Από τη στιγμή που αναλάβαμε -δεν έχουν κλείσει ακόμη δύο μήνες- έχουν γίνει δεκατέσσερις ερωτήσεις και τέσσερις επίκαιρες ερωτήσεις για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Καμία ερώτηση δεν έγινε επί δύο χρόνια στην προηγούμενη Κυβέρνηση για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Μου προκαλεί εντύπωση, λοιπόν, γιατί σε αυτούς τους δύο μήνες έχουν γίνει τόσες ερωτήσεις.
Στην ερώτηση που μου κάνετε έχω απαντήσει πάλι εδώ στη Βουλή και έχω απαντήσει και γραπτώς σε ερωτήσεις που έγιναν.
Μου προκαλεί εντύπωση!
Μήπως ένας υπουργός δεν πρέπει να κάνει απολύτως τίποτε για να μην έχει κοινοβουλευτικό έλεγχο;
Τα παραπάνω είπε στην Ολομέλεια της Βουλή η Αν. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων κυρίας Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, σχετικά με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και τη διοίκηση αυτού.
Η Αν υπουργός Παιδείας είπε προς τους Βουλευτές:
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: Για το διοικητικό προσωπικό που λέτε, τώρα αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε άμεσα, σχεδόν από τις πρώτες ημέρες που αναλάβαμε κι εμείς ως πολιτική ηγεσία αλλά και η Διοικούσα Επιτροπή, ήταν να μην βρεθούν στον δρόμο αυτοί οι άνθρωποι και κυρίως να μην καταρρεύσει το Πανεπιστήμιο χωρίς διοίκηση.
Φανταστείτε ότι επί είκοσι χρόνια δεν είχε ληφθεί καμιά μέριμνα για το γεγονός ότι ένα πανεπιστήμιο για να λειτουργήσει πρέπει να έχει μόνιμο διοικητικό προσωπικό, ανάλογα με το οργανόγραμμά του. Αυτό, λοιπόν, που κάναμε άμεσα ήταν να εξασφαλίσουμε την παράταση του ΕΣΠΑ για ένα μήνα, να εξασφαλίσουμε μετά την παράταση των συμβάσεων των ανθρώπων από τα αποθεματικά του Πανεπιστημίου μέχρι τέλη Αυγούστου που λήγει η ακαδημαϊκή χρονιά και σε αυτό το διάστημα να κάνουμε νομοθετική ρύθμιση για να γίνει επιτέλους διαφανής διαγωνισμός, ώστε ανάλογα με το οργανόγραμμα να δούμε πόσοι υπάλληλοι χρειάζονται για την διοίκηση του Πανεπιστημίου, μοριοδοτώντας επιπλέον τους ήδη υπάρχοντες συμβασιούχους υπαλλήλους -επειδή ακριβώς έχουν την εμπειρία από εξ αποστάσεως μάθηση- για να μπορέσει να στελεχωθεί το Πανεπιστήμιο.
ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΑΠ: Όσον αφορά την αυτονόμηση, λέτε ότι είναι στον αέρα κι έχετε δίκιο. Αυτή την κατάσταση παραλάβαμε. Δηλαδή, είχαμε επί είκοσι χρόνια συγκεκριμένες κυβερνήσεις, οι οποίες μας εγκαλούν τώρα γιατί δεν το αυτονομούμε εμείς μέσα σε δύο μήνες, ενώ δεν το έκαναν επί τόσα χρόνια. Έχουμε τριάντα χιλιάδες φοιτητές, οι οποίοι πληρώνουν δίδακτρα και είναι δεκάδες εκατομμύρια τα δίδακτρα –να το λέμε και αυτό- και είναι σαράντα επτά ή σαράντα οκτώ μόνιμα μέλη ΔΕΠ και τα άλλα χίλια οκτακόσια είναι συνεργάτες.
Χρειάζεται ή δεν χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο που θα κατοχυρώσει το πανεπιστήμιο και κυρίως, αυτούς τους ανθρώπους που πληρώνονται;
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΔΕΠ: Σε αυτό είμαστε σε διαβούλευση και με τα μόνιμα μέλη ΔΕΠ. Εγώ δεν μπορώ να σας πω, γιατί θα ήταν πολιτικάντικο, ότι μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλη να αυτονομηθεί. Θέλω οργανόγραμμα του Πανεπιστημίου, για να έχουμε τη διοίκηση. Θέλω εσωτερικό κανονισμό για να δούμε την ακαδημαϊκή λειτουργία του πανεπιστημίου, για να προχωρήσουμε σε ένα στιβαρό σχήμα αυτονόμησης.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Με τους εργαζόμενους, με τα μέλη ΔΕΠ, είναι ότι πριν τα Χριστούγεννα θα έχουμε νέα συνάντηση για να δούμε τα θεσμικά ζητήματα και τον χρόνο που χρειάζεται για να αυτονομηθεί το Πανεπιστήμιο, γιατί εμείς, η Κυβέρνησή μας είναι βεβαίως υπέρ της αυτονόμησης, αλλά υπέρ της αυτονόμησης που να πληροί κάποια κριτήρια.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ: Το δεύτερο που ζήτησα και που δεν έχουμε, είναι εσωτερικός κανονισμός του Πανεπιστημίου που θα εξασφαλίζει την ακαδημαϊκότητά του, δηλαδή πώς οργανώνεται ακαδημαϊκά το Πανεπιστήμιο.
Πηγή: www.esos.gr