Έκθεση της ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής)
Μια από τις επιλογές που υπάρχουν μετά το λύκειο, ίσως η λιγότερο προβεβλημένη, είναι η φοίτηση σε ΙΕΚ. Αφορμή για το παρόν κείμενο αποτέλεσε η έκθεση της ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής) για την μετάβαση των αποφοίτων ΙΕΚ στην αγορά εργασίας. Η έρευνα διεξήχθη τον Μάιο του 2020 και αφορά απόφοιτους των ΙΕΚ της διετίας 2017-2018.
Ένα από τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι ενώ το 93,8% των αποφοίτων γνωρίζει να χειρίζεται Η/Υ μόνο μισοί περίπου (57% το 2020, 50% το 2012) διαθέτουν την αντίστοιχη πιστοποίηση.
Λόγω της πανδημίας παρατηρείται μια αυξητική τάση στα επαγγέλματα στα οποία δεν απαιτείται η φυσική παρουσία (πληροφορική) καθώς και σε αυτά του τομέα της υγείας (νοσηλευτές). Στον αντίποδα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό παρουσιάζουν μια κάμψη.
Ένα από τα κομβικά σημεία της έρευνας είναι ότι μόλις 39,6% των αποφοίτων των ΙΕΚ περνά με επιτυχία τις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) για την ειδικότητα που παρακολούθησαν. Όμως πιστοποίηση του ΕΟΠΠΕΠ δεν κρίνεται απαραίτητη για την απασχόληση αποφοίτου στον ιδιωτικό τομέα!
Με θετικό πρόσημο βαθμολογεί η πλειοψηφία των αποφοίτων τους Εκπαιδευτικούς, την Πρακτική Άσκηση και την Μαθητεία, αρνητικό βαθμό λαμβάνουν οι Χώροι και οι Υποδομές των ΙΕΚ καθώς και το Εκπαιδευτικό Υλικό το οποίο παρέχεται στους σπουδαστές (ξεπερασμένο ή ανύπαρκτο ανά ειδικότητα).
Την περίοδο της έρευνας το 50,3% των αποφοίτων ΙΕΚ εργάζονται έναντι του 40,1% το 2012.
Μερικά ακόμα σημαντικά ευρήματα είναι πως το ποσοστό των αποφοίτων που βρήκαν εργασία 6 μήνες μετά το πέρας του προγράμματός τους είναι αυξημένο σε σχέση με το 2012 (33,6% έναντι 21,8%) καθώς και η μείωση του ποσοστού εκείνων που ψάξανε αλλά δεν βρήκαν εργασία (21,2% από 49,8%).
Εξίσου σημαντικά, ίσως και τα πιο σημαντικά της έρευνας είναι και τα ακόλουθα ποσοστά των αποφοίτων:
- που βρήκαν εργασία και διαπίστωσαν πως η συνάφεια του προγράμματος που παρακολούθησαν ήταν μεγάλη ή πολύ μεγάλη και αγγίζει το 41,1% έναντι 30,6% το 2012.
- αξιοποίησαν πάρα πολύ ή πολύ τις γνώσεις που πήραν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στα ΙΕΚ, 40,3% έναντι 31,8% το 2012.
- Που έμειναν ικανοποιημένοι απόλυτα ή πολύ από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κατάρτισης 57,6% έναντι 35,2% το 2012.
Στο ερώτημα αν βοήθησε το πρόγραμμα που παρακολούθησε ο κάθε υποψήφιος στην εύρεση εργασίας, το 71,8% των εργαζομένων απάντησε ΝΑΙ. Ομοίως και το 51,1% των ανέργων.
Στο κρίσιμο ερώτημα με ποιους τρόπους σας βοήθησε το πρόγραμμα,
οι εργαζόμενοι απάντησαν:
- Διεύρυνση Γνώσεων – Απόκτηση Δεξιοτήτων 88,4%
- Επαγγελματικός Προσανατολισμός 61,6%
Οι άνεργοι απάντησαν:
- Διεύρυνση Γνώσεων – Απόκτηση Δεξιοτήτων 89%
- Επαγγελματικός Προσανατολισμός 55,2%