Open Close

Δεν ακυρώνονται οι μετεγγραφές που έχουν ήδη γίνει

Οριστική απόφαση του ΣτΕ. Δεν θα γίνουν οι μετεγγραφές στις Αρχιτεκτονικές σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ. Δεν επηρεάζονται οι μετεγγραφές που έχουν ήδη γίνει στα υπόλοιπα ιδρύματα στις αρχές τις ακαδημαϊκής χρονιάς 2014-2015. Στο εξής δικαίωμα μετεγγραφής αποκλειστικά για λόγους υγείας και ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας και με ποσόστωση 10%.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ακυρώνει, ως αντισυνταγματικά, τα νομοθετήματα Αρβανιτόπουλου Λοβέρδου για απελευθέρωση των μετεγγραφών. Δικαιώνει την προσφυγή των δύο αρχιτεκτονικών σχολών και ακυρώνει τις υπουργικές αποφάσεις που τους επέβαλλαν να μεταγράψουν

οι διατάξεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και ανεφάρμοστες, οι δε προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή τους πρέπει να ακυρωθούν.

Πάντως, διευκρινίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ ότι

οι Σχολές ή τα Τμήματα όπου αυτοί εισήχθησαν, βάσει των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων  του σχολικού έτους 2013-2014, οφείλουν να τους επανεγγράψουν εάν τυχόν έχουν ήδη προβεί σε διαγραφή  βάσει  των επίμαχων αποφάσεων του υπουργού Παιδείας που ακυρώθηκαν.

Η απόφαση του ΣτΕ κρίνεται ιστορική για τα ακαδημαϊκά πράγματα της Ελλάδας καθώς θέτεισαφείςς περιορισμούς για την όποια μελλοντική νομοθετική ρύθμιση στο θέμα. Κρίνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος κάθε φοιτητής πρέπει, «κατ” αρχήν, να φοιτά στη Σχολή ή το Τμήμα όπου εισάγεται μέχρι την αποφοίτησή του». Περιορίζει μάλιστα τον μελλοντικό νομοθέτη ότι μόνον κατ” εξαίρεση μπορεί

να θεσπίζει διατάξεις που επιτρέπουν τις μετεγγραφές εκείνων των φοιτητών οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Σχολή ή το Τμήμα, όπου έχουν εισαχθεί,  λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή λόγω ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας και ζητούν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που εδρεύει σε άλλη πόλη, όπου αποδεδειγμένα θα έχουν την αναγκαία για τη φοίτησή τους ιατρική ή οικονομική, κατά περίπτωση, υποστήριξη.

Το δικαστήριο ορίζει επίσης ότι οι όποιες μετεγγραφές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10% του αριθμού των εισακτέων σε κάθε σχολή. Επιβάλλει δηλαδή στον νομοθέτη κατά τη θέσπιση των διατάξεων περί μετεγγραφών:

  1. να προβλέπει ανώτατο όριο για τις καθ’ έκαστο ακαδημαϊκό έτος επιτρεπόμενες μετεγγραφές, το οποίο ευλόγως δεν δύναται να υπερβαίνει -συνολικά για τα εξάμηνα σπουδών- ποσοστό 10% επί των κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος εισαγομένων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα υποδοχής και
  2. να καθιστά τα όργανα των Σχολών και των Τμημάτων υποδοχής αποφασιστικώς αρμόδια για να εκτιμούν, με ειδικώς αιτιολογημένη κρίση και χωρίς υποχρέωση εξαντλήσεως του ως άνω ορίου, αν και σε ποιο βαθμό επιτρέπουν οι λειτουργικές δυνατότητες τους τη διενέργεια μετεγγραφών κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος και ακολούθως να αποφασίζουν επί των σχετικών αιτήσεων των ενδιαφερομένων  συνεκτιμώντας και την επίδοση εκάστου εξ  αυτών στις σπουδές του»

Διαβάστε όλο το άρθρο στο 360paideia.gr

Comments are closed.