Ο όρος ψυχαναγκασμός αναφέρεται στις επίμονες ιδέες και σκέψεις που νιώθει το άτομο και τις εκλαμβάνει ως ακατάλληλες. Οι ψυχαναγκασμοί δημιουργούν στο άτομο έντονο άγχος και δυσφορία. Από την άλλη, ο όρος καταναγκασμός αναφέρεται στη συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται από το άτομο, καθώς το τελευταίο νιώθει υποχρεωμένο να εκτελέσει. Οι καταναγκασμοί και οι ψυχαναγκασμοί σχηματίζονται από το άτομο για να εξαλείψουν το άγχος ή το φόβο για κάτι.
Συχνοί ψυχαναγκασμοί είναι οι αμφιβολίες που απασχολούν το άτομο (για παράδειγμα για το κλείδωμα της πόρτας) ενώ καταναγκασμοί οι μετρήσεις και οι επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι. Τα παιδιά εμφανίζουν συχνά ψυχαναγκασμούς, όπως οι επαναλαμβανόμενες προσευχές ή η ακολούθηση μίας συγκεκριμένης διαδρομής στο περπάτημα.
Αυτές οι ψυχαναγκαστικές ιδέες ή πράξεις πραγματοποιούνται για να νιώσει το παιδί ασφάλεια και αυτοπεποίθηση και εντάσσονται στα πλαίσια της φυσιολογικής αναπτυξιακής διαδικασίας. Η ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή περιλαμβάνει ενοχλητικές ιδέες ή πράξεις που επαναλαμβάνονται και βασανίζουν το παιδί εμποδίζοντάς το να εκτελέσει τις δραστηριότητές του.
Η ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή στα παιδιά. appeared first on EDU SPECIAL.