Το επίπεδο δυσκολίας στα θέματα που έχουν έως τώρα επιλεγεί από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων προοιωνίζεται σχεδόν με ασφάλεια πτώση των βάσεων, ίσως και ιδιαίτερα μεγάλη. Οι υποψήφιοι δεν έχουν ωστόσο κανένα λόγο να χάνουν την ψυχραιμία τους γιατί τα θέματα είναι δύσκολα για όλους.
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι διαγωνισμός με κλειστό αριθμό εισακτέων. Εφέτοςδιατίθενται συνολικά 68.345 θέσεις, 44.200 στα Πανεπιστήμια και 241.45 στα ΤΕΙ. Θα τις διεκδικήσουν 101.508 υποψήφιοι. Αυτή η αναλογία δεν αλλάζει όσο χαμηλή και να είναι η επίδοση των υποψηφίων όσο και να πέσουν οι βάσεις.
Ο αριθμός των μορίων στα μαθήματα βαρύτητας όπως τα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ελληνικά που κατά γενική ομολογία δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους εξεταζόμενους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του βαθμού του κάθε μαθήματος με το συντελεστή 1,3. Η βαθμολογία στα δύο μαθήματα βαρύτητας αντιπροσωπεύει το 48% του συνολικού βαθμού πρόσβασης.
Όλοι προβλέπουν ότι με τα χθεσινά θέματα των μαθηματικών τα άριστα γραπτά θα είναι ελάχιστα και θα ενισχυθούν τα σταθερά μεγάλα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση. Τη βάση μιας σχολής διαμορφώνει ο βαθμός του τελευταίου που εισάγεται σε αυτήν. Δηλαδή αν οι θέσεις που διατίθενται σε μια σχολή είναι πχ. 78, η βάση της σχολής θα είναι ο βαθμός του 78ουυποψήφιου που την έχει δηλώσει. Ανάλογα με τα θέματα ο 78ος μπορεί να έχει γράψει για 18 ή για 12. Ο τελικός αριθμός των εισαχθέντων δεν αλλάζει. Επομένως και επειδή οι εξετάσεις είναι σε εξέλιξη, οι υποψήφιοι δεν έχουν κανένα λόγο να πανικοβάλλονται.
Διαβάστε όλο το άρθρο στο 360pedia.gr