μόρια της συνέντευξης φαίνεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της τελικής βαθμολογίας, με αρκετούς υποψηφίους να μην κρύβουν την απογοήτευσή τους από τη διαδικασία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν πρόκειται για μία σωστή διαδικασία όταν μέσα στο υπηρεσιακό συμβούλιο βρίσκονται πανεπιστημιακοί, που έχουν διατυπώσει στο παρελθόν την υποστήριξή τους στο ΣΥΡΙΖΑ».
Πρωτοβάθμια
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις οκτώ διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία οι τέσσερις μόνο είχαν βγει πρώτοι και στην εκλογική διαδικασία της 8ης Ιανουαρίου. Εκτός από την περίπτωση της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που αναφέρθηκε προηγουμένως, ανατροπή υπήρξε και στη Δυτική Θεσσαλονίκη όπου ο Κωνσταντίνος Κοντογιαννίδης βγήκε νικητής των εκλογών και πήρε 3,18 μόρια, τα χαμηλά ποσοστά στη συνέντευξη όμως (12,50 μόρια) καθώς και η λιγότερη προϋπηρεσία δεν του επέτρεψαν να περάσει τον Χρήστο Γεωργίου, που αναδείχθηκε νικητής. Αλλαγή υπήρξε και στην Πιερία όπου ο Νικόλαος Κραγιόπουλος (33,22) βγήκε πρώτος σε ψήφους, αλλά τα περισσότερα μόρια κατέχει ο Δημήτριος Συριανίδης (35,36 μόρια). Ανάλογη ήταν και η διαδικασία στις Σέρρες, με τον Ξενοφώντα Παπασταμόπουλο να αναδεικνύεται νικητής (37,06 μόρια ) και να αφήνει πίσω του το νικητή των εκλογών Αναστάσιο Λάσπα (36,80 μόρια).
Στα τελικά αποτελέσματα, οι υπόλοιποι νικητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Κεντρικής Μακεδονίας είναι: στην Ημαθία ο Διονύσης Διαμαντόπουλος (44,59) που κατέλαβε ποσοστό ρεκόρ στην εκλογική διαδικασία (10,34). Στο Κιλκίς ο Αριστείδης Παπαδόπουλος (37,92) και στην Πέλλα ο Νικόλαος Τσαλικίδης (42,63).
Δευτεροβάθμια
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε στους πέντε από τους οκτώ νομούς. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη νικητής αναδείχθηκε ο Απόστολος Αποστολίδης (35,73) και στη Δυτική ο Παύλος Μάτζιαρης (39,48), που είχαν πρωτεύσει και στην κάλπη. Στην Ημαθία, αν και ισοψήφησαν στις εκλογές ο Δημήτρης Μπόχωρης και η Αναστασία Μαυρίδου, τελικά η τελευταία αναδείχθηκε νικήτρια.
Στα υπόλοιπα αποτελέσματα, στο Κιλκίς νικητής αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος (37,46), στην Πέλλα ο Κωνσταντίνος Κούγκας (37,46), στην Πιερία ο Ιωάννης Καζταρίδης (40,29) και στις Σέρρες ο Κωνσταντίνος Τενεκετζής (40,25), σε όλες τις περιπτώσεις ήταν οι νικητές και της εκλογικής διαδικασίας.
Ενστάσεις και καταγγελίες
Οι πρώτες ενστάσεις για τη διαδικασία επιλογής φαίνεται να ετοιμάζονται από τους υποψήφιους. Παράλληλα, η νομαρχιακή της ΔΑΚΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως «δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι ψίθυροι που υπήρχαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα «στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ περί προαποφασισμένων και ειλημμένων αποφάσεων για το ποιοι θα καταλάβουν τις θέσεις των διευθυντών εκπαίδευσης». Καλούν μάλιστα τον υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω τη διαδικασία.
Πηγή: dictyo.gr

Comments are closed.