Open Close

Σε «λευκό» χαρτί θα ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος για την παιδεία

Η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου στη σημερινή συνάντηση  με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ ανακοίνωσε  για την  έναρξη Εθνικού Διαλόγου που θα γίνει την Πέμπτη 26/11,  ότι θα περιλάβει όλα τα θέματα της παιδείας, θα έχει ορισμένο χρονοδιάγραμμα και θα ξεκινήσει σε «λευκό χαρτί».

Η ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα γίνουν στους εκπαιδευτικούς συντάκτες, την Πέμπτη στη 1 το μεσημέρι (σ.σ. Το esos θα είναι εκεί για να σας ενηεμρώσει άμεσα με ρεπορτάζ) .

Στο μεταξύ η κ. Αναγνωστοπούλου ενημέρωσε την ΠΟΣΔΕΠ πως  έληξε η εκκρεμότητα διορισμού περίπου 150 μελών ΕΤΕΠ/ΕΕΔΙΠ που είχαν εκλεγεί τα τελευταία χρόνια στα Παν/μια και δεν έχουν ακόμη διοριστεί.

Οπως ανακοινώθηκε από την ΠΟΣΔΕΠ τα   σημαντικότερα  θέματα που  συζητήθηκαν ήταν:

1. Μισθολόγιο μελών ΔΕΠ.  Ζητήσαμε την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τις αποδοχές των Πανεπιστημιακών Καθηγητών και επισημάναμε την υποχρέωση της κυβέρνησης αλλά και την ευθύνη της που δεν έχει εφαρμόσει ακόμη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

2. Χρηματοδότηση Πανεπιστημίων. Επισημάναμε τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ σε ποσοστά της τάξης του 75% την τελευταία 5ετία. Αν συγκρίνουμε την τεράστια αυτή μείωση με τη συνολική  μείωση του ποσοστού του ΑΕΠ (περίπου 30%) διαπιστωνουμε ότι η Ανώτατη Παιδεία έχει πληγεί σε τραγικά δυνασάλογο βαθμό αυτά τα τελευταία 5 χρόνια!  Αυτό πρέπει ν” αλλάξει επειγόντως. Συμφωνήσαμε με την Υπουργό ότι θα κάνουμε κοινή συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για να του αναδείξουμε το θέμα και να απαιτήσουμε να δώσει τέλος σ” αυτό τον αδικαιολόγητο κατήφορο. Συμφωνήσαμε επίσης ότι θα συμμετέχουμε σε από κοινού προσπάθεια ν’ αναδείξουμε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης το θέμα της υποχρηματοδότησης των Α.Ε.Ι.

3. Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ΑΕΙ. Επισημάναμε τη διαφωνία μας με τη διαδικασία της νομοθέτησης με ΠΝΠ και αναδείξαμε την αναγκαιότητα  να φέρει η κυβέρνηση άμεσα στη Βουλή με την κανονική νομοθετική διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα, διατάξεις που έχουν επισημανθεί ήδη από την ΠΟΣΔΕΠ ως αναγκαίες και οι οποίες έχουν τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, όπως η αλλαγή της διαδικασίας εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ, ρυθμίσεις για εξελίξεις των μελών ΔΕΠ, ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία μέλους ΔΕΠ που να τροποποιεί το υπάρχον απαράδεκτο και ανήθικο καθεστώς κ.λ.π.

4. Αναπλήρωση κενών θέσεων ΔΕΠ λόγω συνταξιοδότησης. Η Υπουργός μας ενημέρωσε ότι ζητούνται για το 2016 από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης 500 νέες θέσεις ΔΕΠ.

5. Μετεγγραφές – Εισαγωγή φοιτητών στα πανεπιστήμια. Είναι ένα μόνιμο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

6. Δημιουργία μόνιμου ειδικού διυπουργικού οργάνου Παιδείας – Υγείας για τα θέματα των Παν/κών Νοσοκομείων και των Καθηγητών Παν/μίου που υπηρετούν σε αυτά

7. Κοινή Υπουργική Απόφαση (Υπουργείων Υγείας και Παιδείας) για τον τίτλο του Κλινικού Καθηγητή. Ενημερώσαμε την Υπουργό ότι έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απαράδεκτης διαδικασίας που ορίστηκε με ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία τα Παν/μια καλούνται να απονέμουν τίτλους ανεξάρτητα από τις ανάγκες τους, με κλειστές διαδικασίες προσοποιημένες για τον κάθε αιτούντα και με εκλεκτορικά σώματα που μπορεί να καθορίζονται από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας. Ζητήσαμε τη συνδρομή του Υπ. Παιδείας να σταματήσει αυτό η απαράδεκτη ρύθμιση και να επαναπροσδιοριστεί σύμφωνα με τις ανάγκες των Παν/μίων και σύμφωνα με τις ήδη υπάρχουσες διαδικασίες για την εκλογή καθηγητών.

Πηγή:www.esos.gr

Comments are closed.