Εκατομμύρια από τα φτωχότερα παιδιά στον κόσμο αφήνονται πίσω, παρά την παγκόσμια πρόοδο, αναφέρει νέα έκθεση της UNICEF.
Η Έκθεση «Πρόοδος για τα Παιδιά», επισημαίνει τα διδάγματα από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της ΧιλιετίαςΝέα Υόρκη, 23 Ιουνίου 2015 – Η παγκόσμια κοινότητα θα αποτύχει απέναντι σε εκατομμύρια παιδιά, αν δεν εστιάσει σε εκείνα που βρίσκονται σε περισσότερο μειονεκτική θέση στο νέο 15ετές πλάνο για την ανάπτυξη, προειδοποίησε η UNICEF σήμερα. Η τελευταία έκθεση της UNICEF για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (ΑΣΧ) που αφορούν τα παιδιά, «Πρόοδος για τα Παιδιά: Πέρα από τους Μέσους Όρους», αναφέρει ότι παρά τις σημαντικές επιτυχίες, η ανισότητα στις ευκαιρίες έχει αφήσει εκατομμύρια παιδιά να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, να πεθαίνουν πριν τα πέντε τους χρόνια, να μην πηγαίνουν σχολείο και να υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό. «Οι ΑΣΧ βοήθησαν την παγκόσμια κοινότητα ώστε να πραγματοποιηθούν τεράστιες πρόοδοι για τα παιδιά – αλλά μας έδειξαν επίσης το πόσα πολλά παιδιά αφήνουμε πίσω», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Οι ζωές και το μέλλον των λιγότερο ευνοημένων παιδιών, έχουν αξία – όχι μόνο για το δικό τους το καλό, αλλά και για το καλό των οικογενειών τους, των κοινοτήτων τους και των κοινωνιών τους.» Οι ανισότητες στο εσωτερικό των χωρών έχουν αφήσει τα παιδιά από τα φτωχότερα νοικοκυριά με διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια και πολύ λιγότερο πιθανό να διαθέτουν το ελάχιστο επίπεδο ικανότητας ανάγνωσης σε σχέση με τα παιδιά από τα πλουσιότερα νοικοκυριά. Η συνέχιση της αποτυχίας να προσεγγίσουμε αυτά τα παιδιά μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες. Με τους σημερινούς ρυθμούς προόδου, με δεδομένη την προβλεπόμενη αύξηση του πληθυσμού, υπολογίζεται ότι:
- 68 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών θα πεθάνουν από αιτίες που μπορούν να προληφθούν μέχρι το 2030.
- Περίπου 119 εκατομμύρια παιδιά θα εξακολουθούν να υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό το 2030.
- Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι θα εξακολουθούν να αφοδεύουν στο ύπαιθρο το 2030, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των παιδιών.
- Θα χρειαστούν περίπου 100 χρόνια ώστε όλα τα κορίτσια από τις φτωχότερες οικογένειες της υποσαχάριας Αφρικής να ολοκληρώνουν την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η έκθεση επισημαίνει όμως και σημαντικές επιτυχίες από το 1990:
- Η κάτω των πέντε ετών θνησιμότητα μειώθηκε κατά περισσότερο από το μισό, από 90 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις σε 43 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις.
- Τα ποσοστά λιποβαρών και χρόνια υποσιτισμένων παιδιών κάτω των πέντε ετών μειώθηκαν κατά 42% και 41% αντίστοιχα.
- Η μητρική θνησιμότητα μειώθηκε κατά 45%.
- Περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού.
Επιπλέον, το χάσμα μεταξύ των φτωχότερων και των πλουσιότερων μικραίνει σε περισσότερους από τους μισούς δείκτες τους οποίους εξέτασε αναλυτικά η UNICEF:
- Σε πολλές χώρες, τα μεγαλύτερα οφέλη στην επιβίωση των παιδιών και στη σχολική φοίτηση εμφανίζονται στα φτωχότερα νοικοκυριά.
- Το χάσμα στα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας μεταξύ των χωρών χαμηλού και υψηλού εισοδήματος μειώθηκε στο μισό μεταξύ 1990 και 2013, από 38 φορές μεγαλύτερο σε 19.
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τα «κακά» νέα: Η πρόοδος δεν αγγίζει τα σχεδόν 6.000.000 παιδιά που πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια, τις 289.000 γυναίκες που πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη γέννα και τα 58.000.000 παιδιά που μένουν εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καθώς οι ηγέτες του κόσμου προετοιμάζονται για να εγκρίνουν τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τα λιγότερο προνομιούχα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων σκοπών και στόχων, δηλώνει η UNICEF. Η βελτίωση της συλλογής και επιμερισμού των στοιχείων – που θα πηγαίνει πέρα από τους μέσους όρους, όπως αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση των ΑΣΧ – μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών και το πού ζουν. Ισχυρότερα τοπικά συστήματα υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικής προστασίας μπορεί να βοηθήσουν περισσότερα παιδιά να επιβιώσουν και να ευημερήσουν. Και πιο έξυπνες επενδύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πιο ευάλωτων παιδιών μπορεί να αποφέρουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη. «Οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη προσφέρουν μια ευκαιρία να εφαρμοστούν τα διδάγματα που έχουμε πάρει και να φθάσουμε στα παιδιά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη – και θα είναι ντροπή μας αν δεν το πράξουμε,» είπε ο Anthony Lake, «Γιατί μεγαλύτερη ισότητα στις ευκαιρίες για τα σημερινά παιδιά σημαίνει λιγότερες ανισότητες και περισσότερη παγκόσμια πρόοδο αύριο.» Τα στοιχεία για την Ελλάδα Με την ευκαιρία της δημοσίευσης της έκθεσης, η UNICEF Ελλάδος επισημαίνει τα παρακάτω στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας που συνοδεύουν την Έκθεση και αφορούν στην παιδική θνησιμότητα, τους εμβολιασμούς, τον τομέα της εκπαίδευσης και στην παροχή νερού και υγιεινής: Έκθεση UNICEF Πρόοδος για τα Παιδιά 2015 – Σύνοψη και Βασικά Μηνύματα Έκθεση UNICEF Πρόοδος για τα Παιδιά 2015 – Στοιχεία και Αριθμοί – Η πλήρης έκθεση της UNICEF «Πρόοδος για τα Παιδιά 2015»: http://www.unicef.org/publications/index_82231.html
πηγή fresheducation.gr