Open Close

Πανελλαδικές 2015: Καταλυτικός ο συνδυασμός λιγότεροι εισακτέοι-δυσκολότερα θέματα

 Ο συνδυασμός λιγότεροι εισακτέοι και πιο δύσκολα θέματα αναμένεται να οδηγήσουν σε καθοδική πορεία των βάσεων στις περιζήτητες ιατρικές σχολές σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις της πρώτης εβδομάδας των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Όπως επισημαίνουν οι καθηγητές το μάθημα της Βιολογίας, το οποίο ήταν ελαφρώς δυσκολότερο σε σχέση με πέρυσι  θα “τραβήξει” προς τα κάτω τις βάσεις στις δημοφιλείς ιατρικές σχολές, και όλες τις σχολές Επιστημών Υγείας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα έως στιγμής δεδομένα.

Και τα μαθήματα της δεύτερης ημέρας , όπως η Βιολογία Γενικής Παιδείας  και τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής  είχαν βαθμό δυσκολίας, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνεται η καθοδική τάση. Κρίσιμη θεωρείται η εξέταση της Δευτέρας, όπου οι υποψήφιοι διαγωνίζονται σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά, τα οποία έχουν συντελεστές βαρύτητας. Από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων αυτών των μαθημάτων θα “κλειδώσει” η πορεία των βάσεων εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

“Κινούνταν στο σωστό πλαίσιο” είναι το σχόλιο του προέδρου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) Γ. Βαρουφάκη για το σύνολο των προς εξέταση θεμάτων, για να συμπληρώσει οι δεν υπήρχαν επιστημονικά προβλήματα  στα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι την πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σε ο,τι αφορά στον σχολιασμό των θεμάτων τα θέματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ήταν ιδιαιτέρως απαιτητικά, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας. «Είναι η τρίτη φορά που εξετάζεται ο “Κρητικός” του Διονύσιου Σολωμού, με αποτέλεσμα οι ερωτήσεις οι οποίες τέθηκαν να απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και εμβάθυνση. Κρίνεται βέβαια δύσκολη, λόγω διαφορετικού ύφους και τεχνοτροπίας, και η σύγκριση για τον εντοπισμό ομοιοτήτων και διαφορών στο παράλληλο κείμενο. Οι επιμέρους ερωτήσεις απαιτούσαν ιδιαίτερη κριτική ικανότητα από τους μαθητές για συγκροτημένες και εύστοχες απαντήσεις», σημειώνει η ΟΕΦΕ.

«Στα φετινά θέματα ανταποκρίνονται εύκολα οι προετοιμασμένοι μαθητές», σχολιάζει η ομοσπονδία σχετικά με την Αρχή Οργάνωσης και Διοίκησης. «Τα θέματα θεωρούνται αναμενόμενα, με τη μόνη διαφορά ότι μετά από αρκετά χρόνια ζητήθηκε μια ερώτηση αντιστοίχησης.

Στο θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας οι υποψήφιοι εξετάστηκαν πάνω σε κείμενο του ομότιμου καθηγητή αρχαιολογίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλη Λαμπρινουδάκη που αφορά στους αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης και τους ζητήθηκε να γράψουν ομιλία αναφορικά με την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τίτλο: «Προστασία και αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς».Τα θέματα της Χημείας-Βιοχημείας κρίθηκαν ως καλά διατυπωμένα. Οι εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουνίου με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.

Για τα ειδικά μαθήματα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 24, ενώ η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα διεξαχθεί από 15 Ιουνίου ως και 26 Ιουνίου.

Στο “τοπίο” των  φετινών Πανελλαδικών πρέπει να εκτιμηθεί ότι: “Το υπουργείο Παιδείας μείωσε κατά περίπου 2.000 τις θέσεις στα ΑΕΙ. Τη μεγαλύτερη μείωση στις θέσεις έχουν τα Πανεπιστήμια, με το σύνολο να φτάνει τις 44.200 σε αντίθεση με τα ΤΕΙ, όπου οι θέσεις φτάνουν τις 24.145, δηλαδή αύξηση κατά 575.

Δύσκολος αναμένεται ο αγώνας για μία θέση στην Αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που «κόπηκαν» 40 θέσεις, όπως επίσης και από τη Αρχιτεκτονική σχολή του Δημοκρίτειου, ενώ οι περισσότερες σχολές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχουν μειωμένες θέσεις σε σχέση με πέρυσι.

Στην Ιατρική Σχολή Αθήνας θα εισαχθούν φέτος 180 άτομα -πέρυσι 175- και στην σχολή της Θεσσαλονίκης 190 άτομα -πέρυσι 200-. Στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εισάγονται 220 άτομα από 250 πέρυσι και στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων 260 άτομα από 275 πέρυσι.

Η σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών χάνει 50 θέσεις, ενώ το Χημικό χάνει 20 θέσεις. Η σχολή Μαθηματικών στην Πάτρα χάνει και αυτή 40 θέσεις.

Οι φετινοί εισακτέοι ανέρχονται σε 68.345, ενώ 101.508 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν αυτές τις θέσεις σύμφωνα με τις αιτήσεις συμμετοχής στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις γενικών και επαγγελματικών λυκείων. Σε αυτό τον αριθμό υπολογίζονται και όσοι υποψήφιοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων εισακτέων.

Οι βαθμοί θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου,  ενώ οι βάσεις εισαγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις 20 Αυγούστου.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Comments are closed.