Η ψυχολογία αποτελεί μια επιστήμη που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές. Σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας 4 τμήματα Ψυχολογίας.
Τα δύο βρίσκονται στην Αθήνα, ένα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στη Θεσσαλονίκη και ένα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Η ανεργία που έπληξε τα παιδαγωγικά τμήματα έστρεψε ακόμα περισσότερους υποψηφίους προς τη ψυχολογία με αποτέλεσμα οι βάσεις των τμημάτων ανέβουν κατακόρυφα το προηγούμενο έτος.
Τα τμήματα ψυχολογίας στο μηχανογραφικό
Τα 4 τμήματα ψυχολογίας εντάσσονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο και δηλώνονται από τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζουμε τα τμήματα και τη βάση εισαγωγής.
Τμήμα | Βάση Εισαγωγής Γενικής Σειράς 2014 |
Ψυχολογία ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη) | 18.197 |
Ψυχολογία Παντείου Αθήνα | 18.081 |
Ψυχολογία Κρήτης Ρέθυμνο | 17.811 |
Ψυχολογία Αθήνας | 18.205 |
Προσοχή στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Ιωαννίνων
Δε θα πρέπει ο τίτλος του πιο πάνω τμήματος να ξεγελάσει τους μαθητές. Το τμήμα αυτό δεν παρέχει τα επαγγελματικά δικαιώματα του ψυχολόγου ακόμα και αν οι απόφοιτοι εκπονήσουν μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό στην ψυχολογία. Όσοι επιλέξουν το εν λόγω τμήμα οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολόγου.
Χώροι εργασίας: Νοσοκομεία, Ιδρύματα, Σχολεία, Επιχειρήσεις
Οι ψυχολόγοι μπορούν να εργαστούν σε Γενικά και Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, σε Φυλακές, ΚΑΠΗ, ορφανοτροφεία, ιδρύματα, ΟΑΕΔ, Κέντρα απεξάρτησης και άλλους οργανισμούς.
Μπορούν επίσης ως ελεύθεροι επαγγελματίες να ανοίξουν το δικό τους γραφείο. Επίσης όσοι ειδικευτούν στην «οργανωτική ψυχολογία» (ή οργανωσιακή ψυχολογία, ή βιομηχανική ψυχολογία) μπορούν να εργαστούν σε επιχειρήσεις κάθε κλάδου αφού εφαρμόζουν τις μεθόδους της ψυχολογίας στον εργασιακό χώρο συνεισφέροντας στη βελτίωση της λειτουργίας των οργανισμών και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.
Παράλληλα με ένα μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ θα μπορούσαν να εργαστούν και στο χώρο της διαφήμισης.
Τέλος, θέσεις ψυχολόγων προβλέπονται και στην ειδική αγωγή. Συγκεκριμένα, οι ψυχολόγοι εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ23.
Παραθέτουμε και ένα χωρίο από την ιστοσελίδα του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου:
Η Ψυχολογική Επιστήμη έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου έχουν το δικαίωμα να λάβουν Άδεια Άσκησης του Επαγγέλματος κατόπιν αιτήσεώς τους στις οικείες Νομαρχίες.
Η άδεια άσκησης επαγγέλματος κατοχυρώνει το δικαιούχο στη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος του Γενικού Ψυχολόγου ο οποίος απασχολείται στους τομείς της Παιδείας, Πρόνοιας, Υγείας, Απονομής Δικαιοσύνης, Επικοινωνίας, καθώς και σε φορείς της Πολιτικής και Οικονομικής ζωής της χώρας.
Ωστόσο, πρέπει να διευκρινισθεί ότι για την απόκτηση της ειδικότητας στους κλάδους της Ψυχολογίας η μεταπτυχιακή εκπαίδευση είναι απαραίτητη. Στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου, όπου πραγματοποιείται υποχρεωτική Πρακτική Άσκηση , εκτός από τις Προπτυχιακές Σπουδές λειτουργεί και δωρεάν Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Ανεργία
Οι ψυχολόγοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα απορρόφησης στην αγορά εργασίας παρά τις διεξόδους και τους πολλούς χώρους στους οποίους μπορούν να εργαστούν. Οι θέσεις στο δημόσιο ελέω της κρίσης και του μνημονίου είναι περιορισμένες και οι περισσότεροι ψυχολόγοι αυτοαπασχολούνται. Επίσης θεωρείται αναγκαία η περαιτέρω εξειδίκευση μέσα από ένα μεταπτυχιακό.
Καλόγηρος Βασίλειος
news.gr