Και ποιος θα επιβεβαιωνει ότι ο κρατούμενος μπήκε στο μάθημα ή στην εξέταση? και ποιος θα πηγαινοφέρνει τον κρατούμενο στο Πανεπιστήμιο-ΤΕΙ ?
Και ποιος θα τον «διαχειρίζεται» μετά την είσοδό του στο ίδρυμα?
Και αν ο κρατούμενος είναι ένας τρομοκράτης, ποιος μας λέει ότι στα πλαίσια των μαθημάτων ή των διαλειμμάτων δεν θα έρθει σε επαφη με ομοϊδεάτες ή μιμητές, η θαυμαστές?
Πολλά ερωτήματα υπάρχουν.
Αλλο να έχεις έξω με επιτήρηση έναν τρομοκράτη, και άλλο να έχεις έξω κάποιον κρατούμενο που φυλακίστηκε για οικονομικά θέματα για παράδειγμα.
Το παραπάνω είναι ένα από τα σχόλια, που ίσως τα ερωτήματα απαιτούν απαντήσεις, στη δημόσια διαβούλευση (οpengov) (σ.σ. λήγει σήμερα Δευτέρα 2 Νοεμβρίου)επί της πρόταση νόμου για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση, ενώ δύο Πρωτοδίκες θέτουν τους ακόλουθους προβληματισμούς:
ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ
Πριν αλλέκτωρ λαλήσει: «Να συναντηθούμε στα στενά της πόλης και να ζωγραφίσουμε με στάχτες πάνω στα άσχημα κτίρια των τραπεζών, των αστυνομικών τμημάτων, των πολυεθνικών, των στρατοπέδων, των τηλεοπτικών στούντιο, των Δικαστηρίων, των εκκλησιών, των φιλανθρωπικών ομίλων» είπε ο γνωστός κρατούμενος Νίκος Ρωμανός, ο οποίος έχει κάνει αίτηση χορήγησης άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση. Οι προτροπές και απειλές που εκτοξεύει ανωτέρω συνιστούν «ειδική αιτιολογία» για την απόρριψη από το Συμβούλιο Φυλακών της αίτησής του. Στην περίπτωση όμως τροποποίησης της διάταξης το Συμβούλιο Φυλακών δεν θα είναι σε θέση να απορρίψει την αίτηση, διότι απαιτείται να προκύπτουν από τον πειθαρχικό φάκελό του περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς. Άμεση απόσυρση της διάταξης με την οποία στην ουσία το Συμβούλιο της Φυλακής δεν θα μπορεί να απορρίπτει αιτήσεις χορήγησης άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση σε ιδιαίτερα επικίνδυνους κακοποιούς.
ΠΡΩΤΟΔΙΚΗΣ
Με την ως άνω διάταξη, χωρίς δικαιολογητικό λόγο, περιορίζεται η διακριτική ευχέρεια του Συμβουλίου της Φυλακής να απορρίψει αίτηση κρατουμένου – σπουδαστή για χορήγηση άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση με «ειδική αιτιολογία». Ειδικότερα, με την ως άνω τροποποίηση στην ουσία παρακάμπτεται το Συμβούλιο της Φυλακής αφού για την απόρριψη της αίτησης δεν αρκεί πλέον ειδική αιτιολογία, αλλά ειδική αιτιολογία στην οποία: «πρέπει να μνημονεύονται συγκεκριμένα γεγονότα που προκύπτουν από τον πειθαρχικό φάκελο του κρατουμένου και αντιστοιχούν στην ειδική υπόσταση σοβαρών, ιδίως βίαιων, αξιόποινων πράξεων, με βάση τα οποία κρίνεται σφόδρα πιθανή η κακή χρήση της άδειας». Κατά τη γνώμη μου η εν λόγω διάταξη είναι αφ’ ενός φωτογραφική για συγκεκριμένη κατηγορία κρατουμένων, αφ’ ετέρου επικίνδυνη διότι περιορίζεται αποφασιστικά η εξουσία του Συμβουλίου της Φυλακής να απορρίψει την αίτηση χορήγησης άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση για λόγους δημοσίας ασφάλειας, οι οποίοι ενδέχεται να μην προκύπτουν από τον πειθαρχικό φάκελο του κρατούμενου. Αν ψηφιστεί η εν λόγω διάταξη δεν υπάρχει πλέον καμία δικλείδα ασφαλείας με αποτέλεσμα άκρως επικίνδυνοι κακοποιοί, με μοναδικά κριτήρια αφ’ ενός την παρακολούθηση εξ’ αποστάσεως του 1/3 των μαθημάτων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, αφ’ ετέρου την απουσία πειθαρχικών παραπτωμάτων βίαιης συμπεριφοράς να λαμβάνουν άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση. Θα πρέπει να παραμείνει η εξουσία του Συμβουλίου της Φυλακής (και κατ’ επέκταση του Δικαστικού Συμβουλίου στο οποίο μπορεί να προσφύγει ο κρατούμενος σε περίπτωση απόρριψης της αίτησής του) να απορρίπτει την αίτηση χορήγησης άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση με ειδική αιτιολογία.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ
Η πρόταση νόμου έχει ως εξής:
Άρθρο 43: Εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση
Η παράγραφος 1 του άρθρου 58 του Σωφρονιστικού Κώδικα (Ν2776/1999), όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρο 11 Ν.4312/2014 (ΦΕΚ Α 260/12.12.2014) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η εκπαιδευτική άδεια χορηγείται για τη φοίτηση κρατουμένων σε σχολές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εφόσον στην περιοχή φοίτησης λειτουργεί αντίστοιχο προς την κατηγορία στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι κατάστημα κράτησης. Η άδεια χορηγείται από το Συμβούλιο του άρθρου 70 παράγραφος 1 του παρόντος με τις προϋποθέσεις και κατά τη διαδικασία του άρθρου 55 παράγραφος 1 περίπτωση γ`, παράγραφοι 2 και 3του παρόντος. Η διάταξη του άρθρου 56 παράγραφος 3 του παρόντος εφαρμόζεται ανάλογα. Η φοίτηση καταδίκων και υποδίκων φοιτητών και σπουδαστών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που δεν έχουν λάβει την ως άνω άδεια, μπορεί να γίνεται και με παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων και των εργαστηρίων, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανωτέρω φοιτητών ή σπουδαστών, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν. Στους ίδιους φοιτητές και σπουδαστές, εφόσον έχουν με επιτυχία παρακολουθήσει το ένα τρίτο (1/3) των μαθημάτων και εργαστηρίων, κατά τους όρους που ορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του προηγούμενου εδαφίου επί ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, μπορεί να χορηγείται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση, χωρίς περιορισμούς του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Στην τελευταία περίπτωση η αίτηση δεν απορρίπτεται από το Συμβούλιο του άρθρου 70 παρ. 1 παρά μόνο με ειδική αιτιολογία, στην οποία πρέπει να μνημονεύονται συγκεκριμένα γεγονότα που προκύπτουν από τον πειθαρχικό φάκελο του κρατουμένου και αντιστοιχούν στην ειδική υπόσταση σοβαρών, ιδίως βίαιων, αξιόποινων πράξεων, με βάση τα οποία κρίνεται σφόδρα πιθανή η κακή χρήση της άδειας.
Πηγή:esos.gr