Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ), όπως προκύπτει εκ του θεσμικού της ρόλου, ως Συμβούλου του Κράτους για θέματα Χημείας και Χημικής Εκπαίδευσης, μελέτησε την Υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται η διδακτέα και εξεταστέα ύλη της Γ΄ Λυκείου για το μάθημα Χημεία Κατεύθυνσης και κατέληξε στις ακόλουθες παρατηρήσεις:
Το ΥΠΟΠΑΙΘ έχει κάνει μία πολύ σοβαρή προσπάθεια, μεταφέροντας τμήματα των κεφαλαίων της Χημείας Β΄ Λυκείου στη Γ΄, να οργανώσει την ύλη με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει συνέπεια και συνοχή και να μην υπάρχουν σημαντικά νοηματικά κενά, τα οποία θα δυσκόλευαν τους μαθητές στην κατανόηση και θα τους οδηγούσαν σε στείρα απομνημόνευση. Επίσης, μια μικρή αναδιάταξη των κεφαλαίων στην ύλη εκτιμάται ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση προς την ενίσχυση της συνοχής των εννοιών. Είναι προφανές, ότι κάτι τέτοιο για τη φετινή σχολική χρονιά ήταν αναγκαίο και απαραίτητο.
Το αποτέλεσμα αυτής, της μετριοπαθούς οφείλουμε να ομολογήσουμε μεταφοράς, είναι σχεδόν ο διπλασιασμός του εύρους της ύλης που θα οδηγήσει μαθητές και καθηγητές σε αγώνα δρόμου για την κάλυψή της και υποβάθμιση της ποιότητας της γνώσης. Ακόμη, είναι αμφίβολο το κατά πόσο οι μαθητές θα είναι σε θέση να αφομοιώσουν την έκταση της ύλης κατά τη διάρκεια της Γ΄ Λυκείου, γεγονός που θα αυξήσει την ανάγκη προσφυγής σε εξωτερική υποστήριξη από τη Β΄ Λυκείου για να καλυφθεί το κενό που το Δημόσιο σχολείο δεν καλύπτει. Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι δεν είναι σαφώς προσδιορισμένα τα όρια των εφαρμογών στη συγκεκριμένη ύλη, με αποτέλεσμα καθηγητές και μαθητές να επιδίδονται σε μια ατέρμονη ασκησιολογία που πολύ λίγο προσφέρει στην ποιότητα της γνώσης.
Η τμηματική και αποσπασματική μελέτη των κεφαλαίων της Οξειδοαναγωγής, Θερμοχημείας, Χημικής κινητικής και Χημικής Ισορροπίας και η κατάργηση της μελέτης των Διαμοριακών Δυνάμεων και των Προσθετικών Ιδιοτήτων, όπως προσδιορίζεται στο ΦΕΚ, πλήττει τον ενιαίο χαρακτήρα και την κριτική αφομοίωση της γνώσης, διότι δεν παρέχει μία ολοκληρωμένη εικόνα του αντικειμένου της Χημείας.
Αναδεικνύεται το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει η απώλεια των δύο ωρών κατεύθυνσης της Β΄ Λυκείου, κενό που έχει αρνητικές συνέπειες: στην επαρκή προετοιμασία των μαθητών στη Χημεία, τόσο σε ότι αφορά στις ελλείψεις σε κεφάλαια, όσο και στη εξοικείωση με τις τεχνικές και τις μεθόδους της Χημείας (π.χ. στοιχειομετρία) στον υποστηρικτικό ρόλο της Χημείας στη Βιολογία (διαμοριακές δυνάμεις, οσμωτική πίεση) στο γνωστικό υπόβαθρο των φοιτητών που εισάγονται στις σχολές Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας.
Η ΕΕΧ αναγνωρίζει ότι για τη σχολική χρονιά 2014-2015 η λύση που δόθηκε ήταν μοναδική και αναγκαία, αλλά ζητά το ΥΠΟΠΑΙΘ να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις της και να επαναφέρει τη διδασκαλία της Χημείας Κατεύθυνσης στη Β΄ Λυκείου, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια και η συνοχή της γνώσης.
Επίσης, θεωρεί υποχρέωση της να επαναλάβει την πάγια θέση της, η οποία είναι και κοινή θέση που έχει προκύψει από το διάλογο με τις άλλες επιστημονικές ενώσεις, ότι για τα θέματα που αφορούν στην κάθε επιστήμη στο διάλογο με το ΥΠΟΠΑΙΘ και στις ομάδες εργασίας θα πρέπει να λαμβάνουν μέρος με εκπροσώπους και οι Επιστημονικές Ενώσεις.
Πηγή: xenesglosses.eu