Το Εργαστήριο Φιλολογίας & Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Φιλολογίας, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης υποδέχονται τη Susan Schreibman, διακεκριμένη Καθηγήτρια του National University of Ireland, Maynooth (NUI Maynooth) και καλούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και το κοινό της πόλης σε μία ημέρα γνωριμίας μαζί της.
Την Τετάρτη 30 Μαΐου, στις 10.15, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, η Susan Schreibman θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Letters 1916-1923: a participatory engagement project of life in Ireland a century ago», στην οποία θα παρουσιάσει το ψηφιακό ερευνητικό πρόγραμμα που εποπτεύει η ίδια σχετικά με τη χαρτογράφηση της καθημερινής ζωής στην Ιρλανδία, μέσα από την αλληλογραφία των ανθρώπων (Letters 1916-1923).
Η διάλεξη θα δοθεί στην αγγλική γλώσσα και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιηθεί Workshop με θέμα «Working with the Versioning Machine», από τις 12.00 έως τις 14.00, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, Αίθουσα Κεντρικής Νησίδας. Το workshop θα πραγματοποιηθεί, επίσης, στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται ειδικότερα σε όσους είναι εξοικειωμένοι με τη γλώσσα μαρκαρίσματος κειμένων ΤΕΙ και ενδιαφέρονται για τις ψηφιακές εκδόσεις.
Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με το ψηφιακό εργαλείο σύγκρισης κειμένων (Versioning Machine), το οποίο έχει εφεύρει η Καθηγήτρια Susan Schreibman και θα εστιάσουν στην αποκωδικοποίηση ενός ποιήματος που συναντάται σε αρκετά χειρόγραφα και αρκετές έντυπες εκδόσεις.
Ο αριθμός συμμετοχών στο Workshop είναι περιορισμένος (30 άτομα) και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 28 Μαΐου 2018 στη διεύθυνση http://bit.do/Schreibman.
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Η Susan Schreibman είναι Καθηγήτρια Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών και επικεφαλής του Centre for Digital Humanities του Πανεπιστημίου Maynooth της Ιρλανδίας. Ανάμεσα στα προγράμματα που εποπτεύει είναι το «Letters of 1916-1923» και το «Contested Memories: The Battle of Mount Street Bridge». Το πλούσιο συγγραφικό έργο της, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα: «A New Companion to Digital Humanities» (2015), «A Companion to Digital Literary Studies» (Blackwell, 2008) και «A Companion to Digital Humanities» (Blackwell, 2004). Έχει εφεύρει το ψηφιακό εκδοτικό εργαλείο «Versioning Machine». Είναι ιδρυτικό μέλος του περιοδικού «Journal of the Text Encoding Initiative» και εκπροσωπεί την Ιρλανδία στο DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities).