Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, από τώρα και μέχρι το τέλος του Αυγούστου (οπότε και ανακοινώνονται οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ), οι εισαγωγικές εξετάσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους αναρωτιούνται και αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως: «Πόσο θα ανέβουν ή θα πέσουν οι βάσεις;», «Τα θέματα θα είναι εύκολα ή δύσκολα;» και τελικά, «ποιες οι συνέπειες στην εξεταστική διαδικασία από την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων»;».
Τα πρώτα «πυθαγόρεια θεωρήματα» για τις Πανελλήνιες 2015 κάνουν λόγο μία δύσκολη μάχη σε πανεπιστημιακά τμήματα που μειώθηκαν οι θέσεις των εισακτέων, ενώ ενδέχεται περισσότεροι ευνοημένοι να είναι όσοι τελειόφοιτοι αναζητούν μία θέση στα έδρανα υψηλόβαθμων ΤΕΙ, καθώς σε αρκετά από αυτά, παρατηρείται μία αντίστοιχα μικρή αύξηση στον επίσημο αριθμό των εισακτέων από του υπουργείο Παιδείας.
Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Κώστα Θεριανό, προκειμένου να σας λύσει ορισμένες από τις πιο βασικές απορίες, πριν ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου των δύο εβδομάδων που ακούει στο όνομα «Πανελλήνιες 2015″ και αφορά σε 44.200 «αποδέκτες» στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και άλλους 24.145 για ΤΕΙ, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι τις ανωτέρω θέσεις αναμένεται να διεκδικήσουν οι 101.508 υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι υποψήφιοι υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων εισακτέων.
Πώς διαμορφώνονται οι βάσεις εισαγωγής;
Ο Κώστας Θεριανός αναλύει*
Καταρχάς, κανένας δεν μπορεί αυτή την στιγμή να προβλέψει την όποια κίνηση των βάσεων. Οι βάσεις εισαγωγής σε μια σχολή εξαρτώνται από:
- το βαθμό ευκολίας / δυσκολίας των θεμάτων
- τις προτιμήσεις των υποψηφίων
- τον αριθμό των εισακτέων στην κάθε σχολή
Αυτή την στιγμή είναι γνωστός μόνο ο τρίτος παράγοντας, πόσοι δηλαδή θα εισαχθούν σε κάθε σχολή. Συνήθως, η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε κάποια σχολή αποτελεί παράγοντα που καθιστά πιο δύσκολη την πρόσβαση σε αυτήν. Αυτό, όμως, αποτελεί μια «τάση», μια γενική κατεύθυνση των πραγμάτων και όχι ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα. Διότι εξαρτάται από ποια σχολή είναι, πόσοι την προτιμούν κτλ.
Η απουσία στοιχείων για τους άλλους δύο παράγοντες, καθιστά την οποιαδήποτε πρόβλεψη αβάσιμη και παράτολμη σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr