Κάθε άνθρωπος είναι ένα σύνολο. Ένα σύνολο σκέψεων, αποφάσεων και πράξεων, αλλά στην τελική αυτό το οποίο μας χαρακτηρίζει είναι οι πράξεις μας.
Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εύκολα με ένα μαθηματικό πρόβλημα, πέντε άνθρωποι κάθονται σε ένα μπαρ, οι τρεις από αυτούς αποφασίζουν να πλησιάσουν την παρέα με τις κοπέλες στην άκρη του μαγαζιού, πόσοι θα μείνουν στο μπαρ; Αν απαντήσατε δύο, λυπάμαι, αλλά χάσατε! Ακόμα πέντε θα είναι γιατί κανένας από αυτούς δεν θα έχει το θάρρος να το κάνει.
Γιατί όμως να μην έχει το θάρρος ένας άνθρωπος, ο οποιοσδήποτε να κάνει μια οποιαδήποτε καινούρια πράξη, όπως για παράδειγμα, να πλησιάσει μια κοπέλα, κάτι που ενώ φαινομενικά είναι απλό, εν τέλη μοιάζει περισσότερο με κάποιον από τους άθλους του Ηρακλή. Η απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι κυρίως λόγω του φόβου.Οι περισσότεροι φοβόμαστε το καινούριο, το διαφορετικό, αυτό που δεν ξέρουμε ή ακόμα χειρότερα που νομίζουμε ότι ξέρουμε. Και αυτό μας κρατάει πίσω από το να κερδίσουμε!
«Να κερδίσουμε;!» Θα σκεφτεί κάποιος, « αφού αν πλησιάσεις μια κοπέλα μπορεί να σε απορρίψει.» Ναι, θα απαντήσω με την σειρά μου! Ναι, θα κερδίσεις, γιατί καθετί καινούριο που κάνουμε, ότι και αν είναι αυτό, είναι ένα βήμα που μας πάει μόνο μπροστά, μας δίνει γνώσεις και εμπειρία που αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε. Οι καινούριες πράξεις μας μπορεί να περιορίζονται είτε μέσα στα στενά όρια της καθημερινής μας ζωής, όπως να φλερτάρεις, να πάς μόνος σου να γραφτείς σε κάποια ομάδα, να ζητήσεις πληροφορίες για κάπου από έναν άγνωστο, να αναλάβεις μια εργασία που πιστεύεις ότι δεν θα τα καταφέρεις, να πάρεις μέρος σε αγώνες που ξέρεις ότι δεν είσαι προετοιμασμένος, να πάς σε μια συνέντευξη για δουλειά, είτε πιο μακροπρόθεσμα να κάνεις ένα πλάνο για να πάς ένα ταξίδι μόνος σου, να κλείσεις άμεσα εισιτήρια και να ταξιδέψεις αν έχεις τα χρήματα, να πας για Erasmus ή μεταπτυχιακό ή με κάποιο άλλο πρόγραμμα στο εξωτερικό χωρίς τους φίλους από την σχολή.
Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, ό,τι και αν έχει σκεφτεί κάποιος, είναι διαφορετικά και καινούρια, σε βγάζουν έξω από την γνωστή ζώνη ασφαλείας σου, είναι ένα βήμα που μπορείς να κάνεις και να προκαλέσεις τον εαυτό σου. Φυσικά και μπορεί να αποτύχεις σε κάποια από αυτά. Αλλά η αποτυχία σου είναι επιφανειακή! Είναι αυτό που οι άλλοι είδαν σε εσένα, είναι εκείνο με το οποίο οι άλλοι θα σε κρίνουν, κάποιοι θα σε μειώσουν, κάποιοι θα σε μισήσουν, άλλοι θα αδιαφορήσουν αλλά σίγουρα οι περισσότεροι θα σε θαυμάσουν για το θάρρος σου και για την τόλμη σου! Γιατί, ακόμα και αν νομίζεις ότι έχεις αποτύχει, μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι έχεις πετύχει! Έχεις μάθει κάτι που κάποιος άλλος μπορεί να μην ξέρει, έχεις αποκτήσει μια εμπειρία που αργότερα θα σου φανεί χρήσιμη σε μια άλλη κατάσταση ή ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό θα σε έχει μάθει να μην διστάζεις ποτέ να δοκιμάζεις και να μαθαίνεις μέσα από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες.
«Η αποτυχία είναι μια ευκαιρία να ξαναρχίσεις, αλλά αυτή τη φορά πιο έξυπνα.» Henry Ford, 1863-1947, Αμερικανός βιομήχανος
Εύη Μπούτζα,
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.