Επιστήμονες από το κέντρο ερευνών της Microsoft ανέπτυξαν, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μια πρωτοποριακή φορητή συσκευή, που έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει τα επίπεδα στρες στον οργανισμό του χρήστη και να μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο συμβουλές για την μείωσή του.
Το υψηλής τεχνολογίας σύστημα, το οποίο αρχικά δημιουργήθηκε και δοκιμάστηκε σε γονείς παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), ονομάζεται «ParentGuardian«. Σκοπός του είναι να βοηθάει τους γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ να βελτιώσουν την συμπεριφορά τους προς τα παιδιά και να αποφύγουν λάθη που κάνουν εξαιτίας αυξημένου στρες σε στιγμές «κρίσης» των παιδιών.
Η νέα συσκευή παρουσιάστηκε στο 8ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογιών Πληροφορικής για την Υγεία που έγινε τον Μάιο στην Γερμανία.
Το ParentGuardian δοκιμάστηκε σε δεκάδες γονείς σε μια περίοδο τριών μηνών. Οι γονείς χρησιμοποίησαν την συσκευή στο σπίτι κάθε μέρα μεταξύ 18:00 και 22:00 το βράδυ. Σε αυτή την χρονική περίοδο στην ημέρα έχει βρεθεί ότι καταγράφονται τα περισσότερα περιστατικά έντασης μεταξύ γονιού και παιδιού με ΔΕΠΥ και ταυτόχρονα τα επίπεδα στρες του γονιού είναι τα υψηλότερα του 24ώρου. Οι γονείς ανέφεραν ότι το ParentGuardian τους βοήθησε πάρα πολύ να ελέγξουν το στρες και την συμπεριφορά τους απέναντι στα παιδιά τους και βαθμολόγησαν την χρησιμότητα της συσκευής με μέσο όρο 5,1 σε μια κλίμακα από το 1 έως το 7.
Το ParentGuardian φοριέται στον καρπό. Διαθέτει αισθητήρες που ακουμπούν το δέρμα του χρήστη και αντιλαμβάνονται τις απειροελάχιστες μεταβολές στον ιδρώτα και τις ηλεκτρικές εκκενώσεις όταν χρήστης αισθάνεται στιγμές έντονου στρες. Οι μετρήσεις αναλύονται από ηλεκτρονικό υπολογιστή και η συσκευή προτείνει στον χρήστη μεθόδους για να μειώσει το στρες και μεθόδους συμπεριφοράς απέναντι σε παιδιά με ΔΕΠΥ. Έτσι, υπενθυμίζει στον γονιό θεωρητικές προσεγγίσεις που ίσως ήδη γνωρίζει, αλλά πάνω «στην ένταση της στιγμής», ξεχνάει και δεν τις εφαρμόζει. Τις συμβουλές αυτές τις μεταφέρει είτε φωνητικά μέσω μικροφώνου, είτε με κείμενο στο tablet ή το laptop του χρήστη.
Μερικά παραδείγματα των «συμβουλών» που προτείνει η συσκευή σε τέτοιες στιγμές είναι:
- Γεμίστε τα πνευμόνια σας με αέρα. Πάρτε τρεις βαθιές αναπνοές
- Μετρήστε αντίστροφα από το 5. Φανταστείτε κάθε αριθμό να έχει διαφορετικό χρώμα. Είστε το πρότυπο για το παιδί σας. Τι θέλετε να του διδάξετε;
- Πείτε στο παιδί με περιγραφικό τρόπο ότι αυτό που έκανε ήταν καλό, όπως: «Σε ευχαριστώ που έκανες αυτό που σου ζήτησα αμέσως».
- Για κάθε αρνητική παρατήρηση που κάνετε στο παιδί, βρείτε τρεις θετικές παρατηρήσεις να του κάνετε επίσης.
πηγή: www.onmed.gr