Για 30-40% μείωση στις εγγραφές των μαθητών σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, διαφόρων περιοχών της επαρχίας, έκανε λόγο με δηλώσεις του στο news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής Νικολάου Μπάμπης επικαλούμενος πληροφορίες του. Στη μείωση αυτή έχουν συντελέσει, σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο τα capital controls, όσο και η επιβολή του ΦΠΑ στα φροντιστήρια που έχει οδηγήσει στην αύξηση των διδάκτρων.
Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι τα χρόνια της κρίσης τα φροντιστήρια έχουν βάλει «πλάτη», μειώνοντας τα δίδακτρα 30-40% και ότι πλέον δεν αντέχουν να απορροφήσουν τη μείωση. Ο ίδιος υποστήριξε ότι πολλά μικρά φροντιστήρια στην επαρχία θα μετατραπούν σε οικοδιδασκαλεία ώστε να γλυτώσουν από την επιβολή του ΦΠΑ ενώ θα ανθίσουν τα «μαύρα» ιδιαίτερα με ότι αυτό συνεπάγεται και τα φορολογικά έσοδα.
Να σημειώσουμε ότι σε δίδακτρα ύψους 300 ευρώ, το ΦΠΑ θα τα οδηγήσει στα 369 ευρώ. Όταν μια φροντιστηριακή σεζόν διαρκεί 9-10 μήνες αντιλαμβάνεται κανείς ότι συνολική επιβάρυνση στα δίδακτρα είναι συνολικά 600-700 ευρώ. Μια επιπρόσθετη επιβάρυνση ενδεχομένως να φέρει και η πραγματοποίηση των πανελλαδικών στα μέσα Ιουνίου, εφόσον γίνει αυτό, καθώς στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ρητά ο χρόνος διεξαγωγής τους και προς αυτή την κατεύθυνση μας οδηγούν μέχρι στιγμής δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Η ΟΕΦΕ έχει ήδη ενημερώσει για τις επιπτώσεις του μέτρου κυβερνητικά στελέχη καθώς και βουλευτές της αντιπολίτευσης ενώ ερώτηση στη Βουλή έχουν καταθέσει και 23 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Στο κείμενό τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν πως είναι αυτονόητο, οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών δεν είναι σε θέση μετά από 5 χρόνια ύφεσης να απορροφήσουν μια ξαφνική μεταβολή του Φ.Π.Α. από το 0% στο 23% με δύο συνέπειες. Από τη μία θα προχωρήσουν σε αύξηση των διδάκτρων, κάτι το οποίο θα σημάνει τη διακοπή των ενισχυτικών φροντιστηριακών μαθημάτων μεγάλου μέρους τον μαθητών, δεδομένου ότι το εισόδημα της μέσης οικογένειας έχει υποστεί καθίζηση. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες θα μετακυλήσουν το κόστος στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς με απολύσεις και περικοπή του ωρομισθίου τους, που ήδη αυτή τη στιγμή είναι στα 3,5 ευρώ την ώρα. Με δυο λόγια, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων θα μειωθεί εις βάρος των γονιών των μαθητών και των εργαζόμενων.
«Ασφαλώς δεν αποκλείεται πολλά φροντιστήρια να κλείσουν με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 27%, χιλιάδες εκπαιδευτικοί να μείνουν στο δρόμο, ενώ θα μειωθούν τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές» σημείωναν οι βουλευτές.