Open Close

Νέα συνεδρίαση στη Βουλή για τον Εθνικό Διάλογο

Συνεδριάζει για τρίτη φορά σήμερα Τετάρτη, στις 12:30 το μεσημέρι, η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής υπό την προεδρία του Κ. Γαβρόγλου, με μοναδικό θέμα τον Εθνικό Διάλογο για την παιδεία.

Η Επιτροπή της Βουλής αναμένεται σήμερα να οριστικοποιήσει τη  θεματολογίας του Διαλόγου και να αποφασίσει  για τη συγκρότηση υποεπιτροπών.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση,  στις 9 Δεκεμβρίου, ο Κ. Γαβρόγλου παρουσίασε στους Βουλευτές την ακόλουθη ενδεικτική ατζέντα των θεμάτων του Εθνικού Διαλόγου:

1. Δημοκρατικές αξίες (Βία, ρατσισμός, διαφορετικότητα, εκπαίδευση μειονοτήτων, αειφορία εκπαιδευτικών μονάδων, αυτοδιοίκητο διαφόρων βαθμίδων, κοινωνική μέριμνα, πρόσβαση σε πολιτισμικά δεδομένα).

2. Οικονομικά της Εκπαίδευσης (τρόποι θεσμοθετημένης αύξησης του ποσοστού επιχορήγησης στην εκαπίδευση, διαφορετικά χρηματοδοτικά σχήματα, δυνατότητες μείωσης εξόδων, πράσινα σχολεία, αξιοποίηση περιουσίας, πολιτική προσλήψεων, οικολογικό αποτύπωμα των εκπαιδευτικών μονάδων)

3. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών μονάδων και εκπαιδευτικού προσωπικού

4. Νέες  τεχνολογίες, διδακτική πρακτική, ψηφιακός εγγραμματισμός

5. Ενιαίος χώρος Ανώτατης  Εκπαίδευσης και Ερευνας

6.Λύκειο- Παραπαιδεία- Εισαγωγή στα ΑΕΙ-Μετεγγραφές

7. Είδη και δομή των διαφορετικών σχολικών  μονάδων και του σχολικού δικτύου  ανά περιοχή.

8. Διοίκηση Εκπαίδευσης και αποκέντρωσής της.

9. Διασύνδεση των εκπαιδευτικών δομών με την παραγωγή, με την αγορά εργασίας.

10. Προοπτικές για νέους επιστήμονες. Συγκεκριμένα μέτρα

11. Ρόλος Κοινωφελών Ιδρυμάτων, ΜΚΟ και άλλων οργανισμών για την εκπαίδευση και έρευνα.

12. Συνεχής και Δια Βίου Εκπαίδευση.

Το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Διαλόγου

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου Α. Λιάκος προς τα 36  μέλη της Επιτροπής:

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ: πολιτική ηγεσία θα γίνει σε ημερομηνία που θα οριστεί, κατά την εβδομάδα από 14 έως 18 Δεκεμβρίου.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Η πρώτη όμως συνάντηση εργασίας θα γίνει τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, και πιθανόν να κρατήσει τουλάχιστον έως τις 4. Θα διεξαχθεί στο Υπουργείο Παιδείας, σε αίθουσα με δυνατότητα τηλεδιάσκεψης για τους/τις συναδέλφους από το εξωτερικό ή εκτός Αθηνών.

ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ: Θα είναι η πρώτη από τις τρεις συναντήσεις ολομέλειας έως τον Απρίλιο.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ: Ωστόσο θα δημιουργηθούν ειδικές επιτροπές για ειδικά θέματα, οι οποίες θα εργαστούν πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Οι επιτροπές αυτές αφενός θα συγκεντρώσουν την εμπειρία των συντελεστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφετέρου θα συνεργαστούν με ειδικούς στα ζητήματα αυτά.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ: Στόχος του διαλόγου είναι να λειτουργήσει συνδυάζοντας την εμπειρία με την επιστημονική γνώση και να συνθέσει αναγνωρίζοντας τις διαφορές και τις αποκλίσεις.

ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: Στον διάλογο επίσης θα επιδιώξουμε το συντονισμό μας με τη διεθνή εμπειρία, καλώντας διακεκριμένους διεθνώς ειδικούς της εκπαίδευσης σε συναντήσεις εργασίας.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:  Παράλληλα με τις συζητήσεις θα λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα Διάλογος στον κόμβο του ΥΠΕΠΘ και στην οποία πολίτες, ομάδες πολιτών και φορείς θα ανεβάζουν τις προτάσεις τους.

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΕΝΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ: Η πλατφόρμα θα είναι εμπλουτισμένη και με τα πορίσματα όλων των προηγούμενων διαλόγων για την εκπαίδευση καθώς και των πορισμάτων για την εκπαίδευση των προηγούμενων κυβερνήσεων καθώς και των διεθνών οργανισμών.

ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: Στην πλατφόρμα θα υπάρχει και φόρουμ συζήτησης μόνο για τα μέλη της επιτροπής.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ: Από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου θα οργανωθούν δημόσιες συζητήσεις σε επί μέρους θέματα σε εβδομαδιαία βάση, παράλληλα και σε αλληλόδραση με τις ειδικές επιτροπές.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Έως το τέλος Μαρτίου θα έχει γίνει το πρώτο σχέδιο της έκθεσης της επιτροπής διαλόγου το οποίο έως το τέλος Απριλίου θα έχει τεθεί σε συζήτηση στην οποία θα πάρει μέρος και η επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

Η ΕΚΘΕΣΗ: Στο τέλος της διαδικασίας, δηλαδή το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου θα συνταχθεί η έκθεση για τις προτεραιότητες των αλλαγών στην εκπαίδευση, η οποία θα παραδοθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν αλλαγές που θα εισαχθούν με νομική μορφή, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνουν και προτάσεις για την αλλαγή νοοτροπιών και κλίματος στα σχολεία, προτάσεις μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών, προτάσεις για τα οικονομικά της εκπαίδευσης και τη σύνδεσή της με τις τοπικές κοινωνίες. Θα είναι προτάσεις που θα σκέπτονται τις μεταρρυθμίσεις στην προοπτική μιας συνολικής αλλαγής παραδείγματος στην εκπαίδευση και δεν θα συγκροτούν σε καμιά περίπτωση κατάλογο επί μέρους αιτημάτων.

 

Πηγή: esos.gr

Comments are closed.