Το Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης (ΠΟΑ) ιδρύθηκε το 2019 ως τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) και εντάχθηκε στη Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ιδρύματος. Ως έδρα του ορίστηκε η Άμφισσα. Το ΠΟΑ ανήκει στην ομάδα των Οικονομικών Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι πτυχιούχοι του εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Σκοπός του Τμήματος είναι να προσφέρει ολοκληρωμένες και υψηλού επιπέδου σπουδές προσφέρει ολοκληρωμένες και υψηλού επιπέδου σπουδές στην Οικονομική επιστήμη, με επιπλέον εξειδίκευση στην Περιφερειακή επιστήμη.
Το ΠΟΑ στοχεύει να αποκτήσουν οι απόφοιτοι του τα εφόδια που θα τους επιτρέψουν να επιδιώξουν μια επιτυχή επαγγελματική καριέρα του Οικονομολόγου, καθώς και τα εφόδια που θα του επιτρέψουν να συνεχίσουν επιτυχώς τις σπουδές τους, σε επίπεδο μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος, και να αξιώσουν μία επιτυχημένη διαδρομή στην επιστημονική έρευνα.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης με τη λήψη του πτυχίου αποκτούν γνώσεις στα εξής επιστημονικά πεδία:
Οικονομική Επιστήμη: οι σπουδές παρέχουν ολοκληρωμένη γνώση στα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στα οικονομικά τμήματα, όπως Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Μικροοικονομική Θεωρία, Μακροοικονομική Θεωρία, Δημόσια Οικονομική, Οικονομική Ανάπτυξη, Οικονομική της Εργασίας, Βιομηχανική Οργάνωση, Οικονομικά της Ενέργειας, Οικονομική Ιστορία, Οικονομική των Επιχειρήσεων & Λογιστική, Αξιολόγηση επενδύσεων & Χρηματο-οικονομικές αποφάσεις, Τουριστική Οικονομική, κ.λπ.
Ποσοτική Ανάλυση: με αντικείμενα όπως Μαθηματικά για Οικονομολόγους, Στατιστική, Πληροφορική, Προγραμματισμός Η/Υ, Οικονομετρία, Χωρική Οικονομετρία, Μέθοδοι Περιφερειακής Ανάλυσης, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, κλπ.
Περιφερειακή Επιστήμη: οι σπουδές παρέχουν ολοκληρωμένη γνώση στα γνωστικά αντικείμενα της Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως Εισαγωγή στην Περιφερειακή Επιστήμη, Περιφερειακή Οικονομική, Αστική Οικονομική, Θεσμοί & Πολιτικές Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οικονομική του Περιβάλλοντος & Αποτίμηση Περιβαλλοντικών Αγαθών, Τουριστική Ανάπτυξη, Χωροταξία & Χωρικός Σχεδιασμός, Τοπική Ανάπτυξη & Αυτοδιοίκηση, κλπ.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης έχουν πλήρη Επαγγελματικά δικαιώματα και απασχολούνται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και έχουν τα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα του επαγγέλματος του Οικονομολόγου. Επίσης, έχουν το δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμούς του Δημοσίου σε Οικονομικές και Διοικητικές Υπηρεσίες καθώς και σε διαγωνισμούς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Κλάδος ΠΕ09 Οικονομολόγων). Ακόμα, έχουν δικαίωμα ένταξης στο Σύνδεσμο Ελλήνων Περιφερειολόγων (ΣEΠ), όπου κατοχυρώνουν επιπλέον την ειδικότητα του Περιφερειολόγου.
Στον ιδιωτικό τομέα, οι πτυχιούχοι του Τμήματος ΠΟΑ μπορούν ενδεικτικά (μεταξύ άλλων) να απασχοληθούν ως:
- οικονομολόγοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οικονομικά στελέχη, κ.λπ.
- ανεξάρτητοι μελετητές,
- στελέχη γραφείων μελετών σε θέματα περιφερειακής, τοπικής και κλαδικής ανάπτυξης,
- αυτοαπασχολούμενοι, με αντικείμενο την παροχή συμβουλών σε οικονομικά θέματα, θέματα επενδύσεων, λογιστικά, τουρισμού, κ.λπ.,
Στο δημόσιο τομέα, οι πτυχιούχοι του ΠΟΑ μπορούν ενδεικτικά να απασχοληθούν ως:
- εξειδικευμένοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι σε θέσεις ευθύνης,
- στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
- στελέχη της Περιφερειακής Διοίκησης,
- στελέχη της Κεντρικής Διοίκησης,
- στελέχη Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών,
- σε αντικείμενα σχετικά με την ανάπτυξη, τον προγραμματισμό και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, έχουν τη δυνατότητα (έπειτα από απόκτηση τίτλου πιστοποίησης παιδαγωγικής ή διδακτικής επάρκειας) να απασχοληθούν ως καθηγητές πολιτικής οικονομίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και για τη διδασκαλίας μαθημάτων σχετικά με τα αντικείμενα Οικονομικής και Περιφερειακής Επιστήμης στη Μέση και την Τεχνική Εκπαίδευση.