Το ΕΣΠΑ για μια ακόμη χρονιά θα στηρίξει καινοτόμα προγράμματα που εφαρμόζονται στα σχολεία ενώ αναμένονται συνολικά να γίνουν περίπου 12.000 προσλήψεις. Ωστόσο υπάρχει ένα θέμα με το ΕΣΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες μας από το Υπουργείο Οικονομίας.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην κατανομή των πιστώσεων και όχι τόσο στον αριθμό αυτών ή στον χρόνο των προσλήψεων, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας με συστηματική εργασία κατάφεραν να τα έχουν όλα έτοιμα και αν δεν υπήρχε η εμπλοκή με τις αιτήσεις των αναπληρωτών και την προκήρυξη των εκλογών η πρώτη φάση προσλήψεων του ΕΣΠΑ θα πραγματοποιούνταν λίγο πριν τον αγιασμό.
Φέτος υπάρχει πρόβλημα στην Περιφερειακή κλείδα της Αττικής γιατί οι κατανομές του ΕΣΠΑ έγιναν με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα του 2010, όταν και η κρίση δεν ήταν ακόμα εμφανής» σύμφωνα με πληροφορίες μας ενώ ήδη ξεκίνησε μια διαδικασία διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να γίνει επαναϋπολογισμός με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα του 2014 ώστε η Αττική να μπει στις Περιφέρειες Εισόδου ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την επόμενη χρονιά.
Ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.) Υπουργείου Παιδείας, Βασίλης Βούγιας με ανάρτησή του έχει αναφερθεί στο θέμα της κατανομής του ΕΣΠΑ γράφοντας τα ακόλουθα:
Ως γνωστόν οι 3 Άξονες των Προγραμμάτων ΕΣΠΑ καταργήθηκαν και κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες της χώρας πρέπει να δημιουργήσει κι από ένα ξεχωριστό Τεχνικό Δελτίο ΕΣΠΑ. 13 Τεχνικά Δελτία λοιπόν από τις Περιφέρειες, που δεν είναι ακόμα σε θέση να σηκώσουν τεχνικά αυτό το βάρος. Στις 8 από τις Περιφέρειες της χώρας κατά τα φαινόμενα θα έχουμε πλήρη απορρόφηση, ενώ στις 5, σε άλλη λίγο σε άλλη πολύ, δεν θα έχουμε πλήρη απορρόφηση.
Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής και όπως όλα δείχνουν αυτή τη στιγμή από το »Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής τους ανάπτυξης με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού.» – δηλαδή εκπαιδευτικοί, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. σε Ειδικά Σχολεία – θα έχει στη διάθεσή της μόνον 7 πιστώσεις!!!!. Η δε Στερεά Ελλάδα, Νότιο Αιγαίο και Δυτική Μακεδονία θα έχουν μεγάλη μείωση της απορρόφησης σε σχέση με πέρσι.
Στο »Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», δηλαδή στην Παράλληλη Στήριξη με εκπαιδευτικούς, Ε.Β.Π. και Σχολικούς Νοσηλευτές θα έχουμε σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας σχεδόν την ίδια απορρόφηση με πέρσι.
Στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για Ε.Δ.Ε.Α.Υ./ΚΕ.Δ.Δ.Υ. θα έχουμε περαιτέρω μείωση πιστώσεων σε σχέση με τις 220 περσινές, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Επίσης η κάλυψη των ΚΕ.Δ.Δ.Υ. της χώρας με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς μέσω Προγραμμάτων ΕΣΠΑ αποκλείστηκε και για φέτος.
Από το Υπουργείο Οικονομίας μας ανέφεραν ότι το πρόβλημα της κατανομής των πιστώσεων του ΕΣΠΑ ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, λέγοντας μας ότι το Εθνικό ΠΔΕ θα καλύψει περισσότερα κενά στην Αττική ενώ θα διατεθούν λιγότερα χρήματα στη Θεσσαλία όπου οι ανάγκες σε αναπληρωτές μπορούν να καλυφθούν στο σύνολό τους από το ΕΣΠΑ.
Για το ΕΣΠΑ στοιχεία με ανακοίνωσή του έδωσε και ο Γενικός Γραμματέας του Παιδείας που έκανε λόγο για την εξασφάλιση κονδυλίων ύψους 160.629.590€ για την πρόσληψη 11.925 αναπληρωτών εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων για τις ειδικές δράσεις που αναπτύσσονται στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση καθώς και στην Ειδική Αγωγή (τάξεις υποδοχής, στήριξη των σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, ενισχυτική διδασκαλία, ολοήμερα σχολεία, κ.α.). Εντός των ημερών θα εκδοθεί και η ΠΥΣ ( Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) ώστε να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας σε προσλήψεις.