Τα κίνητρα της μάθησης μπορούν να διαιρεθούν σε δύο κατηγορίες : στα εξωτερικά και τα εσωτερικά.
Όσον αφορά τα εξωτερικά κίνητρα αυτά περιλαμβάνουν εξωτερικές ανταμοιβές που δίνονται σε ένα παιδί προς ενίσχυση της μάθησης. Για παράδειγμα στα εξωτερικά κίνητρα μπορούμε να εντάξουμε τα χρήματα, ένα αγαπημένο αντικείμενο, τους βαθμούς ή τις επιβραβεύσεις του εκπαιδευτικού.
Σε αντίθεση με τα εξωτερικά κίνητρα μάθησης, τα εσωτερικά είναι περισσότερο ουσιαστικά και συγκεκριμένα και επιπρόσθετα δεν στηρίζονται σε εξωτερικούς παράγοντες. Σχετίζονται με την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις του μαθητή και βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή του για να μπορεί να προβεί σε νέες και δυσκολότερες κατακτήσεις γνώσεων.
Έτσι τα εξωτερικά κίνητρα, όπως είναι φανερό, συνδέονται με την ποσότητα ενώ τα εσωτερικά με την ποιότητα. Τα εσωτερικά κίνητρα μάθησης είναι επομένως ανώτερα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα εξωτερικά κίνητρα δεν είναι καρποφόρα. Ειδικότερα, ενδέχεται ένα εξωτερικό κίνητρο να είναι αποτελεσματικότερο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις γιατί μπορεί να εφαρμοστεί με μεγαλύτερη ευκολία καθώς έχει πρακτικό χαρακτήρα.
Πηγή:http://www.ikidcenters.com
The post Τα είδη των κινήτρων μάθησης. appeared first on EDU SPECIAL.